Syrop z rokitnika robię od wielu lat. Korzystamy z niego przez całą zimę, wspomagając organizm w sezonie infekcyjnym oraz latem, bo doskonale orzeźwia w ciepłe dni.
Co to jest rokitnik i na co pomaga?
Rokitnik to niezwykły krzew, którego owoce zaliczane są do grupy superfoods. Stanowią cenne źródło wielu składników odżywczych, w tym rekordowej ilości witaminy C (nawet 10 razy więcej niż cytryna!), a także witamin z grupy B, witaminy E, K, prowitaminy A i witaminy D. Niepozorne owoce zawierają również cenne minerały np. potas, żelazo, magnez, wapń oraz flawonoidy i antyoksydanty, które redukują wolne rodniki tlenowe. Syrop z rokitnika jest szczególnie polecany jako wsparcie funkcjonowania układu immunologicznego. Korzystnie wpływa też na układ krążenia, układ pokarmowy, skórę, włosy i paznokcie.
Jak przygotować syrop z rokitnika?
Przygotowanie zdrowego syropu z rokitnika jest proste i szybkie. Często owoce zbieram po pierwszych przymrozkach, bo wówczas tracą charakterystyczną cierpkość. Nieprzemrożone owoce trzeba włożyć na noc do zamrażalnika.
Owoce myję i starannie osuszam, a następnie umieszczam w garnku i zasypuję cukrem (stosuję proporcje 2:1, ale możesz zwiększyć ilość cukru). Zasypane cukrem owoce powinny podgrzewać się na bardzo małym ogniu. Bogaty w składniki odżywcze syrop zamykam w słoiczkach. Ze składników w moim przepisie uzyskuje 5 porcji po 200 ml.
Przepis: Syrop z rokitnika
Rokitnik w postaci przetworu, mimo dodatku cukru, wnosi sporo cennych składników odżywczych.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 503 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg owoców rokitnika
- 500 g cukru
Dodatkowo:
- 700 ml wody
Sposób przygotowania
- Przygotowanie owocówOwoce rokitnika oddziel od łodyżek i umieść na noc w zamrażalniku, jeżeli nie zostały zebrane po przymrozkach, a następnie umyj i starannie osusz papierowym ręcznikiem.
- GotowanieUmieść rokitnik w rondlu z grubym dnem, zasyp cukrem, dodaj 350 ml zimnej wody i podgrzewaj na małym ogniu. Jeżeli chcesz przyśpieszyć przygotowanie syropu, to rozgnieć owoce tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Gdy owoce zmiękną, dodaj 350 ml gorącej wody i gotuj jeszcze 10 minut.
- OdcedzaniePrzygotuj duże sitko i wyłóż je gazą. Odcedź syrop, a pozostałe na gazie owoce mocno odciśnij.
- Przelewanie do słoików i pasteryzowaniePrzelej syrop z rokitnika do wyparzonych, suchych słoików/butelek i zakręć. Pasteryzuj, w zależności od temperatury syropu od zimnej lub ciepłej wody, przez 10 minut. Czas pasteryzacji liczy się od momentu wrzenia. Gotowe przetwory ustaw na zakrętkach. Gdy syrop ostygnie, przenieś go w ciemne, chłodne miejsce.
Opcjonalne dodatki do syropu z rokitnika
Smak syropu można podbić, dodając aromatyczne przyprawy, np. goździki, laskę cynamonu, kardamon czy anyż. Przyprawy powinny podgrzewać się razem z owocami, aby uwolniły aromat. Dodatek przypraw korzennych sprawia, że syrop z rokitnika lepiej rozgrzewa, pomaga chronić się przed infekcjami i zyskuje wyjątkowy smak. Inne dodatki to np. miód, świeży korzeń imbiru czy kurkumy.
Jak stosować syrop z rokitnika?
Przetwory z rokitnika to cenne wsparcie dla organizmu, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Syrop można dodawać go do herbaty, grzanego wina i piwa (przyjemnie rozgrzewa w chłodne dni) oraz rozcieńczać wodą i przygotować orzeźwiający napój na upały. Syrop świetnie sprawdzi się również jako dodatek do deserów w pucharkach, owocowych i owocowo-warzywnych koktajli, owsianek, ciast i naleśników.
Czytaj też:
Od jesieni każdy dzień zaczynamy kieliszkiem tego napoju. Choroby omijają nas szerokim łukiemCzytaj też:
Najzdrowszy dodatek do zielonej herbaty. Infekcje trzymają się z daleka, kilogramy lecą w dół