Ten omlet jest idealny na wyjątkowe śniadanie. Zrobisz go szybko z prostych składników

Ten omlet jest idealny na wyjątkowe śniadanie. Zrobisz go szybko z prostych składników

Dodano: 
Omlet ze szpinakiem i fetą
Omlet ze szpinakiem i fetą Źródło: Shutterstock / Sunny Forest
Noworoczne śniadanie powinno być wyjątkowe. Zamiast kanapek proponuję więc przygotować pożywny omlet. Nie ma przy nim dużo pracy, a smak i wygląd zachwyca. Dodatki możecie zmienić na te dostępne w lodówce.

Jajka to jeden z produktów, po który najczęściej sięgamy w porze śniadaniowej. Zwykle je gotujemy lub smażymy z nich jajecznicę. Dziś jednak, gdy mamy nieco więcej czasu na poranny posiłek, proponuję przygotować coś wyjątkowego. Taką potrawą z pewnością będzie omlet, do którego można dodać ulubione składniki lub po prostu składniki, które znajdziecie w swojej lodówce.

Jak smażyć omlet?

Omlet robi się z jajek rozkłóconych na jednolitą masę, a więc podobnie, jak jajecznicę. Jajka potem trzeba usmażyć i tu pojawia się różnica, między omletem, a jajecznicą. Masy na omlet nie należy bowiem mieszać w czasie smażenia, w przeciwieństwie do jajecznicy. Smażąc omlet, można go tylko nieco unosić do góry, po to, by płynne jajka spłynęły pod spód i omlet szybciej był gotowy. Omlet można obrócić na drugą stronę i go dosmażyć, choć nie jest to konieczne. Ja wolę taki, który z jednej strony pozostaje wilgotny, bo wtedy dobrze łączy się z dodatkami.

Jak zrobić omlet ze szpinakiem, fetą i szczypiorkiem?

Przygotowanie omleta ze szpinakiem, fetą i szczypiorkiem zaczynam zwykle od podduszenia szpinaku. W międzyczasie rozkłócam jajka z pieprzem i solą. Gdy masą jajeczną zaleję szpinak, smażę ją, aż wierzch zacznie się ścinać. Wtedy omlet posypuję pozostałymi składnikami, tj. pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem i całość chwilę podgrzewam.

Przepis: Omlet ze szpinakiem, fetą i szczypiorkiem

Pożywny omlet z pełnymi smaku dodatkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
380

Składniki

  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 50 g sera feta
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Podduszanie szpinakuLiście szpinaku przebierz, opłucz, osusz. Na patelni rozpuść masło, wsyp szpinak i przesmaż go chwilę, by stracił elastyczność. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę smaż.
  2. Smażenie omletaJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, całość rozkłóć widelcem. Masę wylej na patelnię ze szpinakiem. Omlet smaż na średnim ogniu. Gdy wierzch zacznie się ścinać, posyp omlet pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem. Omlet smaż jeszcze minutę, złóż na pół, zsuń na talerz.

Te składniki też pasują do omleta

Jeśli w swoich zapasach nie znajdziecie szpinaku, fety i szczypiorku, żadne zmartwienie. Składniki te możecie bowiem zastąpić zupełnie innymi. Dobrą kompozycję przygotujecie np. z pomidorów, cebuli i oliwek albo z podsmażonych pieczarek i szczypiorku. Wierzch omleta możecie też posypać pokrojonym camembertem, mozzarellą lub startym serem żółtym, a także paskami papryki, szynki.

Czytaj też:
To hit zimowych poranków! Zdrowa owsianka z jabłkami i kurkumą, którą pokocha każdy
Czytaj też:
Dokładam do omleta pożywny dodatek i mam wartościowe śniadanie. Jest szybkie i pyszne