Co wolicie zjeść na kolację – klasyczne kanapki czy chrupiące zapiekanki? W moim domu wszyscy głosują za drugą propozycją, więc często ją przygotowuję. Jednak moja zapiekanki są nieco inne, niż te popularne. Zawierają dużo farszu, dzięki temu, że napełniam nim wydrążone pieczywo. Spróbujcie, bo też z pewnością wam posmakują!
Jakie pieczywo przeznaczyć na zapiekanki?
Na zapiekanki najlepsze jest dość lekkie pieczywo, które nie jest zbyt spieczone. Wszak będziemy je podpiekać, więc dobrze, by nie wyszło zbyt twarde. Można tu sięgnąć po podłużne bułki, np. wrocławską czy chleb typu włoskiego. Pieczywo należy przekroić wzdłuż na połowę i wydrążyć nieco powstałe łódeczki. Wyjęty miękisz można wykorzystać do zagęszczenia sosu, zaś łódeczki napełnia się farszem.
Jak zrobić chrupiące zapiekanki z dużą ilością farszu?
Te chrupiące zapiekanki robię zwykle z podłużnej bułki lub chleba i z prostego farszu. Nadzienie tworzą: szynka, pomidor lub papryka, jajko, ser i zielenina. Do wydrążonych z pieczywa łódeczek wkładam paseczki szynki i pokrojone w kostkę warzywa. Zalewam je masą przygotowaną z rozkłóconych jaj, startego sera i przypraw. Po zapieczeniu zapiekanki posypuję posiekaną zieleniną i podaję.
Przepis: Chrupiące zapiekanki
Zapiekane łódeczki z chleba
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 635 w każdej porcji
Składniki
- 1 podłużny chlebek typu włoskiego lub bułka, np. wrocławska
- 150 g szynki
- 1 pomidor
- szczypiorek
- 4 nieduże jajka
- 100 g startego sera
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówChleb lub bułkę przekrój wzdłuż na dwie połówki. Z każdej usuń część miękiszu. Szynkę pokrój w paski, a umyty pomidor w kostkę. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
- Napełnianie i pieczenieW każdą łódeczkę z pieczywa wsyp trochę szynki, pomidora i szczypiorku. Jajka rozkłóć, wymieszaj z serem, dopraw solą i pieprzem. Masę wlej do łódeczek, powinna przykryć składniki. Piecz ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż farsz się zetnie.
Jak podać chrupiące zapiekanki?
Chrupiące zapiekanki można podać bez żadnych dodatków. Wtedy można będzie docenić smak pieczywa i farszu. Trudno bowiem nie zauważyć, że sosy typu ketchup czy musztarda dominują nad smakiem zapiekanki i zakłócają jej odbiór. Jednak oczywiście, można nimi polać zapiekankę przed podaniem lub pozwolić, by każdy sam zdecydował, na jaką wersję zapiekanki ma ochotę.
Czytaj też:
Dwa proste dodatki i do piekarnika. Za ten pomysł na pieczarki ktoś powinien dostać medalCzytaj też:
Kroję pieczarki i robię zapiekanki „na bogato”. Wypróbuj dziś, a rodzina będzie o nie prosić codziennie