Dodaj ten składnik do jajecznicy, a zapach przyciągnie całą rodzinę do kuchni

Dodaj ten składnik do jajecznicy, a zapach przyciągnie całą rodzinę do kuchni

Dodano: 
Jajecznica z cebulą i czosnkiem
Jajecznica z cebulą i czosnkiem Źródło: Shutterstock / Tomas Florian
Myślisz, że jajecznica nie może już niczym zaskoczyć? Wystarczy jeden prosty dodatek, który nada jej wyjątkowy aromat i sprawi, że domownicy sami przyjdą do kuchni, zanim jeszcze skończysz smażyć.

Jajecznica z cebulą to jedna z wielu wersji tej potrawy, jednak mało kto dodaje na patelnię również czosnek, a szkoda, bo ten prosty składnik dodaje daniom z jajek charakteru. Połączenie podsmażonej na maśle cebuli, czosnku i masy jajecznej to prawdziwa poezja smaku.

Co zrobić, żeby jajecznica wyszła lekka i puszysta?

Sekret lekkiej i puszystej jajecznicy tkwi w szczegółach. Większość osób wybija jajka bezpośrednio na patelnię i miesza, aż żółtko z białkiem się połączą i zetną. Ja robię jajecznicę nieco inaczej – wybijam jajka do miseczki, roztrzepuję rózgą kuchenną i i dodaję 1-2 łyżki śmietany 12%, jogurtu naturalnego lub śmietanki kremówki jeszcze krótko mieszam. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewam na patelnię. Dodatkowe składniki sprawiają, że gotowa jajecznica jest puszysta jak chmurka i ma bardzo delikatny smak.

Jak zrobić jajecznicę z cebulą i czosnkiem?

Tę aromatyczną jajecznicę smażę na zwykłym lub klarowanym maśle. Na początku dodaję na patelnię pokrojoną w kostkę (opcjonalnie cienkie piórka) cebulę. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie, dodaję drobno posiekany czosnek i smażę 1 minutę, cały czas mieszając (czosnek nie może się przyrumienić, bo jajecznica wyjdzie gorzka). Kolejny krok to dodanie masy jajecznej i smażenie do momentu, aż jajka się zetną.

Wskazówka: nie przepadasz za intensywnym smakiem czosnku? Możesz zastąpić zwykły czosnek świeżym lub suszonym czosnkiem niedźwiedzim, który nadaje potrawie delikatny aromat.

Przepis: Jajecznica z cebulą i czosnkiem

Pyszna i pożywna propozycja na śniadanie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
258 w każdej porcji

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1/2 małego pęczka szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówRoztrzep jajka ze śmietaną. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj (czosnek możesz również przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach). Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
  2. SmażenieRozgrzej masło i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając. Wlej na patelnię masę jajeczną i wymieszaj. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Jak podawać jajecznicę z cebulą i czosnkiem?

Gotową jajecznicę z cebulą i czosnkiem posypuję szczypiorkiem. Świetnie ze smakiem potrawy współgrają również aromatyczne kiełki np. rzeżuchy, lucerny, brokuła, rzodkiewki i słonecznika, które dodatkowo stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Potrawę podaję z pieczywem oraz porcją świeżych warzyw np. pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, plasterkami ogórka, sałatą lodową oraz rukolą.

Czytaj też:
Gdy nie mam wędliny, ani sera na kanapki ekspresowo robię tę pastę. Dwa składniki i jest gotowa
Czytaj też:
Gdy moja rodzina ma ochotę na pożywne śniadanie, smażę ten sycący omlet. Wystarczy 15 minut