Lekkie masło robię z aksamitnego warzywa. Kanapki stają się zdrowsze i smaczniejsze

Lekkie masło robię z aksamitnego warzywa. Kanapki stają się zdrowsze i smaczniejsze

Dodano: 
Masło z bakłażana
Masło z bakłażana Źródło: Shutterstock / Daniel Noboa
Tradycyjne masło jest smaczne, ale niezbyt zdrowe. Dlatego od jakiegoś czasu pieczywo smaruję czymś zupełnie innym. Lekkie smarowidło robię z delikatnego warzywa, a kanapki zachwycają smakiem i aromatem.

Masło to dodatek do pieczywa, który poprawia smak i soczystość kanapek. Niestety ten produkt pochodzenia zwierzęcego obfituje w niezdrowe tłuszcze, w tym cholesterol. Z tego względu, mimo że bardzo lubię krowie masło, unikam go, gdy tylko się da. Kanapki są do tego bardzo dobrą okazją. Tłuszcz zwierzęcy można bowiem zastąpić zdrowszym smarowidłem.

Jak przygotować bakłażan na masło?

Moje zdrowe masło do pieczywa od jakiegoś czasu robię z bakłażana. To bardzo ciekawe warzywo, które ma delikatny smak i strukturę i mocno zmienia swoje walory po smażeniu lub grillowaniu. Staje się wtedy kremowe i łatwo zamienić je w gładką pastę. Ja zazwyczaj kroję bakłażan w plastry i smażę beztłuszczowo na patelni grillowej lub w opiekaczu do kanapek. Potem wystarczy tylko zblendować go z paroma dodatkami.

Jak zrobić masło z bakłażana?

By delikatny bakłażan nabrał cech masła, dodaję do niego trochę oliwy z oliwek. Zwiększa ona smarowność produktu i podnosi jego wartość odżywczą. Dla smaku dorzucam zaś ząbek czosnku, sok z cytryny, a na koniec trochę soli i pieprzu. Na pieczywie z tym smarowidłem można położyć wędlinę czy ser żółty. W ten sposób powstanie doskonała kanapka.

Przepis: Masło z bakłażana

Pyszny i zdrowy zamiennik krowiego masła do pieczywa

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
45 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie bakłażanaBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój w talarki. Upiecz je na grillu, w opiekaczu do kanapek albo usmaż na patelni grillowej.
  2. Miksowanie składnikówUpieczony bakłażan zblenduj z czosnkiem i oliwą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli chcesz, by smarowidło miało jaśniejszy kolor, przed pieczeniem obierz bakłażan ze skórki.

Czym zastąpić masło w kanapkach?

Jeśli chcecie ograniczyć ilość cholesterolu w diecie, możecie zastąpić masło margaryną w kubku. Kanapki nabiorą zaś pełnego smaku, gdy pieczywo posmarujecie np. majonezem, pesto, pastą twarogową albo jajeczną.

Czytaj też:
Nie uwierzycie z jakiego składnika robię tę pastę. Dopiero w takiej formie smakuje genialnie
Czytaj też:
Rozgniatam awokado i mieszam z dwoma dodatkami. Ta pasta do pieczywa jest zdrowa i pyszna