Jesienią zawsze robię tę konfiturę z dyni. Mama miała na nią genialny patent

Jesienią zawsze robię tę konfiturę z dyni. Mama miała na nią genialny patent

Dodano: 
Konfitura z dyni
Konfitura z dyni Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Słoiczek złocistej konfitury na półce w spiżarni to smak, do którego zawsze chce się wracać. Pasuje i do słodkich dodatków i do wytrawnych.

Kiedy byłem dzieckiem, mama kroiła wielką dynię na kawałki i gotowała z przyprawami, które pachniały w całym domu. Ta konfitura to dla mnie powrót do tamtych chwil. Uwielbiam smarować nią świeże pieczywo, ale jeszcze bardziej cenię ją jako dodatek do pieczonych mięs. To połączenie słodyczy i korzennych nut sprawia, że zwykły obiad nabiera świątecznego charakteru.

Jak zrobić konfiturę z dyni?

Najlepszy smak konfitury uzyskasz, wybierając dynię hokkaido lub muscat, bo mają intensywny kolor i lekko orzechowy posmak. Skórkę z cytryny najlepiej ścierać na drobnej tarce tylko z wierzchu (bez białej warstwy), żeby uniknąć goryczy. Jeżeli chcesz bardziej wytrawną wersję, dodaj odrobinę chili albo szczyptę pieprzu. Taka konfitura świetnie podbije smak w duecie z mięsem.

Do deserów natomiast możesz wzbogacić konfiturę wanilią lub anyżem. Warto pamiętać, że zbyt długo gotowana dynia może stracić swój kolor, dlatego mieszaj często i nie przesadzaj z czasem duszenia.

Przepis: Konfitura z dyni do deserów i mięs

Aromatyczna konfitura z dyni, słodka i korzenna, świetna do ciast, serów i pieczonych mięs.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
389 w każdej porcji

Składniki

  • 1,5 kg dyni obranej i pokrojonej w kostkę
  • 500 g cukru
  • 1 cytryna (sok i skórka)
  • 1 laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie dyniDo garnka włóż dynię, zalej wodą, dodaj cukier, sok i skórkę cytrynową. Duś, mieszając, aż dynia zacznie się rozpadać.
  2. Dodanie przyprawWrzuć laskę cynamonu, goździki i imbir. Gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i nabierze złotego koloru.
  3. Utrwalenie i zamknięcieWyjmij przyprawy, gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć i pasteryzuj 15 minut.

Z czym podawać konfiturę z dyni?

Konfitura z dyni to nie tylko dodatek do deserów – jej słodycz i korzenny aromat świetnie komponują się także z daniami wytrawnymi. Oto sześć propozycji, które warto wypróbować.

Dania wytrawne:

  • Pieczony camembert z konfiturą – rozgrzany ser z chrupiącą skórką i płynnym wnętrzem idealnie łączy się z dyniową słodyczą, tworząc wyrafinowaną przystawkę.
  • Grillowany kurczak z glazurą – konfitura z dyni jako baza do glazury nadaje mięsu lekko słodki, korzenny smak, który świetnie kontrastuje z przyprawami.
  • Sałatka z rukolą, kozim serem – dodanie konfitury do dressingu podkreśla smak sera i rukoli, tworząc ciekawą kompozycję słodko-wytrawną.

Dania na słodko:

  • Placuszki twarogowe – miękkie, lekko słone placuszki z twarogu z dodatkiem dyniowej konfitury to idealne śniadanie lub deser.
  • Tarta z kremem waniliowym – na kruchym spodzie rozsmaruj krem waniliowy, a na wierzch dodaj konfiturę – efektowny i aromatyczny wypiek.
  • Naleśniki z mascarpone – delikatne naleśniki z kremowym mascarpone i konfiturą z dyni tworzą deser, który zachwyca smakiem i wyglądem.

Czytaj też:
Moja mama robi obłędne kieszonki z ciasta francuskiego. Dwa składniki i powrót do dzieciństwa
Czytaj też:
Ta lekka sałatka poleca się nie tylko do mięs. Żałuję, że wcześniej jej nie znałam