Proste składniki zmieniam w pyszną pastę. Rano kanapki znikają jak szalone

Proste składniki zmieniam w pyszną pastę. Rano kanapki znikają jak szalone

Dodano: 
Pasta z tuńczyka i jajek z papryką
Pasta z tuńczyka i jajek z papryką Źródło: Shutterstock / epiximages
To pożywne smarowidło ma już w sobie porcję warzyw. Wystarczy nałożyć na chleb i zdrowa kanapka gotowa. Nie ma szybszego śniadania, a przy tym tak sycącego i pełnego smaku.

Brak czasu to nie wymówka, by ominąć śniadanie. W takich sytuacjach często serwuję pastę do chleba. Mieszam właściwe składniki i zbilansowany posiłek mam gotowy. Mój ulubiony przepis łączy tuńczyka z jajkiem na twardo i warzywami.

Jak zrobić pastę z tuńczyka z jajkiem i papryką?

Warto wybrać tuńczyka w sosie własnym w kawałkach, a także dobry, dość tłusty majonez, który spoi składniki. W mojej recepturze zestawiam rybę z posiekaną cebulką i kwaśnym ogórkiem, co znakomicie podbija jej smak. Z dodatkiem jajka pasta jest bardziej sycąca, natomiast papryka i natka działają odświeżająco, uzupełniając całość.

Przepis: Pasta z tuńczyka, jajek i papryki

Pożywny dodatek do chleba z tuńczyka w puszce z jajkami na twardo i świeżymi warzywami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
186 w każdej porcji

Składniki

  • 120 g osączonego tuńczyka z puszki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 mały ogórek kiszony lub małosolny
  • 1/2 małej cebuli
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/4 żółtej papryki
  • sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
  • 5 łyżek majonezu
  • 1/4 szkl. posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówRozdrobnij tuńczyka widelcem, posiekaj jajka, pokrój jak najdrobniej ogórka, cebulę oraz paprykę (odłóż nieco tej żółtej do dekoracji).
  2. Mieszanie pastyPołącz wszystkie składniki, doprawiając do smaku na samym końcu przygotowania. Podawaj na pieczywie z posiekaną papryką.

Jakie warzywa do pasty z tuńczyka?

Smaczne smarowidło z tuńczyka można przygotować z różnymi warzywami i dodatkami. Składniki trzeba bardzo drobno posiekać. Oprócz tych użytych w przepisie pasują tu między innymi:

  • ogórek świeży,
  • seler naciowy,
  • szczypiorek,
  • koperek,
  • czosnek,
  • awokado,
  • papryka konserwowa,
  • kukurydza konserwowa,
  • oliwki.

Majonez można natomiast zastąpić kwaśną śmietaną albo gęstym jogurtem greckim. Innym spoiwem może być kremowy serek, a także bardzo dojrzałe awokado ze słodką musztardą.

Jak zrobić pastę z tuńczyka i białego sera?

Popularny wariant pasty z tej ryby często zawiera twaróg zamiast jajek, choć można użyć tych składników naraz. Najlepszy będzie półtłusty albo pełnotłusty ser w klinku. Trzeba rozdrobnić go widelcem i już można mieszać z rybą i dodatkami. Sprawdzą się zwłaszcza musztarda i wszelkie zioła. W przypadku twarogu z większą zawartością tłuszczu majonez można zastąpić jogurtem. Do tej kompozycji pasuje zwłaszcza kiszony ogórek.

Wariacją będzie pasta z twarogu wędzonego, a w wersji bezmlecznej – z wędzonego tofu. W tej ostatniej szczególnie przyda się majonez, który wzbogaci smak chudego z natury serka sojowego, dodając mu też tłuszczu.

Czytaj też:
Rano szykuję sobie do pracy takie kanapki. Są zdrowe, doskonale sycą, a mało kosztują
Czytaj też:
Delikatną pastę rybną robię w 10 minut. Idealna do kanapek, wrapów i nie tylko! Odkryj jej sekret