Choć jajecznica to ciepłe danie, to jej przygotowanie nie zajmie wam więcej czasu, niż zrobienie kanapek. Jajka bowiem bardzo szybko ścinają się na patelni, a na dodatek są smaczne i wartościowe. Dziś pokażę wam, jak w prosty sposób zrobić pożywne roladki z jajecznicą.
Jaką wędlinę przeznaczyć na roladki?
Na roladki najlepsza będzie wędlina, którą da się pokroić w duże, dość cienkie plasterki. Doskonale sprawdzi się więc tutaj szynka gotowana, czy ewentualnie baleron. Można też sięgnąć po bekon albo boczek wędzony. Węższe plasterki trzeba ułożyć jeden obok drugiego, by nachodziły na siebie jak dachówki. Dzięki temu dadzą się potem zwinąć w kształtną roladkę.
Jak zrobić szybkie roladki z jajecznicą?
Przygotowanie roladek z jajecznicą zaczynam od podsmażenia warzyw. To pokrojona, kolorowa papryka i cebula. Gdy nieco zmiękną przekładam je na talerz, a na patelni kładę plasterek czy też plasterki wędliny. Podsmażam je z jednej strony, a potem obracam i wylewam na wędlinę rozkłócone jajka, a także od razu dodaję warzywa. Jajka smażę na wędlinie, często je mieszając, tak by nie mieszać wędliny. Gdy jajka się zetną, całość zwijam w roladkę i podaję.
Przepis: Roladki z jajecznicą
Śniadaniowe roladki z plasterków szynki, jajecznicy i warzyw
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 360
Składniki
- kawałek papryki czerwonej i pomarańczowej
- kawałek czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju
- 1 duży plasterek szynki lub 2 mniejsze
- 2 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie warzywPaprykę i cebulę oczyść, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i przesmaż je na średnim ogniu, aż nieco zmiękną. Przełóż je na talerz.
- Smażenie jajecznicyNa patelni połóż plasterek wędliny i lekko podsmaż go z jednej strony. Wtedy obróć go na drugą stronę, posyp warzywami i zalej rozkłóconymi jajkami. Całość oprósz solą i pieprzem, smaż, aż jajecznica się zetnie.
- Formowanie roladekGdy jajecznica odpowiednio się zetnie, zdejmij patelnię z ognia. Jajecznicę usmażoną na szynce zwiń w roladkę, tak by szynka znalazła się na wierzchu, a jajecznica stanowiła wypełnienie roladki. Przed podaniem całość możesz posypać zieleniną.
Jak podać roladki z jajecznicą?
Roladki z jajecznicą to pod względem składu taka sama potrawa, jak jajecznica z szynką czy boczkiem. Obie różnią się tylko proporcjami wędliny dodanej do jajek i sposobem podania. Do roladek warto zaserwować świeże warzywa, np. pomidorki, rzodkiewki, paprykę, rukolę. Dopełnieniem całości będzie pieczywo, najlepiej pełnoziarniste lub razowe.
Czytaj też:
To moje ulubione śniadanie. Jogurtowe placki bez cukru z dodatkiem, który robi różnicęCzytaj też:
Zamiast kanapek do szkoły czy pracy w 5 minut robię pyszne roladki. Dzieci zamawiają po dwie