Dwa jajka i łyżkę kremowego dodatku zamieniam w aksamitną jajecznicę. To śniadanie marzeń

Dwa jajka i łyżkę kremowego dodatku zamieniam w aksamitną jajecznicę. To śniadanie marzeń

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock / robert6666
Jajecznica to najpopularniejsze śniadanie na moim stole. Wszyscy je uwielbiamy, bo jest nie tylko smaczne, ale też pożywne i zdrowe. Ostatnio w prosty sposób sprawiłam, że zrobiło się też przyjemnie kremowe. Rodzina była zachwycona.

Podstawą jajecznicy są jajka. Jednak smak tej prostej potrawy w dużej mierze zależy od użytych dodatków. A można sięgnąć po najróżniejsze – od cebuli, szynki i boczku, przez rozmaite warzywa, aż po mniej typowe składniki. Do tych ostatnich zaliczyłabym serek, na dodanie którego jeszcze nie każdy wpadł. A naprawdę warto to zrobić, bo jajecznica nabiera aksamitnej konsystencji.

Jaki serek dodać do jajecznicy?

Jeśli jeszcze nie robiliście jajecznicy z dodatkiem sera czy twarożku, to koniecznie jej spróbujcie. Fakt, że są to produkty o sporej zawartości tłuszczu sprawia, że mają aksamitną konsystencję, która udziela się też jajecznicy. A jaki ser dodać do jajecznicy? Dobrym pomysłem jest posypanie gorącej jajecznicy parmezanem czy innym startym serem żółtym. Można też sięgnąć po serek topiony czy ser z niebieską pleśnią, który doda potrawie charakteru. Jednak ja najbardziej lubię serki twarogowe. Są lekkie, a jednocześnie kremowe. Idealna będzie ricotta, ale zwykły serek kanapkowy też się sprawdzi.

Jak zrobić jajecznicę z ricottą?

Przygotowanie jajecznicy z ricottą jest podobnie proste, jak zwykłej jajecznicy. Jajka trzeba tylko wybić do miseczki i rozkłócić z odrobiną soli i pieprzu. Potem wylać je na gorącą patelnię, chwilę smażyć i w tym momencie dodać odrobinę ricotty. Masę jajeczną z dodatkiem serka należy mieszać i podgrzewać, do momentu aż składniki połączą się i powstanie puszysta, wilgotna jajecznica.

Przepis: Jajecznica z ricottą

Kremowa jajecznica z dodatkiem serka ricotta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
210

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka serka ricotta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekJajka umyj, wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je widelcem na jednolitą masę.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelni lekko rozgrzej masło. Wlej masę jajeczną i smaż ją, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj ricottę i dalej podgrzewaj, mieszając, aż powstanie lekko ścięta masa.

Co jeszcze warto dodać do jajecznicy z ricottą?

Ponieważ jajecznica z ricottą nie ma specjalnie wyrazistego smaku, będą pasować do niej różne dodatki. Przed podaniem można ją posypać posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami czy oprószyć wędzoną papryką.

Czytaj też:
Nie spodziewałam się, że jajka i tania ryba mogą smakować tak dobrze. Ta pasta to hit
Czytaj też:
To smoothie to skarbnica wartościowych składników. Robię je 5 minut i wypijam na śniadanie