Pieczone udka na świąteczny stół. Wychodzi tanio, a smakuje obłędnie. Sekret to marynata

Pieczone udka na świąteczny stół. Wychodzi tanio, a smakuje obłędnie. Sekret to marynata

Dodano: 
Kurczak na święta
Kurczak na święta Źródło: Shutterstock / Purrfect_photo
Te pieczone udka z kurczaka zachwycają smakiem. Sekret tkwi w aromatycznej, pełnej świątecznych smaków marynacie.

Przygotowanie świątecznego obiadu nie musi być ani drogie, ani pracochłonne. Pyszny efekt niczym z restauracji można uzyskać nawet przy tanim mięsie drobiowym. Tu bazą są udka z kurczaka, ale cichy bohater tego dania to marynata z miodem, cynamonem i pomarańczami.

Jak zrobić pieczone udka z kurczaka na Boże Narodzenie?

W naszym przepisie są udka kurczaka, ale od razu ważna uwaga: mogą to być również inne części drobiu (np. pałki, ćwiartki czy nawet cały kurczak). Ważna jest marynata, która odpowiada za smak dania. Aby ją zrobić, wystarczy wymieszać składniki podane w przepisie.

Mięso drobiowe nie musi leżeć bardzo długo w marynacie, ale daj udkom minimum godzinę. Zamarynowane po prostu wstaw do lodówki i zapomnij o nich na jakiś czas. Do piekarnika trafiają z pysznymi, aromatycznymi dodatkami: kawałkami pomarańczy, gałązkami rozmarynu, żurawiną i czosnkiem. Wszystko razem sprawia, że smak gotowego mięsa zachwyca słodko-korzennym aromatem. Dodatkowy bonus: w trakcie pieczenia dom wypełnia się pięknym, świątecznym zapachem ziół, przypraw i owoców.

Przepis: Udka w świątecznej marynacie

Kurczak idealny na Boże Narodzenie.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
774 w każdej porcji

Składniki

  • 8 udek z kurczaka

na marynatę:

  • 2 pomarańcze
  • 100 ml miodu
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

dodatkowo:

  • 1 szklanka żurawiny
  • 2 pomarańcze
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 gałązki rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Robienie marynatyZ pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, a następnie wymieszaj ze wszystkimi składnikami marynaty.
  2. Szykowanie kurczakaUdka natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
  3. Pieczenie kurczakaMięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, plastry lub ćwiartki pomarańczy, kulki żurawiny i gałązki rozmarynu. Piecz ok. godziny w temperaturze 190 stopni.

Gotowego kurczaka przed podaniem można udekorować świeżymi plastrami pomarańczy, żurawiną i gałązkami rozmarynu.

Jak podawać pieczonego kurczaka na święta?

Kurczak z tego przepisu może być serwowany jako mięsne danie na ciepło albo podawany jako świąteczny obiad. Zaserwuj go np. z pieczonymi ziemniakami i pikantną surówką z marchewki lub surówką z selera z dodatkiem rodzynek i orzechów. Może to być również wersja z ryżem lub kaszą jaglaną. Jeśli taki kurczak ci zostanie po świątecznym obiedzie, obierz mięso z kości i wykorzystaj do lekkiej sałatki z miksu sałat lub połóż na kanapki. Mięso doskonale smakuje z zimnymi, lekkimi sosami na bazie jogurtu.

Czytaj też:
Ryby nie smażę ani nie piekę. Na Wigilię podaję ją w zupie od babci, bo każdy na nią czeka
Czytaj też:
Zawieszam pałki kurczaka nad ziemniakami. Ten obiad z piekarnika robi się sam i wychodzi obłędnie chrupiący