O poranku każda minuta jest na wagę złota. Dlatego w mojej kuchni królują rozwiązania, które pozwalają mi oszczędzać czas bez rezygnowania ze zdrowego i pożywnego posiłku. Jednym z moich ulubionych patentów na słodkie śniadanie jest nocny pudding z chia na zimno. Wystarczy kilka minut wieczorem, by rano cieszyć się pysznym, sycącym i pełnym wartości odżywczych daniem, które czeka w lodówce.
Jak przygotować nocny pudding z chia na zimno?
Przygotowanie nocnego puddingu z chia na zimno jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie 10 minut. Wystarczy połączyć nasiona chia z jogurtem naturalnym (opcjonalnie napojem roślinnym, kefirem, mlekiem lub sokiem), a następnie dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę dosmaczam ekstraktem waniliowym (można również dodać miód, syrop klonowy lub inne słodzidło) i odstawiam do lodówki na 1 godzinę, żeby zgęstniała.
W międzyczasie przygotowuję resztę składników. Nakładam do niezbyt głębokiego naczynia chrupiącą, domową granolę, świeże brzoskwinie, borówki i gęstniejący pudding oraz dekoruję wierzch pożywnego śniadania zblendowanym borówkami. Tak przygotowane śniadanie (pudding z chia może również zastąpić tradycyjny deser) trafia do lodówki. Rano wystarczy jedynie przełożyć porcje pożywnego posiłku na talerzyki. Wskazówka: nocny pudding z chia można również przygotować w pucharkach, szklankach lub miseczkach.
Przepis: Nocny pudding z chia z owocami
Dostarcza błonnika, białka i zdrowych tłuszczów, dając uczucie lekkości, a jednocześnie długotrwałego nasycenia.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 449 w każdej porcji
Składniki
Na pudding z chia:
- 6 łyżek nasion chia
- 600 ml kremowego jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- 2 i 1/2 szklanki granoli
- 4 duże brzoskwinie
- 350 g borówek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie puddinguWymieszaj nasiona chia z jogurtem naturalnym oraz ekstraktem waniliowym i odstaw, żeby masa lekko zgęstniała.
- WykonanieDo niewielkiego naczynia dodaj granolę (opcjonalnie ulubione muesli, same płatki owsiane, posiekane orzechy, ekspandowane zboża), tworząc spód. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie i 2/3 borówek, tworząc kolejne warstwy. Następnie dodaj warstwę puddingu z chia oraz zblenduj pozostałe borówki i udekoruj wierzch (możesz zastąpić konfiturą lub dżemem borówkowym).
- ChłodzeniePrzykryj naczynie folią spożywczą i wstaw na całą noc do lodówki.
Gotowy pudding z chia na zimno kroję przed podaniem na porcje oraz dekoruję owocami.
Dlaczego warto jeść nasiona chia?
Nasiona chia (nasiona szałwii hiszpańskiej) to jedno z popularnych superfoods. Niepozorne ziarenka, po namoczeniu w płynie, pęcznieją, tworząc żelową masę o konsystencji budyniu. Są bogate w błonnik, kwasy Omega-3, białko i minerały. Ekspresowe w przygotowaniu nocne puddingi z nasionami chia to doskonała alternatywa dla podjadanych w biegu słodkich bułek z piekarni i gotowych mieszanek płatków oraz sposób, by w końcu zacząć spożywać posiłki o poranku. Nocny pudding z chia na zimno skusi nawet zagorzałego przeciwnika jedzenia śniadań, a jego smak udowadnia, że prosta, zdrowa dieta nie musi wiązać się z wyrzeczeniami.
Czytaj też:
Wieczorem poświęć kilka minut, aby rano cieszyć się najlepszą owsianką. Tylko cztery składnikiCzytaj też:
Mieszam płatki owsiane i zdrowy płyn. Wystarczą dwie minuty wieczorem, aby rano mieć pyszne śniadanie