Wędzony łosoś jest bardzo smaczny, ale niestety dosyć drogi. Dlatego zwykle stosuję go jako dodatek podnoszący smak różnych potraw. Wzbogacam nim np. sałatki czy pastę. Doskonałą bazą do pasty z wędzonym łososiem jest twaróg. Oba składniki świetnie ze sobą harmonizują, a odpowiednio doprawione tworzą pyszną pastę.
Jaki twaróg dodać do pasty z łososia?
Do pasty z łososia można dodać twarożek kanapkowy o kremowej konsystencji. Można też sięgnąć po serek ricotta lub twarożek ziarnisty. W roli wypełniacza do pasty dobrze też sprawdzi się twaróg sernikowy.
Przepis: Pasta twarogowa z łososiem
Pożywna, aromatyczna pasta z twarogu i wędzonego łososia
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 300 g twarożku kanapkowego
- 100 g wędzonego łososia
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŁososia pokrój w plasterki, a potem w drobną kostkę. Koperek opłucz, osusz. Odłóż 1-2 gałązki do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
- Łączenie składnikówTwarożek rozmieszaj ze śmietaną. Dodaj posiekanego łososia i koperek, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak zrobić pastę twarogową z łososiem?
Przygotowanie pasty twarogowej z łososiem to niezwykle prosta sprawa. Wędzonego łososia wystarczy pokroić w drobną kostkę, a potem wymieszać z twarogiem i posiekanym koperkiem. Całość warto dobrze doprawić solą i pieprzem. Jeśli chodzi o rybę, najlepiej sprawdzi się tu łosoś wędzony na zimno, bo ma przyjemną konsystencję. Można też jednak wykorzystać rybę wędzoną w tradycyjny sposób.
Jak podać pastę twarogową z łososiem?
Pasta twarogowa z łososiem jest idealna do świeżego pieczywa. Można ją podać na kromkach ulubionego chleba lub bułki. Świetnie też będzie smakować podana na pieczywie chrupkim, waflach ryżowych czy kukurydzianych. Jeśli chodzi o przekąskę imprezową, można ją podać na małych waflach ryżowych albo na krążkach wykrojonych z kromek chleba razowego lub pumpernikla. Będzie wyglądała bardzo apetycznie, zwłaszcza gdy kanapeczki udekoruje się listkami koperku i kawałkami plasterków cytryny.
Czytaj też:
Ta pasta jajeczna jest nadzwyczaj smaczna i pożywna. To dzięki aromatycznemu dodatkowiCzytaj też:
Delikatną pastę rybną robię w 10 minut. Idealna do kanapek, wrapów i nie tylko! Odkryj jej sekret