Roluję kilka składników i robię szybkie kanapki do szkoły. Proste, pyszne, dzieci je uwielbiają

Roluję kilka składników i robię szybkie kanapki do szkoły. Proste, pyszne, dzieci je uwielbiają

Dodano: 
Kanapki z tortilli
Kanapki z tortilli Źródło: Shutterstock / wideonet
Ruszyła szkoła, więc wraca temat drugiego śniadania. Ja unikam klasycznych kanapek, bo moje dzieci za nimi nie przepadają. Na szczęście uwielbiają te rolowane. Jak dla mnie to nawet lepiej, bo robi się je błyskawicznie.

Moje dzieci mogłyby żyć bez kanapek. Nie chcą jeść ich w domu, nie chcą zabierać do szkoły. Kombinuję więc z ich alternatywami i niektóre są też wygodniejszym rozwiązaniem dla mnie. Tak, jak na przykład te rolowane kanapki. Od klasycznych różnią się brakiem chleba, a robi się je raz-dwa.

Jakie są zalety rolowanych kanapek?

Do przygotowania rolowanych kanapek nie potrzebujecie chleba czy bułek. Dzięki temu nie musicie się martwić, czy rano macie w domu świeże pieczywo. Paczka gotowych placków tortilli ma dosyć długi termin przydatności do spożycia, więc zawsze możecie mieć ją w swoich zapasach. Oczywiście, zamiast tortilli możecie też użyć np. naleśników czy cienkich omletów. W nie też zawiniecie pyszne składniki.

By przygotować rolowane kanapki, nie musicie kroić pieczywa. Wystarczy tylko posmarować placki tortilli np. pastą czy serkiem kanapkowym, ułożyć na niej składniki i całość zwinąć. Rolowane kanapki są też wygodne do jedzenia. Zwłaszcza gdy nie są zbyt grube. Dlatego każde dziecko zje je z ochotą.

Jak zrobić rolowane kanapki z tortilli?

Do przygotowania rolowanej kanapki z tortilli wystarczy 5 minut. Tortillę trzeba tylko ułożyć na blacie, posmarować ulubionym smarowidłem, np. pastą jajeczną, pastą rybną, twarożkiem. Potem ułożyć na niej warstwę pokrojonej w plasterki szynki czy sera żółtego, dodać liść sałaty, plasterki ogórka czy cząstki pomidora. Wszystko zależy od tego, co właśnie macie pod ręką i co lubi wasze dziecko.

Przepis: Rolowane kanapki

Kanapki z gotowych placków tortilli

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
370 w każdej porcji

Składniki

  • 2 placki tortilli
  • 100 g serka kanapkowego
  • 4 plasterki szynki
  • 2 duże plastry żółtego sera
  • 2 liście sałaty masłowej
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smarowanie plackówTwarożek wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem, dopraw solą i pieprzem. Posmaruj nim każdą tortillę z jednej strony.
  2. Obkładanie i zwijanieNa każdej tortilli połóż liść sałaty, potem plasterki szynki i plaster żółtego sera. Całość zwiń dość ścisło w rulon. Zawiń w papier śniadaniowy, włóż do lunchboxa.

Jak zapakować kanapki do szkoły?

Kanapki do szkoły najlepiej zapakować do lunchboxa. To plastikowe pudełko zapobiegnie ich zgnieceniu i uchroni książki oraz zeszyty przed poplamieniem. Zanim jednak włożysz kanapkę do pojemnika, zawiń ją w papierową serwetkę czy papier śniadaniowy. Dzięki temu kanapka dłużej zachowa świeżość.

Czytaj też:
Tylko geniusz mógł wpaść na ten pomysł. Z mięsa z rosołu robię wybitne kanapki
Czytaj też:
Doprawiam twaróg i przekładam nim tosty. Każdy ma ochotę na to sycące śniadanie