Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dnia

Łączę awokado z trzema dodatkami i mam pożywną sałatkę. Smakuje o każdej porze dnia

Dodano: 
Sałatka z awokado
Sałatka z awokado Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Moja rodzina pokochała awokado i zajada się nim pod każdą postacią. Jednak ta prosta sałatka bije wszystkie inne potrawy na głowę. Jest szybka do zrobienia, niezwykle pożywna i sycąca, a robi się ją 10 minut.

Awokado stosunkowo niedawno pojawiło się w naszych sklepach, a już podbiło nasze podniebienia. Trudno się temu dziwić, wszak ma wyjątkowy skład i smak. Jest idealne na pasty, a także jako dodatek do różnych przekąsek. Zobaczcie, jak szybko wyczarować pyszną, pożywną sałatkę z awokado.

Kilka słów o awokado

Awokado to owoc, któremu w sumie bliżej do warzywa. A to dlatego, że nie jest kwaśne, ani słodkie, jak owoce i stosuje się je podobnie, jak warzywa. Awokado cenimy za smak i wartość odżywczą, które są zasługą zawartego w miąższu, zdrowego tłuszczu. Jest to tłuszcz jednonienasycony, który jest korzystny dla naszego serca i skóry. Awokado dostarcza nam też potasu, witamin C, E, K, B6 i kwasu foliowego.

By awokado było smaczne, musi być dojrzałe. Rozpoznamy to po miękkim miąższu od strony węższego końca. Takie awokado dosłownie rozpływa się w ustach. Pamiętajcie o tym, że awokado dość szybko dojrzewa po zerwaniu. Wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej, najlepiej w zamkniętej torebce papierowej, a raz-dwa zmięknie i zrobi się kremowe.

Jak zrobić pożywną sałatkę z awokado?

Ta sałatka jest pożywna już za sprawą samego awokado. A gdy jeszcze dodamy do niej ugotowane na twardo jajko, szczypiorek i jogurt naturalny, zamieni się w pyszną, rozpływającą się w ustach przekąskę. Jeśli składniki rozdrobnimy mocniej, sałatka bardziej będzie przypominać pastę, ale jej smak wciąż będzie doskonały. Taką sałatkę można zjeść na śniadanie, lunch, przekąskę czy kolację. O każdej porze dnia smakuje doskonale i naprawdę można się nią nasycić.

Przepis: Sałatka z awokado

Pożywna sałatka z awokado i jajka

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 2 owce awokado
  • 4 jajka
  • szczypiorek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w sporą kostkę. Awokado umyj, przekrój na pół, wyjmij pestkę, a potem miąższ, pokrój go w kostkę. Szczypiorek opłucz, posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki wymieszaj z jogurtem naturalnym. Sałatkę dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli jest za mało wyrazista w smaku, możesz do niej dodać kilka kropli soku z cytryny.

Z jakimi składnikami komponuje się awokado?

Awokado ma neutralny, łagodny smak, dzięki czemu dobrze komponuje się z wieloma składnikami. Najlepiej łączyć je z produktami o wyraźnym smaku, np. z cebulą, szczypiorkiem, pomidorem, sokiem z cytryny. Dobrze też harmonizuje z ogórkiem, sałatą i kukurydzą, a także produktami białkowymi typu: jajko, tuńczyk, łosoś, kurczak. Do potraw z awokado warto też dodawać np.: ser feta, mozzarella, orzechy, pestki, a także czosnek i zioła.

Czytaj też:
To najlepsza sałatka nie tylko do dań z grilla. Zawsze znika szybciej niż mięso
Czytaj też:
Kocham tę wiosenną sałatkę. Tylko dwa warzywa, a dressing czyni cuda