Śniadanie to bardzo ważny posiłek. Ma nam bowiem dostarczyć energii i potrzebnych składników na początek dnia. Ważne więc, by było nie tylko smaczne, ale też wartościowe. Dobrze również, żeby nie było zbyt pracochłonne, bo przecież spieszymy się do pracy czy szkoły. Jeśli nie macie innego pomysłu, przygotujcie prostą sałatkę. Cała rodzina zje ją ze smakiem.
Dlaczego sałatka jajeczna to dobry pomysł na śniadanie?
Sałatka jajeczna doskonale sprawdzi się na śniadanie, bo jest smaczna i szybka do zrobienia. Jej podstawą są ugotowane na twardo jajka, którym soczystości dodaje prosty sos. Potrawa ta jest też pożywna, bo jajka to produkt, który w swoim składzie zawiera mnóstwo składników odżywczych. Oprócz białka i tłuszczu są to witaminy i sole mineralne.
Jak zrobić szybką sałatkę jajeczną?
By przygotować szybką sałatkę jajeczną, wystarczy ugotować na twardo kilka jajek. Najlepiej włożyć je do zimnej wody, a potem podgrzewać na średnim ogniu do zagotowania. Od tego momentu gotować je 8-10 minut, w zależności od wielkości. Po wystudzeniu jajka należy obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Potem pozostaje tylko wymieszać jej z kilkoma składnikami.
Przepis: Sałatka jajeczna
Pożywna sałatka śniadaniowa
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 180 w każdej porcji
Składniki
- 6 jajek
- koperek lub szczypiorek
- 1-2 łyżeczki musztardy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- kurkuma
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz ze skorupek, pokrój w kostkę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj.
- Łączenie składnikówDo jajek dodaj zieleninę, musztardę, majonez i jogurt. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą.
Jak podać sałatkę jajeczną?
Sałatkę jajeczną można podać z pieczywem lub na pieczywie. Najzdrowiej będzie sięgnąć po pieczywo pełnoziarniste, graham lub razowe. Wraz z nim nasz organizm otrzyma bowiem porcję niezbędnych węglowodanów złożonych, błonnika i soli mineralnych. Takie kanapki zjada się szybko i ze smakiem.
Czytaj też:
Jogurt z tymi dodatkami to najzdrowsze śniadanie pod słońcem. Zrobisz i zjesz je błyskawicznieCzytaj też:
Serek wiejski zamieniam w puszyste placuszki. To jedno z ulubionych śniadań mojej rodziny