Jajecznica bez jajek naprawdę istnieje. Kocham jeść ją na śniadanie. Potrzebny kwadrans i 5 składników

Jajecznica bez jajek naprawdę istnieje. Kocham jeść ją na śniadanie. Potrzebny kwadrans i 5 składników

Dodano: 
Tofucznica na kanapkach
Tofucznica na kanapkach Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Wszystko można zastąpić, nawet jajka w jajecznicy. Przepis jest prosty, a efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. To zasługa dwóch produktów. Jak się przekonałam, mogą całkiem odmienić neutralną bazę dania.

„Jajecznica” z tofu to propozycja śniadaniowa nie tylko dla osób, które nie mogą jeść jajek lub ograniczają ich ilość w diecie. Smakowite danie nazywane tofucznicą jest lekkie i łudząco przypomina oryginał. Dotyczy to nie tylko wyglądu, ale też zapachu i smaku.

Jak zrobić tofucznicę?

Sekretem udanej tofucznicy są dodatki, które nadają bazie kolor i zapach jajek. Pierwszy to czarna sól o nazwie kala namak. Pochodzi głównie z Pakistanu i Indii, ale jest dostępna w polskich sklepach. Ma ciemny kolor i zapach jajek, co zawdzięcza związkom siarki. Na sucho jest prawie bezwonna, a jej charakterystyczny aromat uwalnia się w kontakcie z wodą. Drugi niezbędny składnik udanej potrawy to kurkuma. Przyprawa ta zapewnia żółty kolor dania, a stosowana w odpowiedniej ilości nie przytłacza jego smaku. Ja przyrządzam tofucznicę na cebuli, co jeszcze bardziej zbliża ją do potrawy z jajek.

Przepis: Śniadaniowa tofucznica

Jajecznica bez jajek, która smakuje jak klasyczne danie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
273 w każdej porcji

Składniki

  • 180 g naturalnego tofu (kostka)
  • 1 łyżeczka czarnej soli kala namak
  • 1/4-1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1 średnia cebula lub pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku
  • zioła do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówWłóż tofu do miski i rozgnieć widelcem na drobne kawałki. Dodaj czarną sól i kurkumę, dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę albo posiekaj szczypiorek.
  2. SmażenieRozgrzej olej na patelni, wrzuć cebulę i podsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj mieszankę z tofu i smaż, mieszając, aż składniki się połączą i podgrzeją. Podawaj na gorąco albo na zimno jako dodatek do kanapek.

Jakie tofu najlepsze do tofucznicy?

Do zamiennika jajecznicy najlepiej nadaje się tofu miękkie, czyli rodzaj o dużej ilości wody. Nie należy mylić go z tzw. tofu jedwabistym (silken tofu), które ma delikatną, gładką i smarowną konsystencję. Jest pakowane w kartoniki tak samo, jak ser feta, a nadaje się głównie do past i dipów. Jeśli nie mam tego miękkiego, używam tofu klasycznego. To wersja pośrednia między tym miękkim i twardym, nadającym się zwłaszcza do smażenia i grillowania. W przypadku produktu o mniejszej zawartości wody można dodać ją do patelni, by uzyskać pożądaną konsystencję dania.

Z czego robi się tofu?

Tofu to inaczej ser sojowy, bo powstaje podobnie do twarogu. Surowcem jest soja, z której robi się „mleko” poprzez miksowanie nasion z wodą i odfiltrowanie roztworu. Później ścina się je i odciska podobnie jak biały serek. Ponieważ jednak przygotowanie tofu w domu wymaga dużo pracy i czasu, mało kto podejmuje się tego w domu. Nie jest to konieczne, bo sojowy wyrób można kupić już nawet w dyskontach.

Czytaj też:
Ta niepozorna kostka daje wiele możliwości w kuchni. Zobacz, do czego wykorzystać tofu i odkryj jego smak
Czytaj też:
Tym budyniem zrobiłam wrażenie nawet na dzieciach. Był sycący, a nie zawierał grama mleka