Z poniższego przepisu przygotujesz jedną porcję dania. Gotowy omlet możesz podawać z ulubionymi dodatkami – ja najczęściej podaję słodki omlet ze świeżymi owocami (kawałkami banana i jabłka posypanymi cynamonem) i domową bitą śmietaną. Oczywiście w miejsce śmietany możesz wykorzystać jogurt lub serek homogenizowany. Wtedy danie będzie mniej kaloryczne.
Rada: pamiętaj, aby do omletu zawsze używać świeżych jajek o temperaturze pokojowej. Najlepiej na 2 godziny przed smażeniem omletu wyjmij jajka z lodówki.
Przepis: Omlet na słodko
Omlet na słodko to pyszne i szybkie danie, które można serwować na różne sposoby.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 380
Składniki
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka klarowanego masła
- 2 łyżeczki cukru
- 1 kropla ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania
- Ubijanie jajekOddziel żółtka od białek. Białka ubij mikserem, stopniowo zwiększając obroty, a gdy piana będzie sztywna, dodaj cukier i miksuj jeszcze kilkanaście sekund na najwyższych obrotach. Do ubitej piany dodawaj po 1 żółtku i miksuj do połączenia się składników na niskich obrotach. Dodaj ekstrakt waniliowy i przesianą mąkę. Wmieszaj mąkę w ubite jajka za pomocą silikonowej szpatułki.
- SmażenieNa patelni rozgrzej 1 łyżeczkę klarowanego masła. Wyłóż masę jajeczną na rozgrzany tłuszcz i równomiernie rozprowadź na całej powierzchni patelni. Smaż omlet na małym ogniu 4-5 minut – spód powinien się zrumienić. Odwróć omlet na drugą stronę i smaż jeszcze około 2-3 minuty ma małym ogniu.
- PodawanieGotowy omlet podawaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, bitą śmietaną, dżemem, syropem klonowym, musem owocowym, smażonymi jabłkami, cynamonem.
Omlet na słodko – przydatne wskazówki
Omlet na słodko doskonale smakuje na ciepło oraz na zimno. W sezonie letnim polecam jeść go z owocami takimi jak truskawki i maliny.
Z powyższego przepisu możesz również przygotować lekki i puszysty omlet na słono. Do jajek nie dodawaj cukru oraz ekstraktu waniliowego. Masę jajeczną dopraw do smaku solą i pieprzem. Wytrawny omlet podawaj np. z szynką, żółtym serem i papryką. Świetnie smakuje też z kremowym sosem pieczarkowym.
Czytaj też:
Bułki w jajku to przysmak z czerstwego pieczywa. Domownicy je uwielbiają, a ja nie wyrzucam jedzeniaCzytaj też:
Jak ugotować jajko na miękko? Stosuj się do tych zasad, a zawsze wyjdzie idealne!