Awokado stosunkowo niedawno pojawiło się w naszych sklepach, a już podbiło nasze podniebienia. Trudno się temu dziwić, wszak ma wyjątkowy skład i smak. Jest idealne na pasty, a także jako dodatek do różnych przekąsek. Zobaczcie, jak szybko wyczarować pyszną, pożywną sałatkę z awokado.
Kilka słów o awokado
Awokado to owoc, któremu w sumie bliżej do warzywa. A to dlatego, że nie jest kwaśne, ani słodkie, jak owoce i stosuje się je podobnie, jak warzywa. Awokado cenimy za smak i wartość odżywczą, które są zasługą zawartego w miąższu, zdrowego tłuszczu. Jest to tłuszcz jednonienasycony, który jest korzystny dla naszego serca i skóry. Awokado dostarcza nam też potasu, witamin C, E, K, B6 i kwasu foliowego.
By awokado było smaczne, musi być dojrzałe. Rozpoznamy to po miękkim miąższu od strony węższego końca. Takie awokado dosłownie rozpływa się w ustach. Pamiętajcie o tym, że awokado dość szybko dojrzewa po zerwaniu. Wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej, najlepiej w zamkniętej torebce papierowej, a raz-dwa zmięknie i zrobi się kremowe.
Jak zrobić pożywną sałatkę z awokado?
Ta sałatka jest pożywna już za sprawą samego awokado. A gdy jeszcze dodamy do niej ugotowane na twardo jajko, szczypiorek i jogurt naturalny, zamieni się w pyszną, rozpływającą się w ustach przekąskę. Jeśli składniki rozdrobnimy mocniej, sałatka bardziej będzie przypominać pastę, ale jej smak wciąż będzie doskonały. Taką sałatkę można zjeść na śniadanie, lunch, przekąskę czy kolację. O każdej porze dnia smakuje doskonale i naprawdę można się nią nasycić.
Przepis: Sałatka z awokado
Pożywna sałatka z awokado i jajka
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 215 w każdej porcji
Składniki
- 2 owce awokado
- 4 jajka
- szczypiorek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w sporą kostkę. Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę, a potem miąższ, pokrój go w kostkę. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
- Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest za mało wyrazista w smaku, możesz do niej dodać kilka kropli soku z cytryny.
Z jakimi składnikami komponuje się awokado?
Awokado ma neutralny, łagodny smak, dzięki czemu dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Najlepiej łączyć je z produktami o wyraźnym smaku, np. z cebulą, szczypiorkiem, pomidorem, sokiem z cytryny. Dobrze też harmonizuje z ogórkiem, sałatą i kukurydzą, a także produktami białkowymi typu: jajko, tuńczyk, łosoś, kurczak. Do potraw z awokado warto też dodawać np.: ser feta, mozzarella, orzechy, pestki, a także czosnek i zioła.
Czytaj też:
To najlepsza sałatka nie tylko do dań z grilla. Zawsze znika szybciej niż mięsoCzytaj też:
Kocham tę wiosenną sałatkę. Tylko dwa warzywa, a dressing czyni cuda