Jajka to jeden z produktów, po który najczęściej sięgamy w porze śniadaniowej. Zwykle je gotujemy lub smażymy z nich jajecznicę. Dziś jednak, gdy mamy nieco więcej czasu na poranny posiłek, proponuję przygotować coś wyjątkowego. Taką potrawą z pewnością będzie omlet, do którego można dodać ulubione składniki lub po prostu składniki, które znajdziecie w swojej lodówce.
Jak smażyć omlet?
Omlet robi się z jajek rozkłóconych na jednolitą masę, a więc podobnie, jak jajecznicę. Jajka potem trzeba usmażyć i tu pojawia się różnica, między omletem, a jajecznicą. Masy na omlet nie należy bowiem mieszać w czasie smażenia, w przeciwieństwie do jajecznicy. Smażąc omlet, można go tylko nieco unosić do góry, po to, by płynne jajka spłynęły pod spód i omlet szybciej był gotowy. Omlet można obrócić na drugą stronę i go dosmażyć, choć nie jest to konieczne. Ja wolę taki, który z jednej strony pozostaje wilgotny, bo wtedy dobrze łączy się z dodatkami.
Jak zrobić omlet ze szpinakiem, fetą i szczypiorkiem?
Przygotowanie omleta ze szpinakiem, fetą i szczypiorkiem zaczynam zwykle od podduszenia szpinaku. W międzyczasie rozkłócam jajka z pieprzem i solą. Gdy masą jajeczną zaleję szpinak, smażę ją, aż wierzch zacznie się ścinać. Wtedy omlet posypuję pozostałymi składnikami, tj. pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem i całość chwilę podgrzewam.
Przepis: Omlet ze szpinakiem, fetą i szczypiorkiem
Pożywny omlet z pełnymi smaku dodatkami
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 50 g świeżego szpinaku
- 1 łyżeczka masła
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- sól, pieprz
- 50 g sera feta
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Sposób przygotowania
- Podduszanie szpinakuLiście szpinaku przebierz, opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak i przesmaż go chwilę, by stracił elastyczność. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę smaż.
- Smażenie omletaJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, całość rozkłóć widelcem. Masę wylej na patelnię ze szpinakiem. Omlet smaż na średnim ogniu. Gdy wierzch zacznie się ścinać, posyp omlet pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem. Omlet smaż jeszcze minutę, złóż na pół, zsuń na talerz.
Te składniki też pasują do omleta
Jeśli w swoich zapasach nie znajdziecie szpinaku, fety i szczypiorku, żadne zmartwienie. Składniki te możecie bowiem zastąpić zupełnie innymi. Dobrą kompozycję przygotujecie np. z pomidorów, cebuli i oliwek albo z podsmażonych pieczarek i szczypiorku. Wierzch omleta możecie też posypać pokrojonym camembertem, mozzarellą lub startym serem żółtym, a także paskami papryki, szynki.
Czytaj też:
To hit zimowych poranków! Zdrowa owsianka z jabłkami i kurkumą, którą pokocha każdyCzytaj też:
Dokładam do omleta pożywny dodatek i mam wartościowe śniadanie. Jest szybkie i pyszne