Te słodkie bułeczki deklasują inne wypieki. Przepis na scones jest prosty, a robię je w pół godziny

Te słodkie bułeczki deklasują inne wypieki. Przepis na scones jest prosty, a robię je w pół godziny

Dodano: 
Scones z borówką amerykańską
Scones z borówką amerykańską Źródło: Shutterstock / irina2511
Słodkie bułeczki scones są pysznym pomysłem na śniadanie. Robi się je szybko, a efekt jest taki, że można zapomnieć o kanapkach.

Przepis na brytyjskie bułeczki śniadaniowe dostałam od kuzynki z Londynu. Spodziewałam się czekającej mnie żmudnej pracy, a okazało się, że przygotowanie słodkiego pieczywa jest niemal ekspresowe.

Choć scones występują zarówno w wariancie słodkim, jak i wytrawnym, ja rozsmakowałam się w tych deserowych. Tradycyjnie do maślanego wypieku dodaje się rodzynki, ale kuzynka poradziła mi, bym latem zamieniła je na świeże owoce. Postawiłam na borówkę amerykańską, bo bardzo ją lubię, a wiem, że w brytyjskich kawiarniach też czasem z niej korzystają.

Jak przygotować słodkie bułeczki scones?

Wykonanie brytyjskiego wypieku pod pewnymi względami przypomina pieczenie muffinek. Tu także łączymy osobno składniki suche i mokre, nie koncentrujemy się przesadnie na wyrabianiu masy i dzielimy uzyskane ciasto na porcje (choć już po upieczeniu, dzięki czemu nie potrzebujemy specjalnej formy).

Najistotniejsza różnica to użyty tłuszcz. W przypadku klasycznych babeczek raczej stawiamy na roślinne produkty, takie jak margaryna czy olej rzepakowy. Przy tych słodkich bułeczkach sięgamy po dobrej jakości masło w formie stałej. Dodajemy je do masy w kawałkach – tak jak byśmy przyrządzali ciasto kruche. I tak właśnie scones łączą w sobie szybkie przygotowanie oraz pełnię smaku, bo sprawnie uzyskujemy wprost rozpływające się w ustach słodkie pieczywo. Moja rodzina je uwielbia.

Przepis: Scones z borówką amerykańską

Uwielbiane przez Brytyjczyków słodkie bułeczki będą smakowały całej rodzinie. Zrobisz je sprawnie, a sprawdzą się jako śniadanie i podwieczorek.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Brytyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
10

Składniki

Na ciasto:

  • 400 g mąki
  • 75 g cukru
  • 110 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 200 ml mleka
  • 150 g borówek amerykańskich
  • Sól

Na lukier:

  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówBorówkę amerykańską umyj, odstaw. W dużej misce połącz mąkę pszenną, cukier, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozkruszaj w dłoniach. Jajko roztrzep w 185 ml mleka. Płyn przelej do suchej masy w misce i wsyp owoce. Ostrożnie przemieszaj, uzyskując ciasto.
  2. Przygotowanie sconesCiasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę, rozciągnij je dłońmi na placek o grubość do 2 mm. Przenieś d wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Wierzch posmaruj pozostałym mlekiem. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Przestudzony wypiek potnij na trójkąty i pokryj lukrem sporządzonym z soku z cytryny i cukru pudru.

Jak podawać scones?

Tradycyjne słodkie bułeczki, przyrządzone z rodzynkami zwykle serwuje się z dżemem i serkiem bądź jogurtem. Po prostu rozcina się wypiek i smaruje jego wnętrze dodatkami. W odsłonie z borówkami też można się o oto pokusić. Serek waniliowy, kremowe mascarpone czy delikatna ricotta przyjemnie wzbogacą smak ciasteczek. Możecie też pominąć dodatki i jedynie zaparzyć dobrą herbatę, by w iście brytyjski sposób raczyć się podwieczorkiem.

Czytaj też:
Moje babeczki wygrywają z owsianką, a są równie zdrowe. Ta słodka przekąska pozwala mi chudnąć
Czytaj też:
Te babeczki cytrynowe zachwycą smakiem nie tylko najmłodszych. Zawierają zdrową niespodziankę