Prosta w przygotowaniu oraz pełna smaku i wartości odżywczych – taka właśnie jest pasta z jajka, ogórka i serka. Ten przepis łączy klasyczne smaki z orzeźwiającym aromatem i chrupkością letniego warzywa.
Z czego przygotować zdrową i sycącą pastę kanapkową?
Jajka oraz twaróg lub serek wiejski (cottage cheese) to tradycyjne składniki wielu past kanapkowych, które sprawiają, że smarowidło do pieczywa jest bogate w białko, witaminy i minerały. Klasyczną bazę pasty kanapkowej możesz dowolnie modyfikować, dodając składniki, które nie tylko wpływają na smak pasty do chleba, ale także pomagają uniknąć kulinarnej nudy i wykorzystać produkty sezonowe.
Jednym z takich produktów jest zielony ogórek (najlepiej gruntowy, który ma chrupiący, niezbyt wodnisty miąższ). Moja rodzina bardzo lubi pastę z jajkiem i serkiem w tej wersji. Czasami dodaję do niej również np. drobno posiekaną cebulę białą lub cebulkę dymkę, szczypiorek, koperek, pokrojoną w małą kostkę paprykę, pokrojonego w małą kostkę pora oraz startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę. Poza sezonem na ogórki gruntowe polecam skosztować pasty z jajka, serka i ogórka konserwowego lub kiszonego, której smak podbijam marynowaną papryką i marynowanymi pieczarkami.
Jak zrobić pastę z jajka, ogórka i serka?
Pasta z jajka, ogórka i serka jest szybka i prosta w przygotowaniu. Jajka można ugotować dzień wcześniej, dzięki czemu zrobienie pożywnego śniadania, przekąski do pracy lub kolacji zajmie zaledwie 5 minut. Ugotowane na twardo jajka wystarczy rozgnieść widelcem lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z serkiem (razem z zalewą) oraz dodać pokrojonego w kostkę ogórka (ze skórką lub bez). Jeżeli ogórek ma duże i bardzo wodniste gniazdo nasienne, to polecam usunąć je przed krojeniem.
Przepis: Pasta z jajka, ogórka i serka
Genialny i ekspresowy dodatek do pieczywa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 264 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2 małe ogórki gruntowe
- 200 g serka wiejskiego cottage cheese
- sól i pieprz ziołowy
Dodatkowo:
- 1/2 pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka obierz i rozgnieć widelcem. Ogórka zielonego umyj, osusz i pokrój w małą kostkę. Szczypiorek drobno posiekaj.
- WykonanieW misce umieść serek wiejski, jajka, ogórka i szczypiorek. Wymieszaj składniki i dopraw do smaku solą oraz pieprzem ziołowym.
Pastę z jajka, ogórka i serka podaję ze świeżym pieczywem oraz tostami. Kanapki dekoruję aromatycznymi, zdrowymi kiełkami np. fasoli, rzodkiewki, rzeżuchy lub lucerny.
Czytaj też:
Ten chleb na kefirze pachnie dzieciństwem. Upiecz raz i zapominasz o sklepowymCzytaj też:
Pyszna pasta z popularnego warzywa. Szybko się ją robi i zjada z przyjemnością