Podstawą jajecznicy są jajka. Jednak smak tej prostej potrawy w dużej mierze zależy od użytych dodatków. A można sięgnąć po najróżniejsze – od cebuli, szynki i boczku, przez rozmaite warzywa, aż po mniej typowe składniki. Do tych ostatnich zaliczyłabym serek, na dodanie którego jeszcze nie każdy wpadł. A naprawdę warto to zrobić, bo jajecznica nabiera aksamitnej konsystencji.
Jaki serek dodać do jajecznicy?
Jeśli jeszcze nie robiliście jajecznicy z dodatkiem sera czy twarożku, to koniecznie jej spróbujcie. Fakt, że są to produkty o sporej zawartości tłuszczu sprawia, że mają aksamitną konsystencję, która udziela się też jajecznicy. A jaki ser dodać do jajecznicy? Dobrym pomysłem jest posypanie gorącej jajecznicy parmezanem czy innym startym serem żółtym. Można też sięgnąć po serek topiony czy ser z niebieską pleśnią, który doda potrawie charakteru. Jednak ja najbardziej lubię serki twarogowe. Są lekkie, a jednocześnie kremowe. Idealna będzie ricotta, ale zwykły serek kanapkowy też się sprawdzi.
Jak zrobić jajecznicę z ricottą?
Przygotowanie jajecznicy z ricottą jest podobnie proste, jak zwykłej jajecznicy. Jajka trzeba tylko wybić do miseczki i rozkłócić z odrobiną soli i pieprzu. Potem wylać je na gorącą patelnię, chwilę smażyć i w tym momencie dodać odrobinę ricotty. Masę jajeczną z dodatkiem serka należy mieszać i podgrzewać, do momentu aż składniki połączą się i powstanie puszysta, wilgotna jajecznica.
Przepis: Jajecznica z ricottą
Kremowa jajecznica z dodatkiem serka ricotta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 210
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka serka ricotta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajekJajka umyj, wybij do miseczki. Dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć je widelcem na jednolitą masę.
- Smażenie jajecznicyNa patelni lekko rozgrzej masło. Wlej masę jajeczną i smaż ją, aż zacznie gęstnieć. Wtedy dodaj ricottę i dalej podgrzewaj, mieszając, aż powstanie lekko ścięta masa.
Co jeszcze warto dodać do jajecznicy z ricottą?
Ponieważ jajecznica z ricottą nie ma specjalnie wyrazistego smaku, będą pasować do niej różne dodatki. Przed podaniem można ją posypać posiekanym szczypiorkiem, suszonymi pomidorami czy oprószyć wędzoną papryką.
Czytaj też:
Nie spodziewałam się, że jajka i tania ryba mogą smakować tak dobrze. Ta pasta to hitCzytaj też:
To smoothie to skarbnica wartościowych składników. Robię je 5 minut i wypijam na śniadanie