Jem rano z tymi dodatkami zamiast owsianki. Energii starcza mi nawet do obiadu

Jem rano z tymi dodatkami zamiast owsianki. Energii starcza mi nawet do obiadu

Dodano: 
Kasza jaglana
Kasza jaglana Źródło: Shutterstock / Dusan Zidar
Niektórzy na śniadanie jedzą jajecznicę lub owsiankę, a ja mam swój numer 1. To prosta zupa mleczna, która zawiera zdrową kaszę. Ten składnik dostarcza mi mnóstwa energii, a także składników odżywczych.

Śniadanie to bardzo ważny posiłek w ciągu dnia. Powinno nam dostarczyć energii i składników odżywczych. Na dodatek musi dać się szybko przygotować, a najlepiej jeszcze doskonale smakować. Aż trudno uwierzyć, ale ta prosta zupa mleczna spełnia wszystkie powyższe oczekiwania.

Wartość odżywcza kaszy jaglanej

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Otrzymywana jest z prosa i nie zawiera glutenu, dzięki czemu nadaje się dla osób z celiakią. Stanowi bardzo dobre źródło węglowodanów i błonnika, a przy tym dostarcza też białka, witamin z grupy B oraz magnezu, cynku i fosforu. Kasza jaglana jest lekkostrawna i wspomaga trawienie.

Jak zrobić pyszną i zdrową jaglankę?

Kaszę jaglaną gotuję zwykle na mleku, choć można też na napoju roślinnym, wodzie lub ich mieszance. By wyszła miękka i kremowa, trzeba ją odpowiednio długo gotować na niedużym ogniu. Istotne jest też przygotowanie jej przed gotowaniem. By nie wyszła gorzkawa, trzeba umieścić ją na sicie i przelać wrzątkiem.

Przepis: Jaglanka

Kasza jaglana gotowana na mleku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

  • ½ szklanki kaszy jaglanej
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli
  • 1–2 łyżeczki miodu lub cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówKaszę jaglaną umieść na sicie i obficie przelej wrzątkiem. Mleko zagotuj w garnku, dodaj szczyptę soli, a potem kaszę.
  2. Gotowanie kaszyKaszę gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, aż wchłonie niemal cały płyn i będzie miękka. Zestaw ją z kuchenki i pozostaw pod przykryciem na 5 minut. W razie potrzeby dosłodź do smaku i dołóż dodatki.

Co warto dodać do jaglanki?

Jaglankę, czyli ugotowaną kaszę jaglaną na mleku lub wodzie można zjeść po doprawieniu solą lub cukrem. Warto jednak wzbogacić ją w składniki, które podniosą smak i aromat. Idealnie będą pasować do niej np.: suszone owoce (śliwki, morele, żurawina), pokrojony banan czy truskawki, a także posiekane orzechy (np. laskowe, włoskie, pistacjowe). Jaglance bardzo dobrze zrobi też dodatek mielonego cynamonu.

Czytaj też:
Tę pastę z 3 składników robię najczęściej. Lekka, szybka i zawsze smakuje genialnie
Czytaj też:
Ta pożywna sałatka robi za całe śniadanie. Szykuję ją ekspresowo ze smacznych składników