To najlżejsza jajecznica, jaką znam. Zdziwisz się, na czym została usmażona

To najlżejsza jajecznica, jaką znam. Zdziwisz się, na czym została usmażona

Dodano: 
Smażenie jajecznicy
Smażenie jajecznicy Źródło: Shutterstock / Vince Scherer
Na śniadanie wiele osób smaży jajecznicę. Jak jednak ją przygotować, by była lekka i nie obciążała zbytnio żołądka? Mam na to prosty sposób, który nic nie kosztuje. Powinniście go wypróbować.

Jajecznica to jedna z najpopularniejszych potraw śniadaniowych na całym świecie. Można ją przyrządzić na wiele sposobów, ale zwykle smaży się ją na oleju lub maśle. Niektórzy w związku z tym obawiają się, że będzie zbyt kaloryczna albo ciężkostrawna. Mój pomysł pomoże wam uniknąć tego problemu.

Na czym można smażyć jajecznicę?

Większość osób smaży jajecznicę na maśle. Wychodzi wtedy bardzo smaczna, choć jak wiadomo, krowie masło zawiera sporo cholesterolu i tłuszczów nasyconych. Z tego powodu nie jest zbyt zdrowe i niektórzy zastępują je olejem. Olej jest podobnie kaloryczny, jak masło, ale zawiera tylko zdrowe tłuszcze i zero cholesterolu. Jest więc dobrą opcją dla osób dbających o zdrowie.

Jak zrobić lekkostrawną, niskokaloryczną jajecznicę?

Moja jajecznica jest lekkostrawna i niskokaloryczna, bo nie smażę jej na tłuszczu. W zasadzie podgrzewam ją na wodzie, która szybko odparowuje z patelni. Tak więc moja jajecznica, to taka jajecznica na niczym. Dzięki temu ma tylko tyle kalorii, ile zawierają same jajka. Jest też lekkostrawna, bo wiadomo – tłuszcze potrafią być dość długo trawione i obciążać nasz przewód pokarmowy. Do takiej jajecznicy można dodać posiekaną zieleninę lub delikatne warzywa, by stała się smaczniejsza.

Przepis: Jajecznica na wodzie

Lekkostrawna, niskokaloryczna wersja jajecznicy

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, całość rozkłóć energicznie widelcem.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelnię z nieprzywierającą powłoką wlej 2-3 łyżki wody. Gdy się zagotuje, wlej na patelnię masę jajeczną. Podgrzewaj ją, powoli mieszając, aż zetnie się tak, jak lubisz.

Jak podać jajecznicę?

Jajecznica to potrawa dostarczająca nam przede wszystkim wysokiej jakości białka, a także witamin i soli mineralnych. By śniadanie z jajecznicą w roli głównej było pożywne i pełnowartościowe, warto zjeść je z odpowiednimi dodatkami. Z całą pewnością pożądana będzie tu kromka chleba. Najlepiej pełnoziarnistego lub razowego, który dostarczy nam węglowodanów złożonych, błonnika i witamin z grupy B. Warto też podać warzywa – źródło witamin, soli mineralnych i związków aktywnie czynnych. Mogą to więc być np.: pomidorki koktajlowe, rzodkiewki czy kawałki papryki.

Czytaj też:
Tak jajecznicę robiła moja babcia. Jeden dodatek, a potrawa miała niepowtarzalny smak
Czytaj też:
Podsmażam jesienne warzywo i dodaję jajka. Ta niskokaloryczna jajecznica jest smaczna i pożywna