Kroję kilka prostych składników i ekspresowo robię zdrowe śniadanie. Ta sałatka smakuje genialnie

Kroję kilka prostych składników i ekspresowo robię zdrowe śniadanie. Ta sałatka smakuje genialnie

Dodano: 
Sałatka śniadaniowa
Sałatka śniadaniowa Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Lubię takie proste, smaczne posiłki, jak ta sałatka. Mogłabym je jeść o każdej porze dnia. Ten zestaw idealnie sprawdzi się na śniadanie, bo dostarcza wielu pożywnych i zdrowych składników.

Wiele osób rano zastanawia się, co przygotować na śniadanie. U mnie do niedawna najczęściej pojawiały się jajka w różnej postaci, jednak jakiś czas temu przestawiłam się na sałatki śniadaniowe. Robię je szybko, z prostych i za każdym razem nieco innych składników. A zawsze smakują świetnie i są bardzo zdrowe.

Z czego zrobić sałatkę śniadaniową?

Sałatkę śniadaniową można przygotować z rozmaitych składników. Oczywiście podstawą powinny być świeże warzywa, np. ogórek, pomidor, rzodkiewka, papryka, szpinak, rukola, sałata. Warto też dodać składnik, który jest pożywny i bogaty w białko. Może to być np.: serek wiejski, wędzony łosoś, tuńczyk z puszki czy gotowane jajko. Dobrze również dorzucić produkt zawierający zdrowe tłuszcze, np. awokado, orzechy, oliwę z oliwek. Idealnym dopełnieniem sałatki będzie kromka pieczywa pełnoziarnistego. To z kolei stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych, a więc energii.

Pomysł na zdrową sałatkę śniadaniową

Moja sałatka śniadaniowa bazuje na świeżych owocach i warzywach. Wśród nich jest zwykle sycące awokado i lekka sałata. Zamiast sosu dodaję do sałatki trochę jogurtu naturalnego, który podnosi wartość odżywczą śniadania, a także dodaje mu smaku i soczystości. Świetnie sprawdza się też jogurt typu greckiego.

Przepis: Sałatka śniadaniowa

Prosta, zdrowa sałatka z warzyw i jogurtu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
270

Składniki

  • 50 g rukoli lub mieszanki sałat
  • 1/2 awokado
  • kawałek ogórka sałatkowego
  • 3-4 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywSałatę opłucz, osusz, przełóż do salaterki. Awokado obierz, pokrój w plasterki. Rzodkiewki i ogórek umyj, pokrój w plasterki. Plasterki warzyw wyłóż na sałatę.
  2. Wykańczanie sałatkiJogurt naturalny wymieszaj z oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Sos wyłóż na środek sałatki. Całość posyp sezamem.

Czym warto wzbogacić sałatkę śniadaniową?

Jeśli chcecie, by wasze śniadanie miało jeszcze bogatszy smak i wyższą wartość odżywczą, dodajcie do sałatki np. świeże zioła, orzechy włoskie czy kiszony ogórek. Ciekawym pomysłem jest też wzbogacenie sałatki np. cząstkami gruszki, owocami jagodowymi czy suszoną żurawiną.

Czytaj też:
To śniadanie szykuję raz-dwa, a wygląda i smakuje obłędnie. Każdy najada się nim do syta
Czytaj też:
To moje ulubione śniadanie. Jogurtowe placki bez cukru z dodatkiem, który robi różnicę