Serek wiejski zamieniam w puszyste placuszki. To jedno z ulubionych śniadań mojej rodziny

Serek wiejski zamieniam w puszyste placuszki. To jedno z ulubionych śniadań mojej rodziny

Dodano: 
Placuszki z serka wiejskiego
Placuszki z serka wiejskiego Źródło: Shutterstock / Andy Shell
Serek wiejski można zjeść łyżeczką, ale też wyczarować z niego wiele smacznych potraw. Doskonale nadaje się na placuszki, które zachwycają puszystością i smakiem. A do tego są nadzwyczaj pożywne.

W weekend mam czas, by przygotować wyjątkowe śniadanie. Moja rodzina zamawia wtedy zwykle puszyste placuszki. Robię je na bazie serka wiejskiego, dzięki czemu mają ciekawą strukturę i doskonały smak. Są też pożywne, bo dostarczają pełnowartościowego białka. Gdy poda się je z wyjątkowymi dodatkami, będą wyglądać lepiej niż danie z restauracji.

Czym spulchnić placuszki z serka wiejskiego?

By placuszki z serka wiejskiego wyszły puszyste, trzeba zadbać o dwa szczegóły. Po pierwsze serek trzeba nieco odsączyć, żeby masa na placki nie wyszła zbyt rzadka. Po drugie należy dodać do ciasta trochę spulchniacza. Najlepiej sprawdzi się tu proszek do pieczenia. Ciasto z jego dodatkiem nie wymaga czasu na wyrastanie, więc od razu można je smażyć. Jeśli chcecie, by placki zrobiły się jeszcze bardziej puchate, możecie dodać do ciasta oddzielnie żółtka i pianę ubitą z białek.

Jak zrobić puszyste placuszki z serka wiejskiego?

Przygotowanie placuszków z serka wiejskiego jest łatwe i proste. Wystarczy go nieco odsączyć i wymieszać z kilkoma dodatkami. Potem pozostanie tylko usmażyć placuszki i podać z ulubionymi dodatkami.

Przepis: Placuszki z serka wiejskiego

Puszyste placuszki śniadaniowe z serka wiejskiego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
205 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • 3–4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaSerek wiejski odsącz z nadmiaru śmietanki, rozgnieć widelcem. Dodaj do niego żółtka, cukier i cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą, wymieszaj. Na końcu dodaj białka ubite na sztywną pianę, delikatnie wymieszaj.
  2. Smażenie plackówRozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj. Smaż placki na średnim ogniu po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak podać placuszki z serka wiejskiego?

Placuszki z serka wiejskiego najlepiej smakują podane na ciepło. Można je np. polać roztopioną czekoladą i podać z truskawkami albo polać zmiksowanymi truskawkami i ozdobić bitą śmietaną. Dobrze też będą smakować oprószone cukrem pudrem lub podane z dżemem.

Czytaj też:
Te puszyste, bałkańskie placki robię w weekend na śniadanie. Rodzina jest wniebowzięta
Czytaj też:
To moje ulubione śniadanie. Jogurtowe placki bez cukru z dodatkiem, który robi różnicę