Chrupiące choinki zrobisz ekspresowo. Pyszna przekąska na święta i na sylwestra

Chrupiące choinki zrobisz ekspresowo. Pyszna przekąska na święta i na sylwestra

Dodano: 
Chrupiące choinki
Chrupiące choinki Źródło: Shutterstock / irina2511
Chrupiące choinki z gotowego ciasta to ekspresowa i zarazem efektowna przekąska. Sprawdzi się zarówno na Boże Narodzenie jak i na sylwestra.

To przekąska wprost idealna: łatwa i tania do przygotowania, smaczna i efektowna. Do jej przygotowania potrzebne jest tylko kilka składników: gotowe ciasto francuskie, szynka i ser. Mogą to być również inne dodatki, a kilka smacznych inspiracji podajemy niżej.

Jak zrobić chrupiące choinki z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie kupisz niemal w każdym sklepie, ale jeśli zależy ci na jakości, warto zwrócić uwagę na etykietę. Dobre gotowe ciasto francuskie powinno mieć jak najprostszy skład: mąkę, masło, wodę i sól. Warto zwrócić uwagę, czy producent używa masła, czy tłuszczów roślinnych. Zawsze lepszym wyborem będzie ciasto na bzie masła, bo to ono odpowiada za smak i prawidłowe listkowanie. Ciasto powinno być schłodzone, elastyczne i jednolicie jasne, bez szarych plam czy zapachu margaryny. Po upieczeniu dobre ciasto francuskie wyraźnie rośnie, tworzy cienkie, chrupiące warstwy i nie nasiąka tłuszczem. Jeśli na opakowaniu podany jest krótki termin przydatności i brak długiej listy dodatków, to zwykle dobry znak jakości.

Do naszych choinek wystarczy szynka i ser, a rozmącone mlekiem jajko sprawi, że przekąska będzie po upieczeniu miała ładny kolor. Po upieczeniu udekoruj choinki: na końcówki patyczków nadziej wycięte z sera gwiazdki. Mogą to być też inne dodatki: np. pomidorki koktajlowe lub oliwki.

Przepis: Chrupiące choinki

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
196 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 8 plasterków szynki
  • 8 plasterków sera

dodatkowo:

  • 1 jajko rozmącone z łyżką mleka
  • żółty ser do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie choinekNa cieście francuskim ułóż plastry szynki i sera, złóż ciasto na pół. Potnij tak przygotowane ciasto na paski. Paski nadziewaj na patyczki, tworząc kształt choinki (patrz zdjęcie)
  2. Pieczenie choinekUkładaj choinki na blasze. Posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni.

Inne pomysły na chrupiące choinki

Tę przekąskę możesz zrobić na wiele sposobów. Zamiast szynki i sera możesz wykorzystać np. czerwone lub zielone pesto, śmietankowy serek, szpinak wymieszany z fetą czy starte pieczarki przesmażone z cebulką.

Warto wiedzieć, że chrupiące choinki można zrobić również w wersji na słodko, np. z masą makową, kremem czekoladowym czy powidłami śliwkowymi.

Czytaj też:
Wrzucam do piekarnika i gotowe. Ta prosta marynata sprawia, że pałki z kurczaka zawsze są soczyste
Czytaj też:
Świąteczne praliny lepsze niż z cukierni. Bez pieczenia i cukru, dobre nawet dla wegan