Owsianka, którą pamiętam z dzieciństwa, była smaczna, ale nie wyglądała zbyt apetycznie. Od kiedy przyrządzam ją sama, dbam o to, by była wartościowa, ale też kusiła wyglądem. Wystarczy spojrzeć na tę jesienną owsiankę, by po prostu przyszedł apetyt na śniadanie.
Jak przygotować owsiankę?
Owsiankę można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to owsianka nocna albo inaczej bez gotowania. Płatki owsiane wystarczy tylko zalać wybranym płynem i zjeść, gdy odpowiednio napęcznieją. Bardzo popularna jest też owsianka gotowana. By ją przygotować, należy wsypać płatki owsiane na gorące mleko lub napój roślinny i gotować 8-10 minut na niedużym ogniu. W tym czasie płatki napęcznieją i odpowiednio zmiękną. Taka ciepła owsianka jest idealna na jesienne dni.
Jak zrobić jesienną owsiankę?
Moją jesienną owsiankę gotuję na mleku lub napoju roślinnym. Nie trwa to długo, więc spokojnie zdążam ją rano przygotować i zjeść. By potrawa była jeszcze pożywniejsza i smaczniejsza, dorzucam do niej typowo jesienne składniki. Są to orzechy i plasterki gruszki. Te dodatki doskonale harmonizują z płatkami owsianymi i uatrakcyjniają wygląd potrawy. Moje dzieci też lubią to zdrowe śniadanie.
Przepis: Jesienna owsianka
Gotowana owsianka z dodatkiem gruszki i orzechów
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 100 g płatków owsianych (górskich)
- 400 ml mleka lub napoju roślinnego (np. migdałowego, owsianego)
- 1 dojrzała, soczysta gruszka
- 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
- 2 łyżki posiekanych orzechów
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Gotowanie owsiankiDo garnka wlej mleko lub napój, wsyp płatki owsiane i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu ok. 8-10 minut, mieszając, aż owsianka zgęstnieje i będzie kremowa.
- PodawanieGruszkę umyj, pokrój w cienkie plasterki. Gotową owsiankę przełóż do miseczek. Na wierzchu połóż plasterki gruszki, całość posyp cynamonem i orzechami. Polej miodem albo syropem.
Wskazówka: Jeśli macie nieco więcej czasu, plasterki gruszki możecie krótko obsmażyć na maśle. Zmiękną i nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu.
Inne wersje jesiennej owsianki
Jesienna owsianka może wyglądać też nieco inaczej. Zamiast plasterków gruszki wystarczy do niej dodać jabłko. Najlepiej starte na dużych oczkach i skropione sokiem z cytryny (by nie ściemniało). Można je wymieszać z płatkami albo wyłożyć na wierzch potrawy. Dobrze też sprawdzi się jabłko duszone czy w postaci musu. Przed podaniem całość warto posypać posiekanymi orzechami laskowymi, włoskimi lub migdałami.
Czytaj też:
To najlżejsza jajecznica, jaką znam. Zdziwisz się, na czym została usmażonaCzytaj też:
Te chrupiące bułeczki śniadaniowe robię z banalnych składników. Nie czekam, aż wyrosną