Szybka sałatka na przekąskę lub kolację. Zrobisz ją z prostych, sycących składników

Szybka sałatka na przekąskę lub kolację. Zrobisz ją z prostych, sycących składników

Dodano: 
Pożywna sałatka
Pożywna sałatka Źródło: Shutterstock / Cesarz
Gdy dokucza głód między obiadem a kolacją, warto sięgnąć po przekąskę. Dobrze jednak, by była wartościowa, a nie tylko dostarczała pustych kalorii. Z czystym sumieniem mogę polecić tę sałatkę, którą każdy z was zrobi z łatwością.

Sałatki należą do moich ulubionych przekąsek. Szybko można je bowiem zrobić i to z tego, co akurat ma się pod ręką. Ta sałatka jest doskonałym tego przykładem. Zrobiłam je ze składników, które zwykle mam w lodówce. Wyszła nie tylko smaczna, ale też bardzo pożywna. Sprawdzi się też w roli kolacji.

Z jakich pożywnych składników zrobić sałatkę?

Jeśli chcecie, by wasza sałatka była pożywna, postawcie nie tylko na warzywa, ale też na składniki, które dostarczą wartościowego białka. Ja sięgam zazwyczaj po żółty ser i szynkę, bo zawsze mam je w lodówce. Możecie jednak zastąpić je np.: filetem z piersi kurczaka, pieczonym czy gotowanym mięsem z obiadu, plasterkami salami, serem pleśniowym albo serem feta.

Jak zrobić ekspresową, pożywną sałatkę?

Przygotowanie tej pożywnej sałatki zajmie wam dosłownie parę chwil. Wystarczy, że sięgniecie po żółty ser i szynkę i pokroicie je w kostkę lub w paski. Jeśli chodzi o warzywa, wykorzystałam tu też czerwoną paprykę, która dodała smaku, chrupkości i koloru, pokrojony por – świetnie zaostrzył smak przekąski oraz kukurydzę z puszki – tę zawsze mam w swoich zapasach, a jest apetyczna i wprowadza do sałatki przyjemną słodycz. Dopełnieniem całości była odrobina majonezu, który wymieszałam z jogurtem naturalnym. Dzięki takiemu połączeniu sos stał się lżejszy, ale też przyjemnie kwaskowy. Całość doprawiłam solą i pieprzem.

Przepis: Ekspresowa sałatka z porem

Pożywna sałatka na przekąskę lub kolację

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
470 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 300 g szynki w kawałku
  • 200 g żółtego sera
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek pora (biała część, ok. 10 cm)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSzynkę pokrój w kostkę. Jeśli masz ją w plasterkach, możesz pokroić w paski, a potem na krótsze kawałki. Ser zetrzyj na dużych oczkach, pokrój w paski lub w kostkę. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Por oczyść, pokrój w krążki. Kukurydzę odsącz.
  2. Wykańczanie sałatkiPrzygotowane składniki umieść w salaterce. Połącz je z jogurtem naturalnym i majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wstaw na 30 minut do lodówki, by ją nieco schłodzić.

Wskazówka: Do sałatki warto też dodać ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Doskonale podkręci smak i aromat przekąski.

Co jeszcze warto dodać do pożywnej sałatki?

Tę sałatkę jem zwykle z pieczywem. Jeśli jednak chcecie, by ominąć chleb czy bułkę, dodajcie do niej trochę ugotowanego makaronu albo ryżu. Ten skrobiowy składnik sprawi, że sałatka będzie doskonale sycić.

Czytaj też:
Zamiast pasty szykuję pożywną sałatkę. To śniadanie znika w 5 minut
Czytaj też:
Warzywa na sałatkę zawsze gotuję w ten sposób. Zawsze wychodzi smaczna i apetyczna