Podsmażam pieczarki i zalewam masą jajową. Każdy rano pyta o ten przepyszny omlet

Podsmażam pieczarki i zalewam masą jajową. Każdy rano pyta o ten przepyszny omlet

Dodano: 
Omlet z pieczarkami
Omlet z pieczarkami Źródło: Shutterstock / irina2511
Weekendowe śniadanie może i powinno różnić się od tego w tygodniu. Wreszcie mamy bowiem trochę czasu by przygotować i zjeść je na spokojnie. Możemy więc pozwolić sobie na małą ucztę o poranku, taką jak na przykład ten aromatyczny omlet.

Przygotowanie omletu to całkiem prosta sprawa. Robi się go podobnie do jajecznicy, tyle, że nie należy nic mieszać w czasie smażenia. A to spora zaleta. Dziś proponuję przygotować rano omlet z pieczarkami. Te aromatyczne grzyby są dostępne przez cały rok i doskonale komponują się z jajkami. Nic tylko połączyć te składniki w smaczną całość.

Jak przygotować pieczarki do omletu?

Pieczarki do omletu można dodać na dwa sposoby. Można je podsmażyć na patelni, a potem zalać jajeczną masą i całość usmażyć. Druga opcja to przygotowanie z nich farszu. W tym celu grzyby należy pokroić, podsmażyć, a potem poddusić z odrobiną śmietanki, soli i pieprzu. Tak przygotowane pieczarki wykłada się na usmażony omlet, składa na pół i podaje.

Jak zrobić omlet z pieczarkami?

Ulubiony omlet z pieczarkami mojej rodziny to ten, który ma grzyby zatopione w cieście. Ja też go lubię, bo robi się go bardzo szybko. Wystarczy tylko podsmażyć grzyby, zalać je masą jajeczną i całość smażyć, aż jajka odpowiednio się zetną.

Przepis: Omlet z pieczarkami

Aromatyczny omlet z dodatkiem smażonych pieczarek

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
320

Składniki

  • 2-3 pieczarki
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Smażenie grzybówPieczarki oczyść, opłucz, osusz. Pokrój je w plasterki. Na patelni rozpuść masło, wsyp grzyby i smaż je na średnim ogniu, aż lekko się zrumienią i zmiękną.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miski. Dodaj trochę soli i pieprzu, ubij je lekko rózgą, wymieszaj z posiekaną natką. Masą zalej pieczarki. Smaż omlet, aż przyrumieni się od spodu. Wtedy go obróć i krótko dosmaż.

Wskazówka: Pieczarki do omletu najlepiej pokroić w plasterki, bo wtedy najszybciej zmiękną w czasie smażenia.

Czym warto wzbogacić omlet z pieczarkami?

Omlet z pieczarkami można wzbogacić kilkoma dodatkami. Do masy jajecznej warto dodać trochę posiekanej zieleniny, np. natki pietruszki czy szczypiorku. Można ją też doprawić ziołami prowansalskimi czy tymiankiem. Przed podaniem gorący omlet warto też posypać startym, żółtym serem. Sprawi on, że danie będzie miało pełniejszy smak i będzie bardziej sycące.

Czytaj też:
Dwa jajka i łyżkę kremowego dodatku zamieniam w aksamitną jajecznicę. To śniadanie marzeń
Czytaj też:
To smoothie to skarbnica wartościowych składników. Robię je 5 minut i wypijam na śniadanie