Ten pożywny omlet jest pyszny, a nie idzie w boczki. Robię go w 15 minut na kolację

Ten pożywny omlet jest pyszny, a nie idzie w boczki. Robię go w 15 minut na kolację

Dodano: 
Omlet z warzywami i fetą
Omlet z warzywami i fetą Źródło: Shutterstock / Timolina
Gdy zaczęłam się odchudzać, wyeliminowałam z diety białą mąkę i makarony, a postawiłam na warzywa i produkty białkowe. Ten kolorowy omlet to moja ulubiona kolacja. Nie jest zbyt kaloryczny, za to doskonale smakuje i służy mojej sylwetce.

Co jeść, żeby schudnąć? W pierwszej kolejności należy zrezygnować ze słodyczy, białej mąki i pieczywa. Trzeba też odstawić tłuste mięsa i potrawy, a postawić na chude produkty białkowe. Oprócz nich warto sięgać po warzywa i pełnoziarniste produkty zbożowe. To podstawa, by jedzenie nie szło nam w boczki. Stąd moją ulubioną kolacją stał się omlet z warzywami i fetą. Zjadam go ze smakiem, a wychodzi mi na zdrowie.

Wartość odżywcza omleta z warzywami i fetą

Podstawą omleta są oczywiście jajka. To jeden z najwartościowszych produktów, po jaki możemy sięgnąć. Jego skład jest niemal idealny – obfituje w pełnowartościowe białko, zawiera też cenne witaminy i sole mineralne. Warzywa to zaś doskonałe źródło błonnika, który jest nieoceniony przy odchudzaniu. Przyspiesza bowiem przemianę materii, dzięki czemu pokarm nie zalega nam długo w przewodzie pokarmowym i szybciej ulega strawieniu. Poza tym warzywa to także źródło witamin, soli mineralnych i przeciwutleniaczy. Ser feta stanowi w tym daniu tylko smakowe dopełnienie. Zawiera bowiem sporo tłuszczu, jednak jest też zasobny w białko, wapń i fosfor.

Jak zrobić omlet z warzywami i fetą?

Omlet z warzywami i fetą robi się szybko i prosto. Najpierw należy przygotować warzywa. Cebulę warto krótko poddusić, by była lżejsza dla żołądka. Gdy wierzchnia warstwa omletu zacznie się ścinać, trzeba ją posypać warzywami i pokruszoną fetą, a potem całość złożyć na pół. Omlet warto też posypać posiekaną zieleniną, która doda apetycznego wyglądu, a także smaku.

Przepis: Omlet z warzywami i serem feta

Omlet z dodatkiem cebuli, pomidorków i sera feta

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
420

Składniki

  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • szczypior
  • 30 g sera feta
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPomidorki umyj, każdy przekrój na połowę. Cebulę obierz, pokrój w półkrążki, podduś je na odrobinie oleju. Szczypior opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Smażenie omletaJajka wybij do miseczki. Dodaj do nich mleko i szczyptę soli, rozkłóć na jednolitą masę. Na patelni rozgrzej olej, wylej masę jajeczną i smaż ją na niedużym ogniu, aż zacznie się ścinać wierzchnia warstwa omletu.
  3. Serwowanie omletuWtedy na omlet wyłóż przygotowane warzywa, a także pokruszony ser feta. Całość oprósz świeżo zmielonym pieprzem, omlet złóż na pół i zsuń go na talerz.

Te składniki też pasują do omleta

Zamiast pomidorów i cebuli do omletu można dodać też inne warzywa. Dobrze będzie pasować np. podduszony szpinak, a także papryka, por czy cukinia. Ser feta można zaś zastąpić kawałkami mozzarelli lub zwykłego, pokruszonego twarogu.

Czytaj też:
Lekka sałatka z kurczakiem i awokado. Prosty przepis na zdrową kolację, która dba o linię
Czytaj też:
Te grzanki są proste i pyszne. Kładę na nich tylko dwa składniki i polewam miodem