To najzdrowsze śniadanie na słodko. Mieszam tylko trzy składniki
  • Katarzyna ŚwierczyńskaAutor:Katarzyna Świerczyńska

To najzdrowsze śniadanie na słodko. Mieszam tylko trzy składniki

Dodano: 
Kanapki z twarogiem i miodem
Kanapki z twarogiem i miodem Źródło:Shutterstock / Zoeytoja
Takie śniadanie na słodko uwielbiał mój tata. To najprostsze połączenie zdrowych składników, jakie tylko może być.

Jedliście kiedyś twarożek z miodem? Banał? Ale to bez wątpienia jedno z najzdrowszych połączeń dla tych, którzy lubią jeść słodkie śniadania.

Jak zrobić twarożek z miodem?

Mój tata kroił sobie kawałek wiejskiego twarogu, kładł na kanapkę i polewał wszystko miodem. Dla mnie te kanapki z białym serem i miodem to smak dzieciństwa. Dziś czytam porady dietetyków i się uśmiecham: twaróg z miodem jest uznawany za jedno z najzdrowszych śniadań na słodko, zdrowym śniadaniem białkowym, śniadaniem fit. Jego zrobienie jest dziecinnie proste. Nasza propozycja to słodkie śniadanie na bazie chudego twarożku.

Przepis: Twarożek z miodem

Fit wersja słodkiego śniadania.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
363

Składniki

  • 200 g chudego twarożku
  • 2 łyżki jogurtu
  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

  1. Robienie twarożkuPołącz wszystkie składniki w miseczce. Najprościej zrobić to przy pomocy widelca.

Oczywiście taki twaróg możesz też zrobić w wersji na bogato: wówczas wystarczy wykorzystać tłusty twaróg, który jest sam w sobie bardziej kremowy i zwykle nie wymaga już dodawania śmietanki czy jogurtu. Wtedy wystarczy tylko twarożek i miód.

Jak jeść twarożek z miodem?

Możesz skorzystać z patentu mojego taty i jeść twaróg z miodem na kanapkach, jeśli lubisz słodkie kanapki. Najlepiej wykorzystać tu pieczywo pełnoziarniste. Ale taki twaróg jest dobrym posiłkiem sam w sobie, co potwierdzą osoby będące na dietach niskowęglowodanowych. Duża ilość białka sprawi, że po porcji takiego twarogu organizm będzie dłużej odczuwać sytość.

Twarożek z miodem można podawać z innymi dodatkami. Dosyp do niego ulubione owoce (szczególnie polecam plasterki gruszki, ale mogą to być też np. borówki, jabłka albo maliny) i posiekane orzechy.

Taki twaróg jest też świetnym dodatkiem do naleśników i innych placków na słodko. Można nim także nadziewać pierogi na słodko (wówczas dobrze do masy dodać jajko). W dzieciństwie jadłam też taki twaróg z makaronem. Mama wówczas przesmażała makaron z twarogiem na patelni i polewała wszystko miodem.

Czytaj też:
Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzenia
Czytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki