Jagodzianki mojej mamy są oszczędne, a pyszne. Lepszych nie znajdę w żadnej cukierni

Jagodzianki mojej mamy są oszczędne, a pyszne. Lepszych nie znajdę w żadnej cukierni

Dodano: 
Domowe jagodzianki
Domowe jagodzianki Źródło: Shutterstock / Joanna Grabowska-Kowalska
W lasach pojawiły się pierwsze jagody, można więc upiec pyszne jagodzianki. Ja skorzystam z przepisu mojej mamy, który jest dosyć oszczędny, ale bułeczki wychodzą, jak marzenie. Lepszych nigdzie nie kupię.

Jagodzianki to moje ulubione bułeczki drożdżowe. Czekam na nie cały rok. Czasem piekę je sama według przepisu mojej mamy, a czasami mama obdarowuje mnie tym smakołykiem. Unikam kupowania jagodzianek w sklepie czy cukierni, bo nigdzie nie znajdę takich dobrych. Bułeczki mojej mamy są mięciutkie i pełne pysznego farszu. A na dodatek ich koszt jest o wiele mniejszy niż tych kupnych.

Jak zrobić jagodowy farsz do bułeczek?

Farsz do jagodzianek najlepiej jest zrobić ze świeżych lub mrożonych jagód. Oczywiście można sięgnąć po gotowy dżem, jednak zwykle zawiera on więcej galarety, niż samych owoców. A w prawdziwym, jagodowym farszu najbardziej lubię to, że widzę i czuję w nim owoce.

Jak przygotować jagodowy farsz? Tak naprawdę wystarczy opłukać i osączyć jagody, a potem wymieszać je z cukrem. Taki farsz jest najsmaczniejszy i najbardziej naturalny. Jednak dość łatwo wypływa z bułeczek w czasie pieczenia. Dobrze jest więc go nieco zagęścić. W tym celu wystarczy zagotować owoce i wlać do nich trochę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną wody. Potem trzeba całość gotować kilka chwil, aż masa zgęstnieje. Jeszcze lepszym sposobem jest zagęszczenie jagód np. żelfixem, który zawiera naturalną pektynę.

Przepis na domowe jagodzianki

Moja mama zawsze najpierw przygotowuje drożdżowe ciasto, a w czasie gdy rośnie, robi farsz do bułeczek. Zwykle nadziewa je jeszcze ciepłą masą jagodową, dzięki czemu bułeczki bardzo szybko rosną. Potem pozostaje je już tylko upiec.

Przepis: Jagodzianki mojej mamy

Drożdżowe bułeczki nadziewane świeżymi jagodami

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
50 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
215 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 3/4 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 70 g masła

Na farsz:

  • 2 szklanki jagód
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżki żelfixu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie rozczynuMleko podgrzej, wkrusz do niego drożdże, dodaj po łyżce mąki i cukru. Składniki dobrze wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Przygotowanie ciastaMasło rozpuść, przestudź. Jajko i żółtko zmiksuj z pozostałym cukrem. Dodaj je do mąki razem z wyrośniętym rozczynem, wymieszaj, wstępnie zagnieć ciasto. Dodaj do niego letnie masło, wyrabiaj ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni. Oprósz je mąką, przykryj ściereczką, pozostaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  3. Przygotowanie farszuJagody oczyść, opłucz, wsyp do rondelka. Dodaj do nich cukier i żelfix, zagotuj. Gotuj na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudź ją.
  4. Formowanie bułeczekCiasto ponownie wyrób, podziel na 2-3 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki wielkości mandarynki. Z każdego kawałka uformuj kulkę, rozpłaszcz ją, połóż na niej trochę farszu. Dokładnie zlep brzegi, uformuj bułeczkę.
  5. Pieczenie bułeczekBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej bułeczki w sporych odstępach. Przykryj je ściereczką, pozostaw, by wyrosły. Piecz ok. 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Bułeczki oprósz cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.

Sposób na słodkie wykończenie jagodzianek

Najprostszym, słodkim wykończeniem jagodzianek jest cukier puder. Wystarczy nim oprószyć jeszcze ciepłe drożdżówki. Dzięki temu cukier lepiej przylgnie do bułeczek i nie będzie się obsypywał. Jagodzianki można też posmarować lekkim lukrem. Ja jednak najbardziej lubię jagodzianki z kruszonką. Po upieczeniu przyjemnie chrupie i jest idealnie słodka. By ją zrobić wystarczy wymieszać 1 szklankę mąki z 1/2 szklanki cukru, a potem dodać ok. 100 g schłodzonego masła w kawałkach i całość rozkruszyć w placach. Potem okruszki należy zlepiać w większe bryłki i pospać nimi bułeczki przed pieczeniem.

Czytaj też:
Robię puszyste ciasto drożdżowe, dodaję truskawki i specjalną kruszonkę. To najlepsze sezonowe drożdżówki
Czytaj też:
Uwielbiam te sezonowe drożdżówki z rabarbarem i kruszonką. Ten przepis dostałam od babci

Źródło: smaki.pl