Tę pastę z 3 składników robię najczęściej. Lekka, szybka i zawsze smakuje genialnie

Tę pastę z 3 składników robię najczęściej. Lekka, szybka i zawsze smakuje genialnie

Dodano: 
Pasta z jajka, ogórka i serka
Pasta z jajka, ogórka i serka Źródło: Shutterstock / Timolina
Szukasz pomysłu na szybką, zdrową i sycącą pastę kanapkową, która odmieni twoje śniadanie, kolację czy drugie śniadanie do pracy? Mój przepis to prawdziwy hit!

Prosta w przygotowaniu oraz pełna smaku i wartości odżywczych – taka właśnie jest pasta z jajka, ogórka i serka. Ten przepis łączy klasyczne smaki z orzeźwiającym aromatem i chrupkością letniego warzywa.

Z czego przygotować zdrową i sycącą pastę kanapkową?

Jajka oraz twaróg lub serek wiejski (cottage cheese) to tradycyjne składniki wielu past kanapkowych, które sprawiają, że smarowidło do pieczywa jest bogate w białko, witaminy i minerały. Klasyczną bazę pasty kanapkowej możesz dowolnie modyfikować, dodając składniki, które nie tylko wpływają na smak pasty do chleba, ale także pomagają uniknąć kulinarnej nudy i wykorzystać produkty sezonowe.

Jednym z takich produktów jest zielony ogórek (najlepiej gruntowy, który ma chrupiący, niezbyt wodnisty miąższ). Moja rodzina bardzo lubi pastę z jajkiem i serkiem w tej wersji. Czasami dodaję do niej również np. drobno posiekaną cebulę białą lub cebulkę dymkę, szczypiorek, koperek, pokrojoną w małą kostkę paprykę, pokrojonego w małą kostkę pora oraz startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę. Poza sezonem na ogórki gruntowe polecam skosztować pasty z jajka, serka i ogórka konserwowego lub kiszonego, której smak podbijam marynowaną papryką i marynowanymi pieczarkami.

Jak zrobić pastę z jajka, ogórka i serka?

Pasta z jajka, ogórka i serka jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jajka można ugotować dzień wcześniej, dzięki czemu zrobienie pożywnego śniadania, przekąski do pracy lub kolacji zajmie zaledwie 5 minut. Ugotowane na twardo jajka wystarczy rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z serkiem (razem z zalewą) oraz dodać pokrojonego w kostkę ogórka (ze skórką lub bez). Jeżeli ogórek ma duże i bardzo wodniste gniazdo nasienne, to polecam usunąć je przed krojeniem.

Przepis: Pasta z jajka, ogórka i serka

Genialny i ekspresowy dodatek do pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
264 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • 200 g serka wiejskiego cottage cheese
  • sól i pieprz ziołowy

Dodatkowo:

  • 1/2 pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka obierz i rozgnieć widelcem. Ogórka zielonego umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
  2. WykonanieW misce umieść serek wiejski, jajka, ogórka i szczypiorek. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.

Pastę z jajka, ogórka i serka podaję ze świeżym pieczywem oraz tostami. Kanapki dekoruję aromatycznymi, zdrowymi kiełkami np. fasoli, rzodkiewki, rzeżuchy lub lucerny.

Czytaj też:
Ten chleb na kefirze pachnie dzieciństwem. Upiecz raz i zapominasz o sklepowym
Czytaj też:
Pyszna pasta z popularnego warzywa. Szybko się ją robi i zjada z przyjemnością