Przygotowanie świątecznego obiadu nie musi być ani drogie, ani pracochłonne. Pyszny efekt niczym z restauracji można uzyskać nawet przy tanim mięsie drobiowym. Tu bazą są udka z kurczaka, ale cichy bohater tego dania to marynata z miodem, cynamonem i pomarańczami.
Jak zrobić pieczone udka z kurczaka na Boże Narodzenie?
W naszym przepisie są udka kurczaka, ale od razu ważna uwaga: mogą to być również inne części drobiu (np. pałki, ćwiartki czy nawet cały kurczak). Ważna jest marynata, która odpowiada za smak dania. Aby ją zrobić, wystarczy wymieszać składniki podane w przepisie.
Mięso drobiowe nie musi leżeć bardzo długo w marynacie, ale daj udkom minimum godzinę. Zamarynowane po prostu wstaw do lodówki i zapomnij o nich na jakiś czas. Do piekarnika trafiają z pysznymi, aromatycznymi dodatkami: kawałkami pomarańczy, gałązkami rozmarynu, żurawiną i czosnkiem. Wszystko razem sprawia, że smak gotowego mięsa zachwyca słodko-korzennym aromatem. Dodatkowy bonus: w trakcie pieczenia dom wypełnia się pięknym, świątecznym zapachem ziół, przypraw i owoców.
Przepis: Udka w świątecznej marynacie
Kurczak idealny na Boże Narodzenie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 774 w każdej porcji
Składniki
- 8 udek z kurczaka
na marynatę:
- 2 pomarańcze
- 100 ml miodu
- 100 ml oliwy z oliwek
- 50 ml sosu sojowego
- 1,5 łyżeczki startego imbiru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
dodatkowo:
- 1 szklanka żurawiny
- 2 pomarańcze
- 4 ząbki czosnku
- 4 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania
- Robienie marynatyZ pomarańczy zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, a następnie wymieszaj ze wszystkimi składnikami marynaty.
- Szykowanie kurczakaUdka natrzyj marynatą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Pieczenie kurczakaMięso przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj zmiażdżone ząbki czosnku, plastry lub ćwiartki pomarańczy, kulki żurawiny i gałązki rozmarynu. Piecz ok. godziny w temperaturze 190 stopni.
Gotowego kurczaka przed podaniem można udekorować świeżymi plastrami pomarańczy, żurawiną i gałązkami rozmarynu.
Jak podawać pieczonego kurczaka na święta?
Kurczak z tego przepisu może być serwowany jako mięsne danie na ciepło albo podawany jako świąteczny obiad. Zaserwuj go np. z pieczonymi ziemniakami i pikantną surówką z marchewki lub surówką z selera z dodatkiem rodzynek i orzechów. Może to być również wersja z ryżem lub kaszą jaglaną. Jeśli taki kurczak ci zostanie po świątecznym obiedzie, obierz mięso z kości i wykorzystaj do lekkiej sałatki z miksu sałat lub połóż na kanapki. Mięso doskonale smakuje z zimnymi, lekkimi sosami na bazie jogurtu.
Czytaj też:
Ryby nie smażę ani nie piekę. Na Wigilię podaję ją w zupie od babci, bo każdy na nią czekaCzytaj też:
Zawieszam pałki kurczaka nad ziemniakami. Ten obiad z piekarnika robi się sam i wychodzi obłędnie chrupiący
