Jajecznica z warzywami posmakuje fanom jajek na śniadanie, ale też tym, którzy lubią zjeść śniadanie sycące, ale zdrowe. To jajka smażone z cebulą, papryką i pomidorami. Pełne kolorów i smaku. To danie już samym wyglądem poprawia humor, a kiedy spróbujesz – jesteśmy pewni, że będziesz wracać do tego przepisu.
Jak zrobić jajecznicę z warzywami?
Przepis jest bardzo prosty i ekspresowy: wystarczy pokroić warzywa, przesmażyć je krótko na oliwie i dodać do nich jajka. Tu od razu rada: jeśli lubisz maślany posmak w jajecznicy, można przygotować ją na maśle, lub na oliwie i maśle. Jajecznicę smaż do swojej ulubionej konsystencji.
Do jajecznicy oprócz papryki i cebuli dodajemy też pomidora. Warto usunąć z niego pełne soku gniazda nasienne (wyszczególniamy to w przepisie). Jeśli chcesz, z pomidora można też przed smażeniem zdjąć skórkę (wystarczy zlać pomidora wrzątkiem, a skóra łatwo odejdzie).
Gotową jajecznicę posyp natką pietruszki. Może to być też inna zielenina: np. pikantny szczypiorek lub intensywna w smaku kolendra.
Przepis: Jajecznica z warzywami
Pyszny pomysł na zdrowe śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 553 w każdej porcji
Składniki
- 6 jaj
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 pomidor
- 3 gałązki natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywCebulę i paprykę pokrój. Z pomidora usuń gniazda nasienne i pokrój sam miąższ. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i paprykę, smaż, aż cebula się zeszkli, dodaj pomidory.
- Robienie jajecznicyDo warzyw dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Posyp posiekaną natką pietruszki.
Jajecznicę podawaj z ulubionym pieczywem (mogą to być także tosty czy grzanki). Jajecznicę można też serwować w tortillach.
Inne pomysły na jajecznicę w warzywami
Do jajecznicy można dodać także inne warzywa, oprócz lub zamiast tych, które są wymienione w przepisie. Możesz tworzyć własne, kolorowe i zdrowe kompozycje. Podajemy tu kilka inspiracji:
- czerwona cebula, zielona papryka, cukinia,
- liście szpinaku, żółta i czerwona papryka,
- cebula, pomidory, szczypiorek,
- por, żółta cukinia, bakłażan.
Oczywiście możesz tworzyć własne kompozycje. Gotową jajecznicę zawsze warto dodatkowo posypać świeżą zieleniną, czy to koperkiem, czy to pietruszką, czy to szczypiorkiem, czy to innymi dodatkami.
Czytaj też:
Kiedy mam cukinię, robię tę jajecznicę. Delikatna, pożywna i znika w kilka minutCzytaj też:
Rezygnuję z masła i oleju. Jajecznicę smażę z tym owocem i korzystam z jego zalet