Smakową bazą tych pysznych ciasteczek jest pasta tahini. To specjał o bliskowschodnim rodowodzie, znany od tysięcy lat. Pasta tahini była używana już w starożytnej Mezopotamii i Egipcie jako źródło energii oraz cenny składnik diety. Przygotowywana jest na bazie nasion sezamu. To właśnie dzięki obecności tłuszczów zawartych w tej sezamowej paście oraz masła, ciasteczka mogą być przechowywane przez kilka dni, bez utraty smaku i aromatu. Oczywiście powinny być umieszczone w szczelnym pojemniku.
Jak zrobić ciasteczka chałwowe z tahini?
Przygotowanie ciasteczek jest bardzo proste. Wystarczy zmieszać składniki, a z ciasta uformować ciasteczka, posypać je sezamem i upiec. Optymalny czas pieczenia to 15 minut, do zrumienienia brzegów. Ciasteczka będą miękkie zaraz po wyjęciu z piekarnika. Stwardnieją podczas stygnięcia, więc uważaj, żeby ich nie przepiec, bo staną się zbyt suche.
Porada: jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody, mleka lub więcej tahini. Jeśli wyszło zbyt lepkie, schłodź je w lodówce przez 15–20 minut.
Z ciasteczek łatwo przygotować wersję bezglutenową. Wystarczy, że zastąpisz mąkę pszenną mąką ryżową, kokosową lub migdałową. Pamiętaj, że może być konieczne dostosowanie ilości pozostałych składników, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
Przepis: Ciasteczka chałwowe z tahini
Wyjątkowo smaczne ciasteczka na bazie pasty tahini. Ich orientalny smak podkręca sezamowa posypka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Bliskowschodnia
- Czas przygotowania
- 8 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 187 w każdej porcji
Składniki
- 150 g pasty tahini
- 100 g cukru pudru 300 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Do dekoracji:
- 3 łyżki sezamu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówMąkę przesiej dwukrotnie, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W misce połącz tahini, masło i cukier puder. Następnie dodaj mąkę z proszkiem i solą. Mieszaj, aż ciasto będzie miało gładką, elastyczną konsystencję.
- Formowanie ciasteczekOdrywaj kawałki ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszcz je delikatnie dłonią. Każde ciasteczko posyp sezamem, lekko dociskając, aby się przykleił.
- Pieczenie ciasteczekRozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Ułóż na niej ciasteczka i piecz je przez 12–15 minut, aż będą lekko złote na brzegach.
- Studzenie ciasteczekPozostaw ciasteczka do wystygnięcia na kratce, aby stwardniały i uzyskały odpowiednią strukturę.
Jak podawać ciasteczka chałwowe z tahini?
Ciasteczka znakomicie smakują na słodko podane z herbatą miętową lub kawą po turecku, aby podkreślić ich bliskowschodni rodowód. Możesz je również zaserwować w wersji bardziej wytrawnej. Wystarczy, że w przepisie zmniejszysz ilość cukru, a po upieczeniu podasz je jako przekąskę z hummusem lub jogurtem greckim.
Co można dodać do ciasteczek chałwowych z tahini?
Smak ciasteczek można wzbogacić przez dodanie do ciasta rodzynek lub kawałków posiekanej czekolady. Znakomicie sprawdzą się także orzechy, np. pistacje czy orzechy włoskie oraz migdały.
Czytaj też:
Krem sułtański podbijał serca Polaków w PRL-u. Poznaj przepis na ten dawny smak luksusuCzytaj też:
Batoniki owsiane w 20 minut. Ta zdrowa przekąska dla dzieci podbija serca mam