Wieczorem zalewam, rano mieszam i jem. To śniadanie z płatków owsianych jest zdrowe i robi się samo

Wieczorem zalewam, rano mieszam i jem. To śniadanie z płatków owsianych jest zdrowe i robi się samo

Dodano: 
Nocna owsianka
Nocna owsianka Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Jeśli rano bardzo się spieszycie i rezygnujecie z szykowania i jedzenia śniadania, pomyślcie o nim dzień wcześniej. Są potrawy tak zdrowe, jak ta owsianka, które warto nastawić wieczorem, a rano tylko uzupełnić w dodatki i zjeść.

Wiele osób rano nie ma czasu na zrobienie kanapek, nie mówiąc już o chęci na ich jedzenie. Dlatego warto pomyśleć o alternatywach. Niektóre okazują się nie tylko łatwiejsze i szybsze w przygotowaniu, ale też smaczniejsze i zdrowsze. Tak właśnie jest z nocną owsianką.

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Płatki owsiane należą do jednych z najzdrowszych produktów. To dlatego, że są bardzo wartościowe. Stanowią doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Powoli uwalniają one energię, co na dłużej zapewnia nam uczucie sytości. Obfitują też w błonnik, który reguluje przemianę materii, a także poziom cukru we krwi i obniża cholesterol. Ten produkt zbożowy dostarcza także witamin z grupy B oraz magnezu i cynku.

Jak zrobić nocną owsiankę?

Przygotowanie nocnej owsianki sprowadza się w zasadzie do jednej czynności. A mianowicie, do zalania płatków owsianych płynnym składnikiem. Mogą nim być różne produkty, np. mleko, jogurt, napój roślinny czy woda. Po zalaniu płatki owsiane należy wstawić na noc lodówki, by się nie zepsuły. Tu najbardziej wrażliwe są płatki z mlecznym dodatkiem. Przez te kilka godzin płatki owsiane powoli pęcznieją i miękną, a na rano są gotowe do jedzenia. Wtedy wystarczy je doprawić, dodać ulubione składniki i śniadanie gotowe.

Przepis: Nocna owsianka

Owsianka z dodatkiem sezonowych owoców i orzechów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
490

Składniki

  • 4-5 łyżek płatków owsianych
  • 150 ml mleka krowiego, napoju roślinnego lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka sezamu, nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 banana
  • 2-3 łyżki borówek amerykańskich
  • 1 łyżka posiekanych orzechów

Sposób przygotowania

  1. Zalewanie płatkówPłatki owsiane wsyp do miseczki lub słoika, zalej zimnym mlekiem. Wstaw na noc do lodówki.
  2. Podawanie owsiankiRano owsiankę dosłodź miodem, podaj z pokrojonym bananem, borówkami, posiekanymi orzechami i sezamem.

Wskazówka: Przed spożyciem owsiankę można lekko podgrzać np. w kuchence mikrofalowej.

Jak podać nocną owsiankę?

Nocna owsianka to podstawa zdrowego śniadania. By jednak było smaczniejsze, bardziej wartościowe i apetyczne, dorzucam też inne dodatki. Zwykle są to sezonowe owoce. O tej porze roku mamy do wyboru m.in.: maliny, borówki amerykańskie, śliwki, jabłka. Dobrze będą się z nimi komponowały posiekane orzechy czy migdały. Jeśli zaś macie potrzebę dosłodzić to śniadanie, najlepiej sięgnijcie po zdrowy miód.

Czytaj też:
Roluję kilka składników i robię szybkie kanapki do szkoły. Proste, pyszne, dzieci je uwielbiają
Czytaj też:
Dodaj 2 łyżki, a jajecznica wyjdzie puszysta, jak nigdy. Twoja rodzina pokocha to śniadanie