Ten omlet błyskawicznie zniknie z talerzy. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za daniami z jajek
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Ten omlet błyskawicznie zniknie z talerzy. Pokochają go nawet osoby, które nie przepadają za daniami z jajek

Dodano: 
Omlet
Omlet Źródło:Shutterstock / Other edge
Klasyczny omlet to potrawa kuchni francuskiej. Jajka w tej formie zwykle podaję na śniadanie lub kolację, jednak omlet idealnie sprawdza się także jako samodzielny posiłek, którym można zastąpić tradycyjny obiad. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić omlet, to koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Klasyczny omlet to bardzo proste danie, które możesz podawać z różnymi dodatkami – na słono i na słodko. Sekret idealnej konsystencji i smaku klasycznego omletu tkwi w sposobie smażenia. Aby omlet szybko się ściął i nie przypalił, trzeba w odpowiedni sposób rozgrzać patelnię. Nigdy nie smażę omletu na oleju. Rodzaj użytego tłuszczu wpływa bowiem na jego smak, dlatego zwykle wybieram klarowane lub świeże masło, ewentualnie smalec. Jeżeli przygotowuję omlet w wersji na słono i mam w lodówce domowy boczek gotowany lub pieczony, to przed wylaniem na patelnię masy jajecznej smaruję ją odkrojoną z boczku skórą, na której znajduje się tłuszcz.

Wskazówki: omlet należy przygotowywać ze świeżych jajek. Najlepsze są jajka od kur z wolnego wybiegu lub jajka wiejskie. Jajka do przygotowania omletu wyjmij wcześniej z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Aby uniknąć problemów podczas smażenia omletu, użyj patelni z nieprzywierającą powłoką.

Rada: jeżeli chcesz podać klasyczny omlet ze słodkimi dodatkami, to nie dodawaj do niego pieprzu.

Przepis: Omlet

Podstawowy przepis na klasyczny omlet, który pasuje do różnych dodatków. Ograniczeniem w ich wyborze jest tylko nasza wyobraźnia.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
8 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
450

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

  1. Połączenie składnikówJajka wbij do miseczki i roztrzep za pomocą widelca lub rózgi kuchennej. Dodaj mleko (możesz zastąpić je wodą), szczyptę soli i nieco świeżo zmielonego pieprzu. Wymieszaj, żeby wszystkie składniki się połączyły.
  2. SmażenieSuchą patelnię ustaw na średniej wielkości palniku i rozgrzej na małej mocy lub ogniu. Sprawdź, lekko zbliżając dłoń, czy jej powierzchnia lekko się rozgrzała. Zwiększ moc palnika i dodaj na patelnię klarowane masło. Wlej masę jajeczną na rozgrzany tłuszcz i okrężnym ruchem rozprowadź po całej powierzchni patelni. Smaż omlet na średniej mocy palniku, od czasu do czasu delikatnie potrząsając patelnią. Możesz też podważać brzegi omletu i przechylając patelnię, zlewać nadmiar surowej masy jajecznej. Klasyczny omlet powinien mieć lekko galaretowaty wierzch. Jeżeli nie lubisz niedopieczonych jajek, to możesz przykryć patelnię pokrywką lub delikatnie przewrócić omlet na drugą stronę za pomocą długiej szpatułki. Czas smażenia omletu to około 8-10 minut. Gdy omlet jest gotowy, złóż go na pół i przełóż na talerz.

Omlet z powyższego przepisu nie wymaga przewracania, bo jest przygotowywany z niewielkiej ilości jajek. Jeżeli chcesz zrobić omlet np. z 6 jaj, to dopiecz go przez kilka minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Co zrobić, by omlet był puszysty?

Z powyższego przepisu usmażysz również puszysty omlet. W tym celu oddziel żółtka od białek. Następnie z białek ubij pianę. Dodaj ją do roztrzepanych wcześniej z mlekiem oraz przyprawami żółtek i delikatnie połącz, mieszając za pomocą silikonowej szpatułki. Tak, by piana z białek nie opadła.

Omlet – propozycje podania

Gotowy omlet możesz podawać z ulubionymi dodatkami. Klasyczna wersja tego dania serwowana jest m.in. z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Wytrawny omlet możesz również podawać np. z szynką, żółtym serem, pomidorami, pieczarkami.

Jeśli masz chęć na omlet na słodko, polecam wersję z bananem i cynamonem. Smakuje świetnie. Plasterki banana posypane cynamonem najlepiej położyć na omlet w trakcie smażenia, gdy ten zaczyna się ścinać. Następnie zdejmując danie z patelni, złóż omlet na pół, tak aby banany były w środku. Podawaj posypany cukrem pudrem lub polany syropem klonowym.

Czytaj też:
Dutch baby to puszysty pieczony naleśnik. Przepis jedynie z 4 składników
Czytaj też:
Prosta czynność sprawia, że naleśniki wychodzą idealne. Wiele osób zapomina o tym patencie