To przekąska wprost idealna: łatwa i tania do przygotowania, smaczna i efektowna. Do jej przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: gotowe ciasto francuskie, szynka i ser. Mogą to być również inne dodatki, a kilka smacznych inspiracji podajemy niżej.
Jak zrobić chrupiące choinki z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie kupisz niemal w każdym sklepie, ale jeśli zależy ci na jakości, warto zwrócić uwagę na etykietę. Dobre gotowe ciasto francuskie powinno mieć jak najprostszy skład: mąkę, masło, wodę i sól. Warto zwrócić uwagę, czy producent używa masła, czy tłuszczów roślinnych. Zawsze lepszym wyborem będzie ciasto na bzie masła, bo to ono odpowiada za smak i prawidłowe listkowanie. Ciasto powinno być schłodzone, elastyczne i jednolicie jasne, bez szarych plam czy zapachu margaryny. Po upieczeniu dobre ciasto francuskie wyraźnie rośnie, tworzy cienkie, chrupiące warstwy i nie nasiąka tłuszczem. Jeśli na opakowaniu podany jest krótki termin przydatności i brak długiej listy dodatków, to zwykle dobry znak jakości.
Do naszych choinek wystarczy szynka i ser, a rozmącone mlekiem jajko sprawi, że przekąska będzie po upieczeniu miała ładny kolor. Po upieczeniu udekoruj choinki: na końcówki patyczków nadziej wycięte z sera gwiazdki. Mogą to być też inne dodatki: np. pomidorki koktajlowe lub oliwki.
Przepis: Chrupiące choinki
Pyszna przekąska z ciasta francuskiego.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 196 w każdej porcji
Składniki
- 1 gotowe ciasto francuskie
- 8 plasterków szynki
- 8 plasterków sera
dodatkowo:
- 1 jajko rozmącone z łyżką mleka
- żółty ser do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie choinekNa cieście francuskim ułóż plastry szynki i sera, złóż ciasto na pół. Potnij tak przygotowane ciasto na paski. Paski nadziewaj na patyczki, tworząc kształt choinki (patrz zdjęcie)
- Pieczenie choinekUkładaj choinki na blasze. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Inne pomysły na chrupiące choinki
Tę przekąskę możesz zrobić na wiele sposobów. Zamiast szynki i sera możesz wykorzystać np. czerwone lub zielone pesto, śmietankowy serek, szpinak wymieszany z fetą czy starte pieczarki przesmażone z cebulką.
Warto wiedzieć, że chrupiące choinki można zrobić również w wersji na słodko, np. z masą makową, kremem czekoladowym czy powidłami śliwkowymi.
Czytaj też:
Wrzucam do piekarnika i gotowe. Ta prosta marynata sprawia, że pałki z kurczaka zawsze są soczysteCzytaj też:
Świąteczne praliny lepsze niż z cukierni. Bez pieczenia i cukru, dobre nawet dla wegan
