Przygotowanie omleta trwa mniej więcej tyle, co przyrządzenie jajecznicy. Różnica polega tylko na tym, że jajecznicę trzeba mieszać w czasie smażenia, a omlet nie potrzebuje tu naszej pomocy. Warto jednak pamiętać o tym, że aby był wyrośnięty i chrupiący z wierzchu, trzeba go smażyć na sporej ilości tłuszczu. Potem pozostaje tylko dobrać do niego dodatki.
Jakie dodatki pasują do omletu?
Omlet można podać z różnymi dodatkami. Najlepiej jednak, gdy są one dość miękkie, bo wtedy lepiej grają z delikatną strukturą omletu. Można więc sięgnąć, np. po szpinak świeży lub podduszony, po duszone pieczarki, krótko smażone warzywa typu papryka, cukinia, oliwki i pomidory czy po żółty ser i szynkę.
Jak zrobić omlet z pomidorem, cebulą i serem feta?
Przygotowanie omletu z warzywami i serem zaczynam zawsze od rozdrobnienia dodatków. Powinny czekać gotowe, gdy omlet jest ściągany z patelni. Pomidorów można użyć zwykłych i pokroić je w cząstki lub w plastry albo koktajlowych i każdy przekroić na połowę. Cebulę należy pokroić w cienkie plasterki, zaś ser feta pokruszyć albo pokroić w kostkę.
Teraz wystarczy wybić jajka do miseczki, rozkłócić rózgą lub widelcem i wylać je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dodatki można wyłożyć na omlet usmażony tylko z jednej strony lub z dwóch stron.
Przepis: Omlet z serem i warzywami
Pożywny, apetyczny omlet z pomidorem, cebulą i serem feta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 490
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 1 pomidor
- kawałek czerwonej cebuli
- 50 g sera feta
- szczypiorek
- listki bazylii
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPomidor umyj, pokrój w plasterki lub w półplasterki. Cebulę obierz, pokrój w cieniutkie półplasterki. Ser feta pokrusz. Szczypiorek i bazylię opłucz, osusz, szczypiorek posiekaj.
- Smażenie omletuJajka wybij do miseczki. Dodaj mleko, trochę soli i pieprzu, rozkłóć je widelcem. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę jajeczną i smaż ją na sporym ogniu, aż zrumieni się od spodu, a z wierzchu zastygnie. Wtedy możesz zdjąć omlet z patelni lub obrócić go na drugą stronę i usmażyć na rumiano.
- Serwowanie omletuNa usmażony omlet wyłóż przygotowane dodatki. Jeśli smażyłeś omlet z jednej strony, możesz teraz złożyć go na pół. Gdy omlet był smażony z dwóch stron, równomiernie rozłóż na nim dodatki. Od razu podawaj.
Inna wersja omleta z serem i warzywami
Jeśli nie przepadacie za wyrazistym smakiem sera feta, możecie bez problemu możecie zastąpić go np. mozzarellą, ricottą lub startym, żółtym serem. Też dobrze będą harmonizować z pomidorem i cebulą. Jeśli nie macie pod ręką cebuli, da się ją zastąpić posiekanym szczypiorkiem.
Czytaj też:
Mój omlet z pieczarkami smakuje każdemu i zawsze wychodzi. Sekret tkwi w prostym trikuCzytaj też:
Ten pożywny omlet często smażę na śniadanie. Doskonale syci, a robię go 10 minut