Te chrupiące bułeczki śniadaniowe robię z banalnych składników. Nie czekam, aż wyrosną

Te chrupiące bułeczki śniadaniowe robię z banalnych składników. Nie czekam, aż wyrosną

Dodano: 
Bułeczki śniadaniowe
Bułeczki śniadaniowe Źródło: Shutterstock / pbd Studio
Niedziela wieczór to czas, kiedy często piekę te domowe bułeczki. Robię je z myślą o śniadaniu, gdy zabraknie mi pieczywa. Nie ma przy nich dużo pracy, a składniki są banalne. Pieczywo wychodzi mięciutkie i chrupiące.

Może się wydawać, że domowy wypiek pieczywa odszedł już w niepamięć. Jednak warto sobie o nim przypomnieć, gdy zabraknie chleba albo bułek. W takiej sytuacji sięgam zwykle po banalny przepis na bułeczki śniadaniowe. Piekę je w niedzielę wieczorem, a na poniedziałkowe śniadanie są jak znalazł.

Jak zrobić szybkie bułeczki śniadaniowe?

By przygotować szybkie bułeczki śniadaniowe, warto skorzystać z przepisu, który nie przewiduje użycia drożdży. Te bowiem wymagają kilkukrotnego wyrastania na całym etapie przygotowania ciasta. Najpierw bowiem trzeba sporządzić rozczyn i odstawić go do wyrośnięcia, potem odstawić ciasto do wstępnego wyrastania, a po uformowaniu bułek znów odstawić je, by zwiększyły swoją objętość. To bardzo wydłuża przygotowanie domowego pieczywa i mnie osobiście bardzo zniechęca. Dlatego mam swoją recepturę na bułeczki na proszku do pieczenia, które zawsze się udają, a robi się je w 30 minut.

Receptura na szybkie bułeczki śniadaniowe

Mój przepis na szybkie bułeczki śniadaniowe wymaga użycia dwóch składników podstawowych i czterech dodatków. Do tych głównych należą mąka i kefir, zaś pomocniczymi są: proszek do pieczenia, sól, cukier i olej. Właśnie z tych składników o temperaturze pokojowej najpierw mieszam, a potem wyrabiam ciasto. Dzielę je na kawałki, formuję bułeczki i wstawiam do piekarnika. Po ok. 15 minutach pieczenia bułeczki są gotowe.

Przepis: Bułeczki na proszku do pieczenia

Szybkie, chrupiące bułeczki śniadaniowe

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 450–550
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju lub roztopionego masła
  • 1 szklanka kefiru, maślanki albo jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj kefir i olej, wymieszaj, a potem zagnieć miękkie ciasto (może lekko się kleić, ale nie dosypuj za dużo mąki).
  2. FormowanieCiasto podziel na 8 części, podsypując mąką, z każdej uformuj kulkę. Bułeczki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Płytko natnij je na krzyż.
  3. PieczeniePiecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Bułeczki powinny być rumiane i wyrośnięte.

Czym posypać bułeczki przed pieczeniem?

Jeśli chcecie odmienić nieco smak i wygląd bułeczek śniadaniowych, sięgnijcie po posypkę. Mogą nią być: suchy mak, sezam, czarnuszka, siemię lniane, pestki dyni czy zioła prowansalskie. Posypcie nimi bułeczki uformowane w natłuszczonych dłoniach. Wtedy posypka dobrze przywrze do powierzchni ciasta i nie będzie się obsypywać.

Czytaj też:
Te bułki ratują każdy poranek. Upiecz je raz i zapomnij o sklepowym pieczywie
Czytaj też:
Szybkie bułeczki śniadaniowe zrobisz z kilku składników. Idealne na dobry początek dnia