Omlet to klasyczne danie z jajek, które można przygotować z przeróżnymi dodatkami. Jeżeli szukasz szybkiego i taniego pomysłu na pożywny posiłek, to zapraszam po przepis na omlet, który gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe!
Jak zrobić omlet z kiełbasą, fetą i papryką krok po kroku?
Sekretem idealnego omletu jest połączenie jajek z wcześniej podsmażonymi dodatkami. Omlet wyjdzie lekki i puszysty, jeżeli poświęcisz 5 minut na miksowanie lub ręczne ubijanie jajek (powinny lekko się napuszyć) oraz dodasz do masy jajecznej 1 łyżkę kwaśnej śmietany (opcjonalnie śmietanki kremówki lub mleka). Do omletów nigdy nie dodaję mąki pszennej, która sprawia, że potrawa wychodzi ciężka, zbita i ma więcej kalorii.
Zanim wleję na patelnię jajka, podsmażam kiełbasę i paprykę (kolor warzywa wedle uznania). Jeżeli z kiełbasy wytopi się dużo tłuszczu, to nie dodaję na patelnię masła.
Przepis: Omlet z kiełbasą, fetą i papryką
Ten sycący omlet z jajek to danie na każdą porę dnia.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 598
Składniki
- 3 jajka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 50 g kiełbasy
- 50 g sera feta
- 1/2 małej papryki
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówKiełbasę pokrój w półplasterki. Paprykę umyj, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paseczki. Ser feta pokrusz. Jajka wybij do miski, dodaj śmietanę i zmiksuj lub wymieszaj rózgą kuchenną.
- Smażenie dodatkówNa suchej patelni podsmaż kiełbasę (chudą wędlinę podsmaż na niewielkiej ilości masła). Dodaj paprykę i smaż, aż lekko zmięknie.
- Dodanie jajek i fetyDodaj na patelnię masło, wlej masę jajeczną i smaż, aż spód omletu się zetnie. Posyp omlet z wierzchu serem feta, dopraw solą (opcjonalnie) oraz świeżo zmielonym pieprzem, a następnie przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż wierzch się zetnie lub przewróć jajeczny placek na drugą stronę.
Jak podawać omlet z kiełbasą, fetą i papryką?
Omlet z kiełbasą, fetą i papryką podaję na ciepło z pieczywem oraz świeżymi warzywami. Wyśmienicie smakuje ułożony na liściach chrupiącej sałaty, z dodatkiem m.in. sałatki z pomidorków koktajlowych, rukoli, zielonego ogórka i cebuli oraz odrobiny sosu chili.
Do omletu z powyższego przepisu możesz również podać np. lekką sałatkę ze szpinaku, rzodkiewki, pora i pomidorków koktajlowych, sałatkę z czerwonej cebuli oraz mieszankę sałat z dodatkiem ziół prowansalskich, skropioną oliwą z oliwek lub octem balsamicznym.
Inne dodatki do omletu
Omlet to potrawa, którą można bez problemu dopasować do indywidualnych preferencji smakowych. Zamiast kiełbasy, fety i papryki możesz dodać np.:
- pokrojone w kostkę pomidory (mogą być suszone), czarne oliwki, świeże oregano/ bazylię,
- starty ser żółty (np. cheddar, gouda), pieczarki, cebulkę dymkę/szczypiorek,
- pokrojoną w kostkę szynkę, posiekany czosnek, świeży szpinak,
- pokrojoną w półplasterki cukinię, podzielone na małe różyczki brokuły, pomidorki koktajlowe, świeży szpinak, ser kozi.
Wyśmienicie smakuje również omlet na słodko, podawany ze świeżymi owocami (np. truskawki, maliny, jeżyny, poziomki, mango) lub musem owocowym, dżemem, marmoladą, bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, cukrem pudrem.
Czytaj też:
Robię je bez drożdży w 30 minut. Te bułeczki znikają, zanim zdążę je wyjąć z piekarnikaCzytaj też:
Ta pożywna sałatka robi za całe śniadanie. Szykuję ją ekspresowo ze smacznych składników