Tak jajecznicę robiła moja babcia. Jeden dodatek, a potrawa miała niepowtarzalny smak

Tak jajecznicę robiła moja babcia. Jeden dodatek, a potrawa miała niepowtarzalny smak

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Na czym smażycie jajecznicę? Moja babcia zawsze sięgała po jeden produkt, a jej jajecznica miała doskonały smak. Czasami lubię odtworzyć sobie ten smak i tę potrawę i poczuć się, jak za dawnych lat.

Jajecznica to prosta, pożywna potrawa, którą przyrządzamy na śniadanie. Zna ją cały świat i każdy przyrządza nieco inaczej. Moja babcia na przykład zawsze smażyła ją na produkcie, którego nigdy nie brakowało na wsi. Do dziś pamiętam wspaniały smak tak usmażonych jajek, zresztą sama czasami tak je przyrządzam.

Na czym można smażyć jajka?

Jajka w porównaniu do innych produktów wyróżnia jeden fakt – bardzo szybko ścinają się i to w niezbyt wysokiej temperaturze. To dlatego można je smażyć na tradycyjnym maśle, które ma dosyć niską temperaturę dymienia. Produkt ten dodaje jajecznicy doskonałego smaku. Oczywiście można też sięgnąć po masło klarowane, które ma charakterystyczny smak, ale większą odporność na wysoką temperaturę.

Coraz więcej osób zastępuje masło olejem. Wybór ten czasem jest podyktowany wygodą, ale często też walorami zdrowotnymi. Olej w porównaniu do masła nie zawiera cholesterolu, ani tłuszczów nasyconych. Jest więc o wiele zdrowszym produktem.

Ja jednak w kuchni często sugeruję się smakiem i smażę jajecznicę tak jak moja babcia, czyli na słoninie. Tłuszcz najpierw kroję w kostkę, a potem kładę na zimną patelnię i podgrzewam. Tłuszcz się upłynnia, a przy okazji powstają smaczne skwarki, które dodają potrawie smaku. Oczywiście nie używam słoniny dużo, ale uważam, że idealnie harmonizuje z jajkami.

Jak zrobić pożywną, babciną jajecznicę?

Słonina dużo ma wspólnego ze smalcem, bo właśnie z wieprzowej słoniny wytapia się smalec. Smak obu produktów jest jednak zupełnie inny, zwłaszcza po podgrzaniu. Słonina zamienia się wtedy w małe skwarki, które są chrupiące i aromatyczne. Gdy w mieszankę tłuszczu i skwarków wleje się masę jajeczną i całość się podgrzeje, powstaje smaczne, pożywne danie.

Przepis: Jajecznica na słoninie

Pożywna jajecznica, jak u babci

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • 30 g słoniny wieprzowej
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie słoninySłoninę pokrój w małą kostkę. Wsyp ją na zimną patelnię i całość podgrzewaj do czasu, aż ze słoniny wytopi się tłuszcz i zostaną małe, złociste skwarki.
  2. Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Masę wylej na patelnię, smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż jajka zetną się tak, jak lubisz.

Czym warto posypać jajecznicę?

By jajecznica była smaczniejsza i bardziej apetyczna warto posypać ją posiekaną zieleniną. Najlepiej będą pasować szczypiorek oraz natka pietruszki. Zioła te wprowadzą też do potrawy orzeźwiającą nutę.

Czytaj też:
Dodaj 2 łyżki, a jajecznica wyjdzie puszysta, jak nigdy. Twoja rodzina pokocha to śniadanie
Czytaj też:
Weź jajka i dwa dodatki. Po takim śniadaniu z patelni nie chce się jeść, aż do obiadu