Omlet z płatkami owsianymi to śniadaniowy ideał. Masz po nim energię, aż do południa

Omlet z płatkami owsianymi to śniadaniowy ideał. Masz po nim energię, aż do południa

Dodano: 
Omlet z płatkami owsianymi
Omlet z płatkami owsianymi Źródło:Shutterstock / Nina Firsova
Szukasz pomysłu na pyszne i zdrowe śniadanie? Proponujemy omlet z płatkami owsianymi. To w zasadzie poranny ideał. Jest bowiem nie tylko bardzo pożywny i smaczny, ale też szybki i łatwy do zrobienia.

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ma bowiem za zadanie dostarczyć energii i składników odżywczych na pierwsze godziny po obudzeniu się. To w dużej mierze od śniadania zależy, czy będziemy mieć siłę do pracy i czy nasz umysł będzie od rana sprawnie działał.

Co powinno zawierać idealne śniadanie?

Zdrowe śniadanie powinno dostarczyć nam energii, której najlepszym źródłem są węglowodany złożone. Energia z nich jest uwalniana stopniowo, więc nie powoduje skokowych zmian poziomu cukru we krwi, a tym samym huśtawki mocy. Takich zdrowych węglowodanów dostarczają przede wszystkim pełnoziarniste produkty zbożowe, np. płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste. Dobre śniadanie powinno też zaopatrzyć nasz organizm w białko. Jest ono potrzebne do prawidłowej pracy mięśni, daje więc siłę, a także uczucie sytości. Znajdziesz je w nabiale, wędlinach i jajach. Wraz z porannym posiłkiem powinniśmy przyjąć też porcję zdrowego tłuszczu, błonnika, witamin i soli mineralnych. Tylko dobrze zbilansowane śniadanie jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi tych wszystkich składników. I taki właśnie jest nasz omlet z płatkami owsianymi.

Omlet – idealny posiłek w 5 minut

Omlet robi się na bazie jaj, które szybko ścinają się na patelni. Na przygotowanie tego posiłku nie trzeba więc dużo czasu, co jest bardzo ważne, gdy spieszymy się do pracy. Istotne jest też to, że ten sam omlet można podać na wytrawnie lub słodko. Jeśli wolisz ten drugi wariant, sprawdź nasz przepis na puszysty omlet na słodko.

Przepis: Omlet z płatkami owsianymi

Robi się go błyskawicznie, bo jajek nie trzeba ubijać, a wystarczy rozmieszać je widelcem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
420

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyJajka wybij do miseczki i energicznie rozmieszaj je widelcem. Dodaj płatki owsiane, trochę soli i pieprzu, wymieszaj.
  2. Smażenie omletaNa patelni rozgrzej olej. Wylej na nią masę jajeczną z płatkami. Smaż ją na średnim ogniu, aż wierzch lekko zacznie się ścinać. Wtedy przy pomocy talerza odwróć omlet na drugą stronę i go dosmaż.

Z czym można podać omlet?

Słodkim dodatkiem do omletu może być miód, konfitura, serek homogenizowany, banan czy inne owoce. W wersji wytrawnej omlet można zjeść np. z serkiem ziarnistym, pomidorem, podduszonym szpinakiem. Wszystko tak naprawdę zależy od naszej pomysłowości i upodobań smakowych.

Czytaj też:
Ten omlet błyskawicznie zniknie z talerzy. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za daniami z jajek
Czytaj też:
Jajecznica na słodko bez grama cukru. Zanim się skrzywisz, po prostu spróbuj

Autor: Renata Materlińska
Źródło: smaki.pl