Jedliście kiedyś twarożek z miodem? Banał? Ale to bez wątpienia jedno z najzdrowszych połączeń dla tych, którzy lubią jeść słodkie śniadania.
Jak zrobić twarożek z miodem?
Mój tata kroił sobie kawałek wiejskiego twarogu, kładł na kanapkę i polewał wszystko miodem. Dla mnie te kanapki z białym serem i miodem to smak dzieciństwa. Dziś czytam porady dietetyków i się uśmiecham: twaróg z miodem jest uznawany za jedno z najzdrowszych śniadań na słodko, zdrowym śniadaniem białkowym, śniadaniem fit. Jego zrobienie jest dziecinnie proste. Nasza propozycja to słodkie śniadanie na bazie chudego twarożku.
Przepis: Twarożek z miodem
Fit wersja słodkiego śniadania.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 363
Składniki
- 200 g chudego twarożku
- 2 łyżki jogurtu
- 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania
- Robienie twarożkuPołącz wszystkie składniki w miseczce. Najprościej zrobić to przy pomocy widelca.
Oczywiście taki twaróg możesz też zrobić w wersji na bogato: wówczas wystarczy wykorzystać tłusty twaróg, który jest sam w sobie bardziej kremowy i zwykle nie wymaga już dodawania śmietanki czy jogurtu. Wtedy wystarczy tylko twarożek i miód.
Jak jeść twarożek z miodem?
Możesz skorzystać z patentu mojego taty i jeść twaróg z miodem na kanapkach, jeśli lubisz słodkie kanapki. Najlepiej wykorzystać tu pieczywo pełnoziarniste. Ale taki twaróg jest dobrym posiłkiem sam w sobie, co potwierdzą osoby będące na dietach niskowęglowodanowych. Duża ilość białka sprawi, że po porcji takiego twarogu organizm będzie dłużej odczuwać sytość.
Twarożek z miodem można podawać z innymi dodatkami. Dosyp do niego ulubione owoce (szczególnie polecam plasterki gruszki, ale mogą to być też np. borówki, jabłka albo maliny) i posiekane orzechy.
Taki twaróg jest też świetnym dodatkiem do naleśników i innych placków na słodko. Można nim także nadziewać pierogi na słodko (wówczas dobrze do masy dodać jajko). W dzieciństwie jadłam też taki twaróg z makaronem. Mama wówczas przesmażała makaron z twarogiem na patelni i polewała wszystko miodem.
Czytaj też:
Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzeniaCzytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki