Omlet to potrawa z jaj, którą można podać na słodko i słono. Moja rodzina o dziwo pokochała tę drugą wersję, ale to chyba dlatego, że dorzucam do niej ich ulubione warzywa. Ten omlet pięknie prezentuje się na patelni i stole i znika w mgnieniu oka. Na śniadanie robię takie dwa, więc każdy się najada.
Jak spulchnić omlet?
Omlet to potrawa z jaj, serwowana zwykle na śniadanie. Występuje w dwóch wersjach:
- Omlet naturalny – nie jest za bardzo puszysty, bo robi się go z jaj rozkłóconych widelcem. Jednak można go spulchnić, smażąc na sporej ilości oleju i dosyć dużym ogniu.
- Omlet biszkoptowy – ma puszystą strukturę dzięki temu, że jego podstawą są ubite na pianę białka. Łączy się je z żółtkami, a potem smaży na gorącej patelni.
Jak zrobić puszysty omlet z warzywami?
Mój puszysty omlet z warzywami robię na zasadzie omletu biszkoptowego. Tak więc ubijam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, a potem łączę ją z żółtkami i 1-2 łyżkami mąki. Nim jednak zacznę robić masę na omlet, kroję i podsmażam pokrojone pomidory. Zalewam je masą jajeczną i smażę, aż od spodu omlet się przyrumieni. Potem omlet obracam na drugą stronę i krótko dosmażam. Posypuję posiekanym szczypiorkiem i pyszne danie śniadaniowe jest już gotowe.
Przepis: Puszysty omlet z warzywami
Omlet biszkoptowy z dodatkiem pomidorów i szczypiorku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 305 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 ząbek czosnku
- szczypiorek
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPomidor umyj, pokrój w niedużą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu, wsyp pomidor i podsmaż go. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę przesmaż. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
- Przygotowanie masy na omletBiałka ubij na sztywno z odrobiną soli. Delikatnie wymieszaj je z żółtkami, a potem z mąką. Masą zalej pomidory, całość smaż kilka minut na sporym ogniu, aż omlet zetnie się od spodu. Wtedy przy pomocy talerza odwróć go na drugą stronę i chwilę smaż. Przed podaniem omlet posyp posiekanym szczypiorkiem.
Inne wytrawne dodatki do omletu
Jeśli chcecie przygotować wytrawny omlet o nieco innym smaku, wystarczy, że zmienicie dodatki. Doskonale sprawdzą się tu inne warzywa, np. cebula, papryka, cukinia, szpinak. Również warto je wcześniej podsmażyć, podobnie jak pomidory. Można też sięgnąć po wędliny typu szynka, boczek, a także dorzucić trochę startego lub pokruszonego sera, np. pleśniowy, feta. Smacznym i efektownym dodatkiem do porannego omletu jest posiekany szczypiorek, bazylia lub kolendra.
Czytaj też:
Szklankę tego koktajlu zdążę zrobić i wypić w 5 minut. Latem takie śniadanie mogę jeść codziennieCzytaj też:
Robię wieczorem, jem rano. Chia z owocami smakuje jak deser, ale syci na długo