Idealnie kruche ciasteczka chałwowe w 20 minut! Rodzina zawsze pyta, kiedy zrobię je znowu

Idealnie kruche ciasteczka chałwowe w 20 minut! Rodzina zawsze pyta, kiedy zrobię je znowu

Dodano: 
Ciasteczka chałwowe z tahini
Ciasteczka chałwowe z tahini Źródło: Shutterstock / Stanislav71
Tym ciasteczkom nie można się oprzeć. Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, moja rodzina za nimi przepada. Polecam przepis na kruche ciastka chałwowe, które swój smak zawdzięczają zdrowej i pożywnej paście.

Smakową bazą tych pysznych ciasteczek jest pasta tahini. To specjał o bliskowschodnim rodowodzie, znany od tysięcy lat. Pasta tahini była używana już w starożytnej Mezopotamii i Egipcie jako źródło energii oraz cenny składnik diety. Przygotowywana jest na bazie nasion sezamu. To właśnie dzięki obecności tłuszczów zawartych w tej sezamowej paście oraz masła, ciasteczka mogą być przechowywane przez kilka dni, bez utraty smaku i aromatu. Oczywiście powinny być umieszczone w szczelnym pojemniku.

Jak zrobić ciasteczka chałwowe z tahini?

Przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać składniki, a z ciasta uformować ciasteczka, posypać je sezamem i upiec. Optymalny czas pieczenia to 15 minut, do zrumienienia brzegów. Ciasteczka będą miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Stwardnieją podczas stygnięcia, więc uważaj, żeby ich nie przepiec, bo staną się zbyt suche.

Porada: jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody, mleka lub więcej tahini. Jeśli wyszło zbyt lepkie, schłodź je w lodówce przez 15–20 minut.

Z ciasteczek łatwo przygotować wersję bezglutenową. Wystarczy, że zastąpisz mąkę pszenną mąką ryżową, kokosową lub migdałową. Pamiętaj, że może być konieczne dostosowanie ilości pozostałych składników, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Przepis: Ciasteczka chałwowe z tahini

Wyjątkowo smaczne ciasteczka na bazie pasty tahini. Ich orientalny smak podkręca sezamowa posypka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
8 min.
Czas gotowania
12 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
187 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g pasty tahini
  • 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Do dekoracji:

  • 3 łyżki sezamu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówMąkę przesiej dwukrotnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W misce połącz tahini, masło i cukier puder. Następnie dodaj mąkę z proszkiem i solą. Mieszaj, aż ciasto będzie miało gładką, elastyczną konsystencję.
  2. Formowanie ciasteczekOdrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłonią. Każde ciasteczko posyp sezamem, lekko dociskając, aby się przykleił.
  3. Pieczenie ciasteczekRozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasteczka i piecz je przez 12–15 minut, aż będą lekko złote na brzegach.
  4. Studzenie ciasteczekPozostaw ciasteczka do wystygnięcia na kratce, aby stwardniały i uzyskały odpowiednią strukturę.

Jak podawać ciasteczka chałwowe z tahini?

Ciasteczka znakomicie smakują na słodko podane z herbatą miętową lub kawą po turecku, aby podkreślić ich bliskowschodni rodowód. Możesz je również zaserwować w wersji bardziej wytrawnej. Wystarczy, że w przepisie zmniejszysz ilość cukru, a po upieczeniu podasz je jako przekąskę z hummusem lub jogurtem greckim.

Co można dodać do ciasteczek chałwowych z tahini?

Smak ciasteczek można wzbogacić przez dodanie do ciasta rodzynek lub kawałków posiekanej czekolady. Znakomicie sprawdzą się także orzechy, np. pistacje czy orzechy włoskie oraz migdały.

Czytaj też:
Krem sułtański podbijał serca Polaków w PRL-u. Poznaj przepis na ten dawny smak luksusu
Czytaj też:
Batoniki owsiane w 20 minut. Ta zdrowa przekąska dla dzieci podbija serca mam