Świąteczne praliny lepsze niż z cukierni. Bez pieczenia i cukru, dobre nawet dla wegan

Świąteczne praliny lepsze niż z cukierni. Bez pieczenia i cukru, dobre nawet dla wegan

Dodano: 
Zdrowe praliny z daktyli i migdałów
Zdrowe praliny z daktyli i migdałów Źródło: Shutterstock / New Africa
W okresie świątecznym obowiązkowo robię te praliny. Nie wszyscy goście jedzą nabiał i jajka, więc zamiast częstować ich ciastami, podaję zdrowe słodkości. Mało przy nich pracy, a smakują nie tylko weganom.

Ile to razy odwiedził mnie ktoś, kto nie jadł nabiału albo liczył kalorie. Kiedyś nie miałabym dla niego deseru, ale dziś jestem przygotowana na takie sytuacje. Praliny robię na okrągło i zawsze mam w lodówce, a nadmiar często zamrażam. Ten łatwy przepis lubię najbardziej, bo kulki mają niewiele cukru, a za to sporo białka i błonnika. Przede wszystkim jednak świetnie smakują.

Jak zrobić praliny z daktyli i migdałów?

Bazą tej słodkiej przekąski są miękkie daktyle i tarte migdały, choć można też sięgnąć po mąkę migdałową lub zblanszowane i obrane nasiona. Składniki blenduję z olejem kokosowym i ekstraktem waniliowym, po czym zagęszczam kakao. Ich konsystencja utwardza się dodatkowo w lodówce, gdy olej zmienia konsystencję na stałą.

Uformowane kulki obtaczam w wiórkach kokosowych oraz kakao, ale można użyć także mielonych lub posiekanych migdałów czy połamanych płatków migdałowych. Aby przekąska nabrała koloru, jako posypkę można wykorzystać siekane pistacje czy pokruszone liofilizowane owoce.

Tak przygotowane praliny dostarczają 2 razy więcej białka niż te kupne (około 10 procent i ponad 1,5 g na sztukę), a przy tym mają mniej cukru i tłuszczu. Dorównują również surowym kulkom energetycznym, sprzedawanym jako produkt „fit”. Biją je wszystkie na głowę pod względem zawartości błonnika, którego mają ok. 15 g w stugramowej porcji i 2,3 g w sztuce.

Przepis: Praliny z daktyli i migdałów

Pyszne słodkie kulki ze zdrowych roślinnych składników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
30
Liczba kalorii
62 w każdej porcji

Składniki

  • 240 g miękkich daktyli bez pestek
  • 100 g tartych migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 60 g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 35 g drobnych wiórków kokosowych

Sposób przygotowania

  1. Blendowanie masyRozpuść olej kokosowy. Włóż daktyle, migdały, olej i ekstrakt waniliowy do blendera i zmiksuj na masę bez grudek. Dodaj 4 łyżki kakao i sól, połącz składniki.
  2. Formowanie pralinUformuj z masy około 30 równych kulek. Obtocz połowę w wiórkach kokosowych, a połowę w pozostałym kakao. Umieść je w papilotkach, zamknij w szczelnym pojemniku i trzymaj w lodówce.

Domowe praliny – wskazówki

Do przygotowania pralin daktylowych najlepszy jest blender czy malakser o dużej mocy. Można użyć też zwykłego urządzenia, ułatwiając sobie pracę przez posiekanie daktyli. Jeśli nie są wystarczająco miękkie, warto namoczyć je wcześniej w niewielkiej ilości wody.

Podstawą trufli mogą być inne suszone owoce, zwłaszcza śliwki, morele czy rodzynki, a także dowolne orzechy czy masło orzechowe. Masę spoi nie tylko olej kokosowy, ale również roztopiona czekolada. Można dodatkowo oblać nią gotowe słodycze, w czym pomaga paczka patyczków do szaszłyków. Nabijam na nie kulki, polewam czekoladą za pomocą łyżki i odstawiam do wysokiego i szerokiego naczynia, by praliny się ze sobą nie stykały.

Czytaj też:
Pięć składników i blender. Zamiast kupować, obłędne kulki mocy robię sama
Czytaj też:
Te pyszne trufle były hitem PRL-u. Ich sekretem jest nietypowy składnik