Wrzesień to wciąż sezon na smaczne śliwki. Można je jeść na przekąskę, dodawać do mięs, ciast i deserów. Doskonale nadają się też na przetwory. Każdy z pewnością zna śliwkowe powidła, ale u mnie numerem jeden są te śliwki marynowane z przepisu mojego dziadka. Pamiętam, że zawsze robił je na zimę, a ja zajadałam się nimi przy okazji różnych uroczystości. Dziś wracam do tej receptury.
Jakie śliwki przeznaczyć do marynowania?
Do marynowania najlepiej nadają się śliwki węgierki. To dlatego, że mają mało wody, są mięsiste i bardzo dobrze utrzymują kształt. By jednak rzeczywiście nie rozpadły się w czasie pasteryzacji, należy wybrać dojrzałe, ale twarde owoce. Nie powinny mieć żadnych uszkodzeń, ani plam.
Jak zrobić delikatne śliwki w occie?
Czasami w sklepie można spotkać śliwki w occie, czyli marynowane. Jednak te z przepisu mojego dziadka były delikatne i miały doskonale wyważony smak. Ocet był w nich lekko wyczuwalny, tak, że było wiadomo, że to wytrawna wersja przetworów. Nie dominował jednak smakowo, ani nie kręcił w nosie, gdy się jadło śliwki. Dziadek dodawał bowiem do marynaty 5 razy mniej octu, niż wody. Ja od kilku lat robię śliwki w occie dokładnie według receptury dziadka i przyznam, że wielu znajomych już się nimi zachwyciło.
Przepis: Śliwki w occie
Marynowane śliwki w słodko-kwaśnej zalewie
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 50 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg śliwek węgierek
- 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
- 2,5 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 4-5 goździków
- 2 listki laurowe
- 1 kawałek cynamonu
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówŚliwki umyj, osusz i ponakłuwaj wykałaczką (dzięki temu nie popękają). Do garnka wlej wodę, ocet i wsyp cukier. Dodaj przyprawy i zagotuj zalewę.
- Napełnianie i pasteryzacjaDo wyparzonych słoików włóż śliwki, zalej gorącą zalewą i od razu zakręć. Pasteryzuj 10 minut od zagotowania wody w garnku. Odstaw do wystudzenia i przechowuj w chłodnym miejscu.
Wskazówka: Do marynaty można też dorzucić małą gałązkę tymianku lub rozmarynu. Doda śliwkom żywicznego smaku.
Do czego podać śliwki w occie?
Śliwki w occie mojego dziadka były serwowane przy okazji różnych domowych uroczystości. Stanowiły doskonały dodatek do mięs pieczonych i drobiu, np. do kaczki, gęsi, schabu, pieczonej wołowiny. Ja lubiłam je też zajadać w towarzystwie pasztetu. Dobrze też jednak będą pasować do wędlin i deski serów. Można je dorzucić również do sałatki z rukolą, kozim serem i orzechami albo zrobić z nich składnik przekąskowych koreczków.
Czytaj też:
Nektarynki są teraz tanie. Teściowa robi z nich obłędną konfiturę do słoikówCzytaj też:
Takiego dżemu nie ma w sprzedaży, a jest pyszny. Co roku robię kilka słoiczków, bo rodzina go uwielbia