Jajka to jeden z najwartościowszych produktów spożywczych, po jaki możemy sięgnąć. Każde z nich zawiera bowiem komplet składników odżywczych. A można je przygotować na wiele sposobów. Bardzo zdrowe są jajka gotowane na miękko, za to o wiele szybciej da się przygotować jajecznicę. Podobnie szybko robi się omlet, który można zaserwować z różnymi dodatkami. Niezwykle pożywny jest ten z podsmażonym, wędzonym boczkiem.
Jak usmażyć omlet francuski?
Omlet francuski zwany jest też omletem naturalnym. Jego przygotowanie jest o wiele szybsze, niż omletu biszkoptowego. Nie trzeba bowiem ubijać białek na sztywną pianę, a tylko wystarczy dobrze rozkłócić jajka z przyprawami.
Tak przygotowaną masę jajeczną wylewa się na gorącą patelnię z tłuszczem i smaży kilka minut na niedużym ogniu, aż masa jajeczna zacznie się ścinać z wierzchu. Omlet ten warto smażyć pod przykryciem, bo przyspiesza to ścinanie się jaj. Tego omletu nie dosmaża się z drugiej strony, więc smażenie trwa dosyć krótko. Na wierzchniej, wilgotnej stronie omletu francuskiego kładzie się ulubione dodatki, całość składa się na pół, zsuwa na talerz i omlet gotowy!
Jak zrobić omlet z wędzonym boczkiem?
Omlet z wędzonym boczkiem to jedna z pożywniejszych, śniadaniowych propozycji. Sycące są bowiem jajka, a także boczek. Potrawa jest dosyć kaloryczna, ale czasami potrzebujemy rano więcej energii, niż zwykle. Boczek do omletu najlepiej wybrać jak najchudszy. Poza tym w czasie smażenia wytopi się z boczku część tłuszczu, który warto odlać.
Przepis: Omlet z boczkiem
Omlet francuski z plasterkami smażonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 2 jajka
- 2-3 plasterki wędzonego boczku
- 2 łyżeczki masła
- 1/2 pomidora
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie boczkuPlasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Połóż je na zimnej patelni i stopniowo ją podgrzewaj. Smaż boczek, aż się zrumieni i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu. Zdejmij go z patelni, tłuszcz możesz odlać.
- Smażenie omletuJajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je widelcem. Na patelni rozgrzej średnio masło. Wlej masę jajową i smaż ją na średnim ogniu, aż od spodu omlet się zrumieni, a z wierzchu masa lekko się zetnie.
- Serwowanie omletuNa połówkę omletu wyłóż smażony boczek i półplasterki pomidora. Omlet złóż na połowę, przełóż go na talerz.
Inne dodatki do omleta francuskiego
Omlet francuski doskonale będzie też smakował z innymi dodatkami. Warto wyłożyć na niego np. pokrojone awokado i pomidory, podduszony szpinak, pieczone warzywa czy sałatkę z rukoli. Można go też serwować z wędzonym łososiem, szynką dojrzewającą, serem kozim czy startym serem żółtym. Dobrze też będzie smakował w wersji na słodko, np. z prażonym jabłkiem.
Czytaj też:
Ten puszysty omlet z aromatycznym nadzieniem robię w 20 minut. Jest idealny na lekką kolacjęCzytaj też:
Ten pożywny omlet jest pyszny, a nie idzie w boczki. Robię go w 15 minut na kolację