Co jeść, żeby schudnąć? W pierwszej kolejności należy zrezygnować ze słodyczy, białej mąki i pieczywa. Trzeba też odstawić tłuste mięsa i potrawy, a postawić na chude produkty białkowe. Oprócz nich warto sięgać po warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. To podstawa, by jedzenie nie szło nam w boczki. Stąd moją ulubioną kolacją stał się omlet z warzywami i fetą. Zjadam go ze smakiem, a wychodzi mi na zdrowie.
Wartość odżywcza omleta z warzywami i fetą
Podstawą omleta są oczywiście jajka. To jeden z najwartościowszych produktów, po jaki możemy sięgnąć. Jego skład jest niemal idealny – obfituje w pełnowartościowe białko, zawiera też cenne witaminy i sole mineralne. Warzywa to zaś doskonałe źródło błonnika, który jest nieoceniony przy odchudzaniu. Przyspiesza bowiem przemianę materii, dzięki czemu pokarm nie zalega nam długo w przewodzie pokarmowym i szybciej ulega strawieniu. Poza tym warzywa to także źródło witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Ser feta stanowi w tym daniu tylko smakowe dopełnienie. Zawiera bowiem sporo tłuszczu, jednak jest też zasobny w białko, wapń i fosfor.
Jak zrobić omlet z warzywami i fetą?
Omlet z warzywami i fetą robi się szybko i prosto. Najpierw należy przygotować warzywa. Cebulę warto krótko poddusić, by była lżejsza dla żołądka. Gdy wierzchnia warstwa omletu zacznie się ścinać, trzeba ją posypać warzywami i pokruszoną fetą, a potem całość złożyć na pół. Omlet warto też posypać posiekaną zieleniną, która doda apetycznego wyglądu, a także smaku.
Przepis: Omlet z warzywami i serem feta
Omlet z dodatkiem cebuli, pomidorków i sera feta
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 420
Składniki
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżeczki oleju
- 1/2 czerwonej cebuli
- kilka pomidorków koktajlowych
- szczypior
- 30 g sera feta
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki, podduś je na odrobinie oleju. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
- Smażenie omletaJajka wybij do miseczki. Dodaj do nich mleko i szczyptę soli, rozkłóć na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę jajeczną i smaż ją na niedużym ogniu, aż zacznie się ścinać wierzchnia warstwa omletu.
- Serwowanie omletuWtedy na omlet wyłóż przygotowane warzywa, a także pokruszony ser feta. Całość oprósz świeżo zmielonym pieprzem, omlet złóż na pół i zsuń go na talerz.
Te składniki też pasują do omleta
Zamiast pomidorów i cebuli do omletu można dodać też inne warzywa. Dobrze będzie pasować np. podduszony szpinak, a także papryka, por czy cukinia. Ser feta można zaś zastąpić kawałkami mozzarelli lub zwykłego, pokruszonego twarogu.
Czytaj też:
Lekka sałatka z kurczakiem i awokado. Prosty przepis na zdrową kolację, która dba o linięCzytaj też:
Te grzanki są proste i pyszne. Kładę na nich tylko dwa składniki i polewam miodem