Jajecznicę smażę na wyjątkowym składniku. Wychodzi leciutka i pełna smaku

Jajecznicę smażę na wyjątkowym składniku. Wychodzi leciutka i pełna smaku

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock / Viktor1
Jajecznica to śniadaniowy przebój w wielu domach, w moim też. Robię ją na wiele sposobów, ale ten ostatni to prawdziwe odkrycie. Potrawa wyszła lekka, bo nie smażyłam jej na tłuszczu. Jednak dzięki wyjątkowemu dodatkowi była pełna smaku.

Jajecznicę zwykle smaży się na maśle lub oleju. Tłuszcz dodaje jej smaku, ale też znacznie podnosi wartość kaloryczną. Dlatego staram się go zastępować czymś lżejszym i zdrowszym. Ostatnio wpadłam na genialny pomysł, dzięki czemu smakowo moja jajecznica upodobniła się do szakszuki. Jednak przygotowałam ją ekspresowo.

Na czym można usmażyć jajecznicę?

Jeśli mowa o smażeniu, to zawsze smaży się na tłuszczu. Jeśli jednak zależy wam, by jajecznica była lżejsza i mniej kaloryczna, możecie ją usmażyć, a w zasadzie ugotować na innym produkcie. Może nim być woda, która przed wylaniem masy jajecznej, tworzy na patelni cienką, wrzącą warstwę. By potrawa miała więcej smaku, można ją przyrządzić na mleku, śmietanie lub śmietance.

Jak zrobić lekką jajecznicę pełną smaku?

Lekką jajecznicę pełną smaku przyrządzam na przecierze pomidorowym. Używam go 2-3 łyżki na 2 jajka. Tyle wystarczy, by potrawa nabrała wyrazistego smaku i ciekawego koloru. Pod względem smakowym przypomina nieco szakszukę (tu jajka wbija się na pomidorową pulpę), tyle że robi się ją szybciej. Mojej rodzinie bardzo posmakowała ta wersja jajecznicy, więc z pewnością będę do niej wracać.

Przepis: Jajecznica na przecierze pomidorowym

Lekka jajecznica pełna smaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
175 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka wybij do miseczki, dodaj do nich trochę soli i pieprzu, rozkłóć przy pomocy widelca. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Przyrządzanie jajecznicyNa patelnię wylej przecier pomidorowy i podgrzej go do wrzenia. Wtedy zmniejsz ogień, wlej jajka i całość podgrzewaj, wolno mieszając, aż jajka odpowiednio się zetną. Jajecznicę przełóż na talerze, posyp szczypiorkiem.

Czym można posypać jajecznicę?

Jajecznicę przed podaniem warto posypać posiekaną zieleniną, która doda apetycznego wyglądu i orzeźwiającego smaku. Dobrze w tej roli sprawdzą się: natka pietruszki, szczypiorek, koperek, bazylia czy świeża kolendra. Jeśli chcecie uzyskać jajecznicę o ciekawym aromacie, możecie posypać ją odrobiną wędzonej papryki czy kuminu.

Czytaj też:
To pożywne smoothie wystarcza mi na początek dnia. Robię je 3 minuty i wypijam ze smakiem
Czytaj też:
Tego śniadania nikt nie odmawia. Wygląda, jak deser, a jest bardzo zdrowe i pożywne