To moje ulubione śniadanie. Jogurtowe placki bez cukru z dodatkiem, który robi różnicę

To moje ulubione śniadanie. Jogurtowe placki bez cukru z dodatkiem, który robi różnicę

Dodano: 
Placki z makiem
Placki z makiem Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Moje placki jogurtowe z nietypowym dodatkiem to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych pankejków. Lekkie, puszyste placki wyśmienicie smakują z różnymi dodatkami i zapewniają długie uczucie sytości. Musisz ich spróbować.

Placki na jogurcie są bogate w witaminy, minerały oraz białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także zapewnia długie uczucie sytości. Dodatek mąki orkiszowej oraz mielonego maku znacząco zwiększa zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Mak jest również cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i zdrowych tłuszczów.

Jak zrobić placki jogurtowe z makiem?

Placki jogurtowe z makiem przygotowuję ze składników o temperaturze pokojowej. Ciasto robię z mąki pszennej i orkiszowej w proporcji 1:1, ale możesz również użyć samej mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych. Słodki smak nadaje plackom miód (najlepszy jest delikatny w smaku miód lipowy, wielokwiatowy lub akacjowy). Żeby placuszki ładnie wyrosły, dodaję proszek do pieczenia (możesz zastąpić sodą oczyszczoną).

Mak do placków powinien być zmielony (doskonale sprawdzi się dostępny w większości sklepów suchy mak mielony niebieski).

Przepis: Placki jogurtowe z makiem

Te zdrowe placuszki sprawdzą się na śniadanie i podwieczorek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
398 w każdej porcji

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 duże jajka
  • 4 łyżki maku mielonego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól

Do smażenia:

  • 2 łyżki klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na plackiJajka wbij do wysokiego naczynia i miksuj, aż białko i żółtko się połączą. Dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy, 1 łyżkę klarowanego masła, zmielony mak oraz miód i miksuj na gładką masę. Na koniec dodaj mąkę pszenną i mąkę orkiszową oraz szczyptę soli i miksuj, aż powstanie ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
  2. SmażenieNa rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta i formuj okrągłe placuszki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Jak zmodyfikować przepis na placki z makiem?

Zamiast maku użytego w przepisie możesz dodać do ciasta na placki posiekane orzechy, a słodki miód zastąpić dojrzałym bananem, który wystarczy rozgnieść widelcem. Placki jogurtowe z makiem wyśmienicie smakują również w wytrawnej wersji bez miodu. Ich smak możesz wzbogacić wtedy ulubionymi ziołami i przyprawami lub dodać odrobinę tartego parmezanu.

Czytaj też:
Placki z twarogiem i truskawkami znikają w minutę. Idealny przepis na leniwe wieczory i poranki
Czytaj też:
Wystarczy jedno opakowanie i jajko. Tak zrobisz najlepsze placuszki. Spróbuj, a zakochasz się w nich