O tej porze roku pastę jajeczną robię tylko w ten sposób. Szkoda, że ten dodatek zaraz zniknie

O tej porze roku pastę jajeczną robię tylko w ten sposób. Szkoda, że ten dodatek zaraz zniknie

Dodano: 
Pasta jajeczna
Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Pasta jajeczna to jeden z najlepszych dodatków do pieczywa, jaki można przygotować. Moja rodzina ją uwielbia i zjada w każdych ilościach. Wiosną robię tę pastę w wyjątkowy sposób, bo dodaję do niej sezonowy produkt. Smakuje rewelacyjnie!

Gdy pytam moje dzieci, z czym chcą kanapki, zazwyczaj odpowiadają, że z pastą jajeczną. Nie dziwię im się wcale, bo to niezwykle smaczny dodatek do pieczywa. Poza tym jest sycący i wartościowy, dlatego często go przyrządzam. Wiosną jednak robię go nieco inaczej niż zwykle, bo korzystam z sezonowego produktu. Z nim ta pasta ma wyjątkowy smak.

Kilka słów o czosnku niedźwiedzim

Czosnek niedźwiedzi to dziko rosnąca roślina zielna z rodziny czosnkowatych. Jej liście zbiera się od marca do kwietnia, przed kwitnieniem, a potem zanika. Liście czosnku niedźwiedziego przypominają trujące liście konwalii, dlatego należy je zbierać, tylko wtedy, gdy jest się pewnym prawidłowego rozpoznania.

W Polsce czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną, co oznacza, że nie można go zbierać w naturalnych siedliskach bez zezwolenia. Jego zrywanie jest możliwe po uzyskaniu zgody od Regionalnego Dyrektora Ochrony i tylko w województwach: małopolskim, śląskim i podkarpackim. Na szczęście świeże liście czosnku niedźwiedziego można też kupić w niektórych sklepach, a z suszonymi jest jeszcze mniejszy problem.

Liście czosnku niedźwiedziego w smaku przypominają połączenie czosnku i szczypiorku. Jednak nie tylko smakują, ale też mają działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i odtruwające. Obniżają również ciśnienie krwi i poziom cholesterolu we krwi oraz wspomagają trawienie.

Jak zrobić pastę jajeczną z czosnkiem niedźwiedzim?

Przygotowanie pasty jajecznej z czosnkiem niedźwiedzim jest niezmiernie proste. Wystarczy tylko ugotować jajka i kupić w sklepie liście czosnku niedźwiedziego. Rozdrobnione składniki łączy się w misce z jogurtem naturalnym i doprawia do smaku.

Przepis: Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z czosnkiem niedźwiedzim

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • kilka liści czosnku niedźwiedziego
  • 2–3 łyżki jogurtu naturalnego lub majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, drobno posiekaj. Liście czosnku opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówPosiekane jajka i czosnek niedźwiedzi wymieszaj z jogurtem naturalnym lub majonezem. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak podać pastę jajeczną?

Pastę jajeczną zwykle podaje się na kromkach pieczywa, np. chleba pełnoziarnistego, bułek grahamek. Można też jednak zaserwować ją na zrumienionym pieczywie tostowym albo nadziać nią roladki z szynki czy połówki papryki.

Czytaj też:
Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dnia
Czytaj też:
Najlepsza pasta do kanapek, jaką zrobisz w domu. Gładka, sycąca i znika w sekundę