Sprawdzony przepis na puszysty omlet na słodko. Pomysł na śniadanie ze świeżymi owocami i bitą śmietaną
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Sprawdzony przepis na puszysty omlet na słodko. Pomysł na śniadanie ze świeżymi owocami i bitą śmietaną

Dodano: 
Omlet na słodko
Omlet na słodko Źródło:Shutterstock / SlaterMark10
Omlet to prosta w przygotowaniu i smaczna potrawa z jajek. Omlet na słodko możesz przygotować nie tylko na śniadanie, ale także na obiad. Sprawdź, jak zrobić delikatny w smaku omlet, który zawsze wychodzi idealny.

Z poniższego przepisu przygotujesz jedną porcję dania. Gotowy omlet możesz podawać z ulubionymi dodatkami – ja najczęściej podaję słodki omlet ze świeżymi owocami (kawałkami banana i jabłka posypanymi cynamonem) i domową bitą śmietaną. Oczywiście w miejsce śmietany możesz wykorzystać jogurt lub serek homogenizowany. Wtedy danie będzie mniej kaloryczne.

Rada: pamiętaj, aby do omletu zawsze używać świeżych jajek o temperaturze pokojowej. Najlepiej na 2 godziny przed smażeniem omletu wyjmij jajka z lodówki.

Przepis: Omlet na słodko

Omlet na słodko to pyszne i szybkie danie, które można serwować na różne sposoby.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
380

Składniki

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka klarowanego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 kropla ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem, stopniowo zwiększając obroty, a gdy piana będzie sztywna, dodaj cukier i miksuj jeszcze kilkanaście sekund na najwyższych obrotach. Do ubitej piany dodawaj po 1 żółtku i miksuj do połączenia się składników na niskich obrotach. Dodaj ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę. Wmieszaj mąkę w ubite jajka za pomocą silikonowej szpatułki.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej 1 łyżeczkę klarowanego masła. Wyłóż masę jajeczną na rozgrzany tłuszcz i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni patelni. Smaż omlet na małym ogniu 4-5 minut – spód powinien się zrumienić. Odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze około 2-3 minuty ma małym ogniu.
  3. PodawanieGotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, bitą śmietaną, dżemem, syropem klonowym, musem owocowym, smażonymi jabłkami, cynamonem.

Omlet na słodko – przydatne wskazówki

Omlet na słodko doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. W sezonie letnim polecam jeść go z owocami takimi jak truskawki i maliny.

Z powyższego przepisu możesz również przygotować lekki i puszysty omlet na słono. Do jajek nie dodawaj cukru oraz ekstraktu waniliowego. Masę jajeczną dopraw do smaku solą i pieprzem. Wytrawny omlet podawaj np. z szynką, żółtym serem i papryką. Świetnie smakuje też z kremowym sosem pieczarkowym.

Czytaj też:
Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzenia
Czytaj też:
Jak ugotować jajko na miękko? Stosuj się do tych zasad, a zawsze wyjdzie idealne!