Placki na jogurcie są bogate w witaminy, minerały oraz białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a także zapewnia długie uczucie sytości. Dodatek mąki orkiszowej oraz mielonego maku znacząco zwiększa zawartość błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, reguluje poziom cukru we krwi i pomaga w utrzymaniu szczupłej sylwetki. Mak jest również cennym źródłem wapnia, magnezu, żelaza i zdrowych tłuszczów.
Jak zrobić placki jogurtowe z makiem?
Placki jogurtowe z makiem przygotowuję ze składników o temperaturze pokojowej. Ciasto robię z mąki pszennej i orkiszowej w proporcji 1:1, ale możesz również użyć samej mąki pszennej, mąki pełnoziarnistej lub zmielonych płatków owsianych. Słodki smak nadaje plackom miód (najlepszy jest delikatny w smaku miód lipowy, wielokwiatowy lub akacjowy). Żeby placuszki ładnie wyrosły, dodaję proszek do pieczenia (możesz zastąpić sodą oczyszczoną).
Mak do placków powinien być zmielony (doskonale sprawdzi się dostępny w większości sklepów suchy mak mielony niebieski).
Przepis: Placki jogurtowe z makiem
Te zdrowe placuszki sprawdzą się na śniadanie i podwieczorek.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 398 w każdej porcji
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 duże jajka
- 4 łyżki maku mielonego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka klarowanego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sól
Do smażenia:
- 2 łyżki klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta na plackiJajka wbij do wysokiego naczynia i miksuj, aż białko i żółtko się połączą. Dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy, 1 łyżkę klarowanego masła, zmielony mak oraz miód i miksuj na gładką masę. Na koniec dodaj mąkę pszenną i mąkę orkiszową oraz szczyptę soli i miksuj, aż powstanie ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 10-15 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło.
- SmażenieNa rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię nakładaj niewielkie porcje ciasta i formuj okrągłe placuszki. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.
Jak zmodyfikować przepis na placki z makiem?
Zamiast maku użytego w przepisie możesz dodać do ciasta na placki posiekane orzechy, a słodki miód zastąpić dojrzałym bananem, który wystarczy rozgnieść widelcem. Placki jogurtowe z makiem wyśmienicie smakują również w wytrawnej wersji bez miodu. Ich smak możesz wzbogacić wtedy ulubionymi ziołami i przyprawami lub dodać odrobinę tartego parmezanu.
Czytaj też:
Placki z twarogiem i truskawkami znikają w minutę. Idealny przepis na leniwe wieczory i porankiCzytaj też:
Wystarczy jedno opakowanie i jajko. Tak zrobisz najlepsze placuszki. Spróbuj, a zakochasz się w nich