Często przygotowuję omlety z różnymi dodatkami. Jajka w tej formie serwuję na słodko np. z cukrem pudrem i dżemem – te uwielbiają moje dzieci, oraz na słono m.in. z pieczarkami, żółtym serem, bekonem i warzywami. Sprawdź, jak zrobić szybki, mało skomplikowany omlet.
Jak przygotować jajka na omlet?
Jajka na omlet powinny mieć temperaturę pokojową. Samo przygotowanie masy jajecznej to kwestia gustu oraz ilości wolnego czasu. Pyszny omlet wychodzi zarówno z mocno roztrzepanych widelcem i połączonych z odrobiną mleka jajek, jak i masy z żółtek i mleka, mąki pszennej oraz piany z białek. Poniższy przepis nie uwzględnia miksowania oraz dodatku mąki pszennej. Omlet wychodzi delikatny w smaku, ale nie jest bardzo wysoki i puszysty – za puszystość jajecznego placka odpowiada bowiem dodatek piany z białek.
Jak zrobić omlet z pieczarkami?
Omlet z pieczarkami to jedna z najprostszych w przygotowaniu potraw z jajek. Składniki masy jajecznej umieszczam w misce, mieszam do momentu, aż powstanie jednolita masa, a następnie zalewam jajkami podsmażone plasterki pieczarek. Grzyby przyklejają się do jajek i nie spadają z masy jajecznej podczas przewracania omleta na drugą stronę.
Ścięty omlet można od razu podawać lub wzbogacić jego smak np. startym na tarce serem. Jeżeli chcesz dodać ser, to posyp nim jajeczny placek, przykryj potrawę pokrywką i pozostaw na ciepłej patelni, aż ser się roztopi. Poniższy przepis uwzględnia proporcje składników na 1 duży lub 2 małe omlety.
Przepis: Omlet z pieczarkami
Obłędne danie jajeczne nie tylko na śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 376
Składniki
- 4 jajka
- 2 łyżki mleka
- 3 małe pieczarki
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka klarowanego masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPieczarki oczyść, obierz i pokrój w cienkie plasterki. Jajka wbij do miski, dodaj mleko i roztrzep rózgą kuchenną. Dopraw jajka solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- SmażenieRozgrzej klarowane masło i usmaż plasterki pieczarek na złoty kolor. Wskazówka: nie mieszaj grzybów w czasie smażenia, bo puszczą wodę. Plasterki pieczarek obróć na drugą stronę, gdy przyrumienią się od spodu. Na podsmażone pieczarki wlej masę jajeczną. Smaż omlet, odsuwając ścinające się jajka od brzegu patelni i zlewając w wolną przestrzeń surowe jajka z wierzchu. Gdy spód omleta się zetnie, przewróć jajeczny placek na drugą stronę i smaż jeszcze 1 minutę.
Jak podawać omlet z pieczarkami?
Omlet z pieczarkami podaję gorący. Serwuję tę potrawę z sałatką ze świeżych warzyw m.in. pomidorów, rukoli i oliwy z oliwek. Możesz wzbogacić go o warzywne i mięsne dodatki. Razem z pieczarkami możesz podsmażyć cebulę, czosnek, szpinak, paprykę, cukinię, brokuły, pomidory oraz pora. Wyśmienicie smakuje również omlet z pieczarkami i szynką, kiełbasą lub kabanosami, omlet z drobno pokrojonym mięsem z rosołu i omlet ze smażoną piersią z kurczaka.
Czytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanieCzytaj też:
Ten pożywny omlet często smażę na śniadanie. Doskonale syci, a robię go 10 minut