Jajecznica z cebulą to jedna z wielu wersji tej potrawy, jednak mało kto dodaje na patelnię również czosnek, a szkoda, bo ten prosty składnik dodaje daniom z jajek charakteru. Połączenie podsmażonej na maśle cebuli, czosnku i masy jajecznej to prawdziwa poezja smaku.
Co zrobić, żeby jajecznica wyszła lekka i puszysta?
Sekret lekkiej i puszystej jajecznicy tkwi w szczegółach. Większość osób wybija jajka bezpośrednio na patelnię i miesza, aż żółtko z białkiem się połączą i zetną. Ja robię jajecznicę nieco inaczej – wybijam jajka do miseczki, roztrzepuję rózgą kuchenną i i dodaję 1-2 łyżki śmietany 12%, jogurtu naturalnego lub śmietanki kremówki jeszcze krótko mieszam. Tak przygotowaną masę jajeczną wlewam na patelnię. Dodatkowe składniki sprawiają, że gotowa jajecznica jest puszysta jak chmurka i ma bardzo delikatny smak.
Jak zrobić jajecznicę z cebulą i czosnkiem?
Tę aromatyczną jajecznicę smażę na zwykłym lub klarowanym maśle. Na początku dodaję na patelnię pokrojoną w kostkę (opcjonalnie cienkie piórka) cebulę. Gdy cebula się zeszkli i zmięknie, dodaję drobno posiekany czosnek i smażę 1 minutę, cały czas mieszając (czosnek nie może się przyrumienić, bo jajecznica wyjdzie gorzka). Kolejny krok to dodanie masy jajecznej i smażenie do momentu, aż jajka się zetną.
Wskazówka: nie przepadasz za intensywnym smakiem czosnku? Możesz zastąpić zwykły czosnek świeżym lub suszonym czosnkiem niedźwiedzim, który nadaje potrawie delikatny aromat.
Przepis: Jajecznica z cebulą i czosnkiem
Pyszna i pożywna propozycja na śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 258 w każdej porcji
Składniki
- 4 duże jajka
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 i 1/2 łyżki masła
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1/2 małego pęczka szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówRoztrzep jajka ze śmietaną. Cebulę i czosnek obierz oraz posiekaj (czosnek możesz również przecisnąć przez praskę lub zetrzeć na tarce o małych oczkach). Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
- SmażenieRozgrzej masło i zeszklij cebulę, a następnie dodaj czosnek i smaż przez 1 minutę, cały czas mieszając. Wlej na patelnię masę jajeczną i wymieszaj. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż jajka się zetną. Gotową jajecznicę dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Jak podawać jajecznicę z cebulą i czosnkiem?
Gotową jajecznicę z cebulą i czosnkiem posypuję szczypiorkiem. Świetnie ze smakiem potrawy współgrają również aromatyczne kiełki np. rzeżuchy, lucerny, brokuła, rzodkiewki i słonecznika, które dodatkowo stanowią cenne źródło witamin i minerałów. Potrawę podaję z pieczywem oraz porcją świeżych warzyw np. pokrojonymi na ćwiartki pomidorami, plasterkami ogórka, sałatą lodową oraz rukolą.
Czytaj też:
Gdy nie mam wędliny, ani sera na kanapki ekspresowo robię tę pastę. Dwa składniki i jest gotowaCzytaj też:
Gdy moja rodzina ma ochotę na pożywne śniadanie, smażę ten sycący omlet. Wystarczy 15 minut