Jajka na śniadanie to bardzo dobry pomysł. Szybko się je przygotowuje i są wartościowe. Można je ugotować na miękko lub twardo, usmażyć z nich omlet lub jajecznicę. Na moim stole zdecydowanie króluje jajecznica. To dlatego, że robi się szybko i łatwo można zmieniać jej smak. Ja ostatnio sięgnęłam po wyrazisty ser, który nadał tej potrawie idealnej konsystencji i niepowtarzalnego smaku.
Jaki ser można dodać do jajecznicy?
Jajecznica potrafi wyjść kremowa nawet bez dodatku sera. Jednak jego dodatek fantastycznie podnosi smak tej potrawy i sprawia, że robi się aksamitna. Jeśli chodzi o rodzaj sera, po który warto sięgnąć, to tu najlepiej sprawdzają się sery żółte. Ja zwykle stawiam na wyrazisty w smaku parmezan, który na dodatek nie ciągnie się zbytnio po roztopieniu. Możecie jednak wybrać też inny ser np. wyraźny cheddar czy łagodną goudę. Ciekawym dodatkiem do jajecznicy będzie także ser feta. Ponieważ jest bardzo słony, nie ma już potrzeby dosalania potrawy.
Jak zrobić jajecznicę z parmezanem?
Parmezan to twardy, włoski ser o wyrazistym smaku. Momentalnie potrafi podbić smak niejednej potrawy, również jajecznicy. Starty ser dodaję do jajecznicy, gdy jajka zaczynają się ścinać. Całość mieszam do momentu, aż ser połączy się z jajkami, a jajka będą już wystarczająco ścięte. Wtedy danie nakładam na talerze.
Przepis: Jajecznica z parmezanem
Kremowa, wyrazista w smaku jajecznica z dodatkiem startego parmezanu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
- 1 łyżka startego parmezanu
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, rozkłóć je widelcem. Dodaj trochę soli i pieprzu. Na patelni rozpuść masło, wlej jajka. Smaż je na średnim ogniu, mieszając, do czasu, aż zaczną się ścinać.
- Wykańczanie jajecznicyWtedy posyp jajka parmezanem i całość jeszcze chwilę podgrzewaj, mieszając. Ser powinien się połączyć z jajkami, a jajka odpowiednio ściąć. Tak przygotowaną jajecznicę rozłóż na talerze, posyp posiekaną natką pietruszki.
Czym można wzbogacić jajecznicę z parmezanem?
Jajecznica z parmezanem doskonale też będzie smakować wzbogacona innymi dodatkami. Tu bardzo dobrze sprawdzą się pomidory, które świetnie komponują się z parmezanem. Możecie też sięgnąć po szczypiorek czy czosnek niedźwiedzi.
Czytaj też:
Kanapki „Palce lizać” rano robią furorę w moim domu. Są pyszne, zdrowe i dodają energiiCzytaj też:
To wyborne śniadanie zjesz bez wychodzenia z domu. Kosztuje grosze, a wygląda, jak z restauracji