Gdy moja rodzina ma ochotę na pożywne śniadanie, smażę ten sycący omlet. Wystarczy 15 minut

Gdy moja rodzina ma ochotę na pożywne śniadanie, smażę ten sycący omlet. Wystarczy 15 minut

Dodano: 
Omlet z boczkiem
Omlet z boczkiem Źródło: Shutterstock / Sameer Neamah Mahdi
Czasami budzimy się strasznie głodni i mamy ochotę na porządne śniadanie. W takiej sytuacji zwykle sięgam po jajka i jeden smaczny i treściwy składnik. Moja rodzina jest zachwycona, a potrawę robi się prosto.

Jajka to jeden z najwartościowszych produktów spożywczych, po jaki możemy sięgnąć. Każde z nich zawiera bowiem komplet składników odżywczych. A można je przygotować na wiele sposobów. Bardzo zdrowe są jajka gotowane na miękko, za to o wiele szybciej da się przygotować jajecznicę. Podobnie szybko robi się omlet, który można zaserwować z różnymi dodatkami. Niezwykle pożywny jest ten z podsmażonym, wędzonym boczkiem.

Jak usmażyć omlet francuski?

Omlet francuski zwany jest też omletem naturalnym. Jego przygotowanie jest o wiele szybsze, niż omletu biszkoptowego. Nie trzeba bowiem ubijać białek na sztywną pianę, a tylko wystarczy dobrze rozkłócić jajka z przyprawami.

Tak przygotowaną masę jajeczną wylewa się na gorącą patelnię z tłuszczem i smaży kilka minut na niedużym ogniu, aż masa jajeczna zacznie się ścinać z wierzchu. Omlet ten warto smażyć pod przykryciem, bo przyspiesza to ścinanie się jaj. Tego omletu nie dosmaża się z drugiej strony, więc smażenie trwa dosyć krótko. Na wierzchniej, wilgotnej stronie omletu francuskiego kładzie się ulubione dodatki, całość składa się na pół, zsuwa na talerz i omlet gotowy!

Jak zrobić omlet z wędzonym boczkiem?

Omlet z wędzonym boczkiem to jedna z pożywniejszych, śniadaniowych propozycji. Sycące są bowiem jajka, a także boczek. Potrawa jest dosyć kaloryczna, ale czasami potrzebujemy rano więcej energii, niż zwykle. Boczek do omletu najlepiej wybrać jak najchudszy. Poza tym w czasie smażenia wytopi się z boczku część tłuszczu, który warto odlać.

Przepis: Omlet z boczkiem

Omlet francuski z plasterkami smażonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
380

Składniki

  • 2 jajka
  • 2-3 plasterki wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki masła
  • 1/2 pomidora
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie boczkuPlasterki boczku pokrój na mniejsze kawałki. Połóż je na zimnej patelni i stopniowo ją podgrzewaj. Smaż boczek, aż się zrumieni i wytopi się z niego nadmiar tłuszczu. Zdejmij go z patelni, tłuszcz możesz odlać.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je widelcem. Na patelni rozgrzej średnio masło. Wlej masę jajową i smaż ją na średnim ogniu, aż od spodu omlet się zrumieni, a z wierzchu masa lekko się zetnie.
  3. Serwowanie omletuNa połówkę omletu wyłóż smażony boczek i półplasterki pomidora. Omlet złóż na połowę, przełóż go na talerz.

Inne dodatki do omleta francuskiego

Omlet francuski doskonale będzie też smakował z innymi dodatkami. Warto wyłożyć na niego np. pokrojone awokado i pomidory, podduszony szpinak, pieczone warzywa czy sałatkę z rukoli. Można go też serwować z wędzonym łososiem, szynką dojrzewającą, serem kozim czy startym serem żółtym. Dobrze też będzie smakował w wersji na słodko, np. z prażonym jabłkiem.

Czytaj też:
Ten puszysty omlet z aromatycznym nadzieniem robię w 20 minut. Jest idealny na lekką kolację
Czytaj też:
Ten pożywny omlet jest pyszny, a nie idzie w boczki. Robię go w 15 minut na kolację