Z wędzonego łososia i taniego dodatku robię pyszną pastę. Podaję ją na kanapkach i kanapeczkach

Z wędzonego łososia i taniego dodatku robię pyszną pastę. Podaję ją na kanapkach i kanapeczkach

Dodano: 
Kanapeczki z pastą
Kanapeczki z pastą Źródło: Shutterstock / Tatiana Vorona
Kanapki robi się na śniadanie lub kolację, a małe kanapeczki na przekąskę lub imprezę. Do jednych i drugich pasuje pasta z wędzonego łososia i popularnego składnika. Nie tylko poprawia on smak pasty, ale też stanowi jej wypełniacz.

Wędzony łosoś jest bardzo smaczny, ale niestety dosyć drogi. Dlatego zwykle stosuję go jako dodatek podnoszący smak różnych potraw. Wzbogacam nim np. sałatki czy pastę. Doskonałą bazą do pasty z wędzonym łososiem jest twaróg. Oba składniki świetnie ze sobą harmonizują, a odpowiednio doprawione tworzą pyszną pastę.

Jaki twaróg dodać do pasty z łososia?

Do pasty z łososia można dodać twarożek kanapkowy o kremowej konsystencji. Można też sięgnąć po serek ricotta lub twarożek ziarnisty. W roli wypełniacza do pasty dobrze też sprawdzi się twaróg sernikowy.

Przepis: Pasta twarogowa z łososiem

Pożywna, aromatyczna pasta z twarogu i wędzonego łososia

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g twarożku kanapkowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • pół pęczka koperku
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówŁososia pokrój w plasterki, a potem w drobną kostkę. Koperek opłucz, osusz. Odłóż 1-2 gałązki do dekoracji, resztę drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówTwarożek rozmieszaj ze śmietaną. Dodaj posiekanego łososia i koperek, wymieszaj. Pastę dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak zrobić pastę twarogową z łososiem?

Przygotowanie pasty twarogowej z łososiem to niezwykle prosta sprawa. Wędzonego łososia wystarczy pokroić w drobną kostkę, a potem wymieszać z twarogiem i posiekanym koperkiem. Całość warto dobrze doprawić solą i pieprzem. Jeśli chodzi o rybę, najlepiej sprawdzi się tu łosoś wędzony na zimno, bo ma przyjemną konsystencję. Można też jednak wykorzystać rybę wędzoną w tradycyjny sposób.

Jak podać pastę twarogową z łososiem?

Pasta twarogowa z łososiem jest idealna do świeżego pieczywa. Można ją podać na kromkach ulubionego chleba lub bułki. Świetnie też będzie smakować podana na pieczywie chrupkim, waflach ryżowych czy kukurydzianych. Jeśli chodzi o przekąskę imprezową, można ją podać na małych waflach ryżowych albo na krążkach wykrojonych z kromek chleba razowego lub pumpernikla. Będzie wyglądała bardzo apetycznie, zwłaszcza gdy kanapeczki udekoruje się listkami koperku i kawałkami plasterków cytryny.

Czytaj też:
Ta pasta jajeczna jest nadzwyczaj smaczna i pożywna. To dzięki aromatycznemu dodatkowi
Czytaj też:
Delikatną pastę rybną robię w 10 minut. Idealna do kanapek, wrapów i nie tylko! Odkryj jej sekret