Zdrowe płatki, soczysty owoc i chrupiące orzechy. Zakochasz się w tej jesiennej owsiance

Zdrowe płatki, soczysty owoc i chrupiące orzechy. Zakochasz się w tej jesiennej owsiance

Dodano: 
Owsianka z gruszką
Owsianka z gruszką Źródło: Shutterstock / Alena_Kos
Jeśli owsianka kojarzy wam się z gęstą breją gotowaną na mleku, czas spojrzeć na nią zupełnie inaczej. Ta potrawa śniadaniowa potrafi nie tylko apetycznie wyglądać, ale też doskonale smakować.

Owsianka, którą pamiętam z dzieciństwa, była smaczna, ale nie wyglądała zbyt apetycznie. Od kiedy przyrządzam ją sama, dbam o to, by była wartościowa, ale też kusiła wyglądem. Wystarczy spojrzeć na tę jesienną owsiankę, by po prostu przyszedł apetyt na śniadanie.

Jak przygotować owsiankę?

Owsiankę można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to owsianka nocna albo inaczej bez gotowania. Płatki owsiane wystarczy tylko zalać wybranym płynem i zjeść, gdy odpowiednio napęcznieją. Bardzo popularna jest też owsianka gotowana. By ją przygotować, należy wsypać płatki owsiane na gorące mleko lub napój roślinny i gotować 8-10 minut na niedużym ogniu. W tym czasie płatki napęcznieją i odpowiednio zmiękną. Taka ciepła owsianka jest idealna na jesienne dni.

Jak zrobić jesienną owsiankę?

Moją jesienną owsiankę gotuję na mleku lub napoju roślinnym. Nie trwa to długo, więc spokojnie zdążam ją rano przygotować i zjeść. By potrawa była jeszcze pożywniejsza i smaczniejsza, dorzucam do niej typowo jesienne składniki. Są to orzechy i plasterki gruszki. Te dodatki doskonale harmonizują z płatkami owsianymi i uatrakcyjniają wygląd potrawy. Moje dzieci też lubią to zdrowe śniadanie.

Przepis: Jesienna owsianka

Gotowana owsianka z dodatkiem gruszki i orzechów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
420 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g płatków owsianych (górskich)
  • 400 ml mleka lub napoju roślinnego (np. migdałowego, owsianego)
  • 1 dojrzała, soczysta gruszka
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owsiankiDo garnka wlej mleko lub napój, wsyp płatki owsiane i szczyptę soli. Gotuj na małym ogniu ok. 8-10 minut, mieszając, aż owsianka zgęstnieje i będzie kremowa.
  2. PodawanieGruszkę umyj, pokrój w cienkie plasterki. Gotową owsiankę przełóż do miseczek. Na wierzchu połóż plasterki gruszki, całość posyp cynamonem i orzechami. Polej miodem albo syropem.

Wskazówka: Jeśli macie nieco więcej czasu, plasterki gruszki możecie krótko obsmażyć na maśle. Zmiękną i nabiorą wyjątkowego smaku i aromatu.

Inne wersje jesiennej owsianki

Jesienna owsianka może wyglądać też nieco inaczej. Zamiast plasterków gruszki wystarczy do niej dodać jabłko. Najlepiej starte na dużych oczkach i skropione sokiem z cytryny (by nie ściemniało). Można je wymieszać z płatkami albo wyłożyć na wierzch potrawy. Dobrze też sprawdzi się jabłko duszone czy w postaci musu. Przed podaniem całość warto posypać posiekanymi orzechami laskowymi, włoskimi lub migdałami.

Czytaj też:
To najlżejsza jajecznica, jaką znam. Zdziwisz się, na czym została usmażona
Czytaj też:
Te chrupiące bułeczki śniadaniowe robię z banalnych składników. Nie czekam, aż wyrosną