Z tą pastą z żółtego sera nie zrówna się żadna inna. Jest kremowa, pełna smaku i robi się ją chwilę

Z tą pastą z żółtego sera nie zrówna się żadna inna. Jest kremowa, pełna smaku i robi się ją chwilę

Dodano: 
Pasta z żółtego sera
Pasta z żółtego sera Źródło: Shutterstock / Pavel Adashkevich
Lubię pasty kanapkowe, bo mają przeróżne smaki i można z nimi przygotować niepowtarzalne kanapki. Jednym z ostatnich moich odkryć jest pasta serowa z żółtego sera. Smakuje 100 razy lepiej, niż zwykły plasterek sera.

Pasty na kanapki to świetny sposób na urozmaicenie codziennych śniadań czy kolacji. Niby podstawą wciąż pozostaje pieczywo, jednak na górze pojawia się prawdziwa eksplozja smaków. Jakich? Wszystko zależy, jaki będzie główny składnik pasty i z czym go połączycie. A pasty można robić z przeróżnych składników, np. z ryb wędzonych i z puszki, z jajek, z twarogu czy warzyw. Pasta z żółtego sera mało komu przychodzi do głowy, a rzeczywiście jest smaczna i prosta w przygotowaniu.

Jaki ser jest najlepszy na pastę?

Na pastę najlepsze moim zdaniem są sery półtwarde, np. Gouda, Gruyère. Są aksamitne w smaku, ale na tyle zwarte, by dały się zetrzeć na małych oczkach. Jednak tak naprawdę pastę można też zrobić z sera twardego typu parmezan czy Grana Padano. Gdy bowiem zetrzemy je na małych oczkach, a potem wymieszamy np. z majonezem i tak powstanie smarowna, aksamitna masa.

Jak zrobić pastę z żółtego sera?

Pasta z żółtego sera jest prosta w przygotowaniu, a najwięcej czasu w tym procesie zabiera starcie sera. Gdy już będzie rozdrobniony, pozostanie wymieszać go z kilkoma dodatkami.

Przepis: Pasta z żółtego sera

Aromatyczna pasta do pieczywa na bazie żółtego sera

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
225 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g żółtego sera
  • 70 g twarogu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie serówŻółty ser wyjmij z lodówki i od razu zetrzyj go na małych oczkach. Twaróg umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wymieszaj z żółtym serem.
  2. Wykańczanie pastyDo rozdrobnionych serów dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, a także majonez i musztardę. Pastę wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Pasta z żółtego sera – wskazówki

Oto kilka wskazówek, które mogą się przydać, gdy przygotowujecie pastę z żółtego sera.

  • By pasta była bardziej kremowa, możecie do niej dodać więcej majonezu lub trochę jogurtu naturalnego albo śmietany.
  • Pastę z żółtego sera można wzbogacić drobno posiekanymi suszonymi pomidorami, kiszonym ogórkiem lub orzechami.
  • Pastę z żółtego sera najlepiej jest podać na świeżym pieczywie. Może to być pieczywo pszenne, jednak o wiele zdrowsze będzie pieczywo pełnoziarniste czy z dodatkiem ziaren zbóż. Dobrze też sprawdzą się tosty i krakersy.
  • Kanapkę z pastą serową warto posypać posiekanymi ziołami, np. natką pietruszki, szczypiorkiem czy bazylią. Dzięki temu kanapki będą miały ciekawszy smak i apetyczniejszy wygląd.

Czytaj też:
Tę wyśmienitą pastę warzywną podała mi ostatnio moja przyjaciółka. Przepis dostała od szefa kuchni
Czytaj też:
Z fasoli i kilku składników robię genialne smarowidło. Cała rodzina zajada ten wegański smalczyk