Tuńczyk z puszki i dwa dodatki. Ta prosta pasta króluje na moich kanapkach

Tuńczyk z puszki i dwa dodatki. Ta prosta pasta króluje na moich kanapkach

Dodano: 
Pasta z tuńczyka
Pasta z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Już nie kupuję szynki czy sera w plasterkach, bo na moich kanapkach królują pasty. Zwłaszcza ta prosta i smaczna z tuńczyka. Jej przygotowanie jest szybkie, a wszyscy zjadają z ochotą.

Uwielbiam pasty do pieczywa – za ich smak, różnorodność i łatwość przygotowania. Niektóre, tak jak tę z tuńczyka z puszki, robi się bardzo szybko. Doskonale sprawdza się na śniadanie i na kolację. Można też jednak podać ją np. na krakersach czy kawałkach warzyw na elegancką przekąskę.

Jakiego tuńczyka wybrać na pastę?

Na pastę zwykle przeznaczam tuńczyka w oleju lub oliwie. To dlatego, że ma pełniejszy smak i nie trzeba zbyt wielu dodatków, by pasta wyszła genialna. Oprócz zalewy ważny jest też stopień rozdrobnienia mięsa. Ja szczególnie polecam filet z tuńczyka, bo po lekkim odsączeniu rybę można przełożyć na talerz i rozdrobnić według uznania. Tuńczyk w kawałkach zwykle jest tak mocno rozdrobniony, że trudno go odsączyć z nadmiaru płynu.

Jak zrobić pyszną pastę z tuńczyka?

Ulubiona pasta z tuńczyka mojej rodziny to ta z dodatkiem gotowanych na twardo jaj. Doskonale balansują one smak i konsystencję rybiego mięsa, a jednocześnie doskonale się z nim komponują. Do pasty zwykle dodaję też jeszcze jeden składnik. Jest nim kremowy twarożek, który z łatwością spaja składniki. Jest chudszy od majonezu, a też dodaje smarowidłu lekkiej, kwaskowej nuty. Na koniec pastę wystarczy doprawić do smaku solą i pieprzem i w zasadzie jest gotowa do smarowania. Wcześniej warto jednak ją schłodzić.

Przepis: Aksamitna pasta z tuńczyka

Prosta i szybka do przygotowania pasta z tuńczyka z puszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kremowego twarożku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • papryka mielona wędzona i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTuńczyk odsącz z zalewy, rozdrobnij widelcem. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, odbierz, drobno posiekaj.
  2. Łączenie składnikówDo tuńczyka dodaj jajka i twarożek, wymieszaj. Połącz z  musztardą, dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.

Inna wersja pasty z tuńczyka

Jeśli nie macie pod ręką, któregoś ze składników albo chcecie nieco odmienić smak pasty z tuńczyka, oto proste propozycje. Zamiast kremowego twarożku do pasty z tuńczyka możecie dodać majonez. Całość będzie lżejsza, gdy wymieszacie go z kwaśną, gęstą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Do pasty warto też dodać posiekaną cebulę lub szczypiorek. Dobrze będą też pasować koperek lub natka pietruszki.

Czytaj też:
Na wyjątkowe okazje robię francuską pastę rybną. W tym roku trafi na mój wigilijny stół
Czytaj też:
To masełko z wątróbki robię w 15 minut. Kremowe jak pasztet z delikatesów, a zwykłą kanapkę zamienia w rarytas